Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Behandeling en preventie van berenklauw huiduitslag door planten

Verschillende soorten uitslag behandelen

Als een huiduitslag niet ernstig is, dus niet gepaard gaat met ernstige symptomen zoals hoge koorts of veel pijn, dan kunnen veel receptvrije huidverzorgingsproducten symptomen van de huiduitslag behandelen. Hieronder lees je mijn stappenplan!

1. De oorzaak vermijden

Bij alle verschillende soorten huiduitslag is het belangrijk om eerst de mogelijk oorzaak ervan te achterhalen. Krijg je last van een jeukende rode huiduitslag na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Na het slikken van bepaalde medicatie? Door warmte? Of wanneer je een bepaalde crème opsmeert?

Door deze trigger te vermijden, zal de huiduitslag in de meeste gevallen vanzelf wegtrekken en ook niet meer optreden. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Eventueel kun je het bijhouden door iedere keer wanneer je de huiduitslag krijgt, op te schrijven wat je de afgelopen twee dagen gedaan hebt en (avond) gegeten.

2. Kalmeer de huidbarriere (ook huiduitslag zonder jeuk)

Naast het vermijden van uitlokkende factoren, is het natuurlijk ook fijn om iets aan de huiduitslag zelf te doen. Wat je het beste kunt smeren om de huid te kalmeren hangt natuurlijk vooral af van de soort uitslag. Door op de verschillende soorten huiduitslag hierboven te klikken, lees je per uitslag mijn tips.

Wel zijn er bepaalde cosmetische ingrediënten die een kalmerende en ontstekingsremmende werking op de huid hebben en daarom bij meerdere soorten huiduitslag verlichting kunnen geven! Hieronder heb ik een aantal voorbeelden hiervan gezet:

Kalmerende producten voor het gezicht

Kalmerende producten voor het lichaam


3. Voorkom uitdroging van de huid

Wat ook belangrijk is, is zorgen voor een goed gehydrateerde huid. Dit komt, omdat een droge huid vatbaarder is voor prikkels van buitenaf en daarom ook veel sneller overgevoelig reageert. Pas daarom op met de droge lucht van een airconditioning of verwarming. En douche niet te heet.

Wat is huiduitslag?

Kort gezegd wordt met huiduitslag bedoeld dat er huidveranderingen optreden, vaak als reactie op een bepaalde trigger. Dit kan gaan om invloeden van buitenaf, zoals insectenbeten, zonlicht, irritatie, infectieziektes en zelfs het gebruik van boobtape is bij veel vrouwen een bekende uitlokker van huidtuitslag. Maar het kan ook gaan om interne factoren, als: emoties, hormonen en/of genetische aanleg.

Maar er zijn ook wat hardnekkigere vormen van huiduitslag die niet altijd vanzelf overgaan. Smeerbare medicatie kan dan uitkomst bieden. Toch heeft dit niet altijd mijn voorkeur. Veel geneesmiddelen gaan namelijk gepaard met vervelende bijwerkingen. Bovendien zou ik altijd eerst proberen om de uitslag met receptvrije producten 'weg te smeren'. Hierin help ik je graag!

In deze blog laat ik de verschillende oorzaken van huiduitslag zien en met de bijhorende symptomen. Door op een huiduitslag te klikken, kom je op een blog terecht waarin ik tips geef voor die specifieke klacht!


Oorzaken huiduitslag: wat voor soort uitslag heb ik?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van huiduitslag, waaronder allergische reacties, infecties, irritatie, auto-immuunziekten, stress en bepaalde geneesmiddelen. Daarnaast kan de uitslag ook een symptoom zijn van een onderliggende (medische) aandoening of ziekte. Hieronder heb ik verschillende oorzaken van huiduitslag opgesomd:

1. Huiduitslag door ontstekingsreactie

Een veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is een ontsteking aan de huid. Deze ontsteking ontstaat wanneer je lichaam abnormaal op een bepaalde prikkel reageert. Bijvoorbeeld, omdat je allergisch bent voor een bepaalde cosmetische stof. Maar het kan ook komen door het eten van bepaald voedsel of het aanraken van bepaalde planten. Je kunt van enorm veel prikkels een ontsteking, en zo huiduitslag, krijgen.

2. Huiduitslag door een infectie

Huiduitslag kan ook optreden als gevolg van een infectie. Meestal gaat het hierbij om infectieziekten met een bacterie, schimmel (gisten), virus, parasiet of insecten. Deze micro-organismen kunnen al op je huid aanwezig zijn en plotseling in aantal toenemen, waardoor het voor huidproblemen zorgt. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij gisten.


3. Huiduitslag door medicatie

Een andere veelvoorkomende oorzaak van huiduitslag is medicatie. In de bijsluiter van geneesmiddelen staan natuurlijk altijd de mogelijke bijwerkingen genoemd. Dit kunnen fysieke klachten zijn, als: hoofdpijn en buikpijn. Maar er kan dus ook huiduitslag optreden.

Vaak gaat het om roodheid en een jeukende huid die ontstaat als reactie op de werkzame ingrediënten of andere stoffen in het medicijn. Het kan hierbij gaan om een allergische reactie of een overgevoelige reactie. Bij beide reactie ontwikkelt je afweersysteem een reactie op een specifieke stof, waardoor er huidklachten optreden.

Lelietje-van-dalen

  • Gifstof: Glycosiden en steroïde saponinen, die inwerpen op het hart.
  • Dodelijkheid: Het lelietje-van-dalen is bijna nooit dodelijk, maar bel een dokter bij consumptie van meer dan vijf bessen, bloemen of andere plantdelen.
  • Symptomen: Misselijkheid, braken, duizeligheid en hartritmestoornissen.
  • Wat te doen: Drink water, wek braken op en bel een dokter.

Het lelietje-van-dalen groeit in loofbossen, naaldbossen en op de hei. De giftige plant bestaat uit een stengel, lange groene bladeren en witte bloemkelkjes.

De bladeren lijken sterk op de eetbare daslook, die in dezelfde omgevingen voorkomen. Let dus goed op dat je niet per ongeluk een lelietje-van-dalen in de pan doet.

BERENKLAUW is een gewone inlandse, zelfs eetbare wilde plant, dus geen paniek

BERENKLAUW komt vaak in het nieuws. Tenminste de Reuzen-berenklauw: een gewas dat van elders is geïmporteerd en hier echt niet thuishoort.

Van de witbloeiende schermbloemige planten is reuzenberenklauw wel de grootste.

Reuzenberenklauw is een niet-inheemse plant die kan uitgroeien tot een hoogte van 4 meter en grote schermen met tot wel 150 stralen en een doorsnede van 50 cm heeft.

De bloemschermen bestaan uit zo′n 80.000 witte bloempjes. Heel erg mooi, maar wel een bedreiging voor alle andere planten. Het zaad van de 80.000 bloempjes is namelijk ook nog eens erg kiemkrachtig en kiemt voordat andere, inheemse planten kiemen. Met als gevolg dat de Reuzenberenklauw de andere planten het zonlicht ontneemt.

De Reuzenberenklauw heeft een rood gevlekte stengel,

De bladeren zijn groot en grof, ze kunnen een doorsnede van 1 meter hebben

REUZENBEREKLAUW moet men jong uitroeien in ieder geval voordat het zaad vormt. Draag dan wel huidbedekkende kleding en lange tuinhandschoenen. En doe deze klusjes het liefst op dagen dat er geen zon schijnt. Dus rooi reuzenberenklauw het best op een niet zonnige dag.

Gewone Berenklauw= Heracleum Sphondylium is daarentegen een inheemse plant die slechts 1 tot 1 ½ meter hoog kan worden.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!