Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Wat is atopisch eczeem?

Wat zijn de mogelijke complicaties van atopisch eczeem ?

Doordat de huidbarriére bij atopisch eczeem minder goed werkt en daardoor de huid vaak stuk is ontstaan er gemakkelijker infecties.

  • Bacteriële infecties. Er ontstaat een plotselinge verergering van het eczeem, met pusvorming en korstjes. De roodheid en zwelling kan daarbij toenemen. In sommige gevallen kan er zelfs een erysipelas ontstaan. Bij atopisch eczeem spelen de Stafylokokken bacteriën een belangrijke rol. Het blijkt dat in 90% van de gevallen deze bacterie uit de huid van atopische patiënten is te kweken. Lees meer : Stafylokokken infecties van de huid
  • Virus infecties. De meest beruchte is het “eczema herpeticum”. Dit betreft een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Hierbij zien we snel uitbreidende heldere, later pussige blaasjes, die vaak in groepjes bij elkaar liggen, overgaand in korstjes en schaafwondjes. Bij een eerste infectie met HSV is er ook vaak koorts, algemeen onwelbevinden en gezwollen lymfeklieren.
  • Andere minder ernstige complicaties zijn: puistjes (folliculitis), schimmelinfecties, wratten en waterwratten (mollusca).

Hoe vaak komt atopisch eczeem voor?

In geïndustrialiseerde landen komt atopisch eczeem voor bij 5-15% van de kinderen en bij 1-3% van de volwassenen. Geschat wordt dat ongeveer 400.000 mensen in Nederland deze huidaandoening hebben. Atopisch eczeem begint al meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Ongeveer 75% van de patiënten is jonger dan 20 jaar. Geschat wordt dat 3-5% van alle kinderen atopisch eczeem heeft. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.

Jazeker. Ook baby’s kunnen eczeem krijgen, al na een paar weken tot maanden. Op babyleeftijd wordt atopisch eczeem ook wel “dauwworm” genoemd.

Professionele hulp bij eczeem

Als je bovenstaande stappen al geprobeerd hebt. En niets lijkt het helpen, kan het zijn dat je last hebt van een moeilijk behandelbaar constitutioneel eczeem. Het kan dan fijn zijn om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld een dermatoloog. Wel is het zo dat een dermatoloog vaak medicatie voorschrijft om het eczeem te verminderen.

Voorbeelden van dit soort medicaties, zijn: dermacorticosteroïden (persoonlijk ben ik hier écht geen fan van!), calcineurine remmers en teer preparaten. Daarnaast kan lichttherapie ook uitkomst bieden. Deze therapie heeft niet mijn voorkeur, omdat lichttherapie de huid op lange termijn natuurlijk verouderd.

Eczeem infecties

Doordat de huid dunner is, heeft een huid met atopisch eczeem een vergroot risico op een virale of bacteriële infectie. Bijvoorbeeld een infectie met het herpes virus. Er ontstaat dan plotseling een blaar. En dit kan zich ontwikkelen in eczema herpeticum. Een zeer ernstig eczeem. Raadpleeg meteen je huisarts als je denkt dat er sprake is van eczema herpeticum.


Hypostatisch eczeem

Ook hypostatisch eczeem valt onder veelvoorkomende soorten eczeem. Hierbij komt hypostatisch eczeem met name voor aan de onderbenen. Je noemt het ook wel eczema hypostaticum, stasis dermatitis of veneus eczeem. Het is een vorm van eczeem die ontstaat door een slechte bloedafvoer vanuit de benen (chronisch aderfalen).

Er blijft als het waren teveel vocht achter in de aderen, waardoor de druk in je beenaderen toeneemt. Op een gegeven moment wordt deze druk zo hoog, dat er vocht uit de aderen gaat lekken. Het lekken van vocht zorgt vervolgens voor een ophoping van vocht en uiteindelijk voor ontstekingen van de huid.

Hypostatisch eczeem komt dus vooral voor aan de onderbenen, maar het kan zich ook uitbreiden naar een andere plek op het lichaam. Meestal breidt het eczeem zich dan uit naar het andere been. Ook al is de bloedafvoer in dit been helemaal niet afwijkend.

Tips hypostatisch eczeem

Lees hier meer over: Hypostatisch eczeem. Of ga direct naar mijn complete advies: Productadvies hypostatisch eczeem.

Natuurlijke beschermingsfunctie vermindert

Als je atopisch eczeem hebt, dan heb je er een erfelijke aanleg voor. Waarschijnlijk zijn er mensen in je directe familie die het ook hebben. En wanneer je atopisch eczeem hebt, dan heb je ook vaak een aanleg voor andere aandoeningen zoals hooikoorts, astma of een voedingsallergie. Dit wordt het atopisch syndroom genoemd. Deze aandoeningen kunnen symptomen van eczeem verergeren.

Maar er zijn ook allerlei andere factoren die eczeem kunnen triggeren en verergeren. Zo heeft een droge lucht een negatieve invloed op eczeem. Maar ook door ziekte, stress en emotionele spanning, huidbacteriën, water, zeep en schuimende producten, zweten, wol en bijvoorbeeld afwas- en schoonmaakmiddelen kan eczeem verergeren. Deze factoren hebben allemaal een uitdrogend effect op de huid. De natuurlijke beschermingsfunctie van de huid vermindert en het eczeem neemt toe.

Eczeem kan overal op de huid voorkomen. Maar het gezicht, de binnenkant van de ellebogen en de knieholtes zijn de meest voorkomende plekken. Het exacte verloop van atopisch eczeem is onvoorspelbaar. Het kan zonder duidelijke reden ineens erger, of minder erg worden.

Atopisch eczeem kent verschillende fasen. Als eerste is er de acute fase. In dit stadium is de huid rood, opgezwollen en zitten er vochtblaasjes op. Na verloop van tijd ontstaan er korstjes, gaat de huid schilferen en wordt de huid minder rood.

De volgende fase is chronisch eczeem. De huid is dan niet meer zo rood, maar wel schilferiger. Ook is de huid wat dikker en stugger geworden en er kunnen pijnlijke kloven ontstaan. Jeuk is ook een veel voorkomend symptoom.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!