Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Heb jij regelmatig puistjes op je kin of kaaklijn? Dan geef ik je graag advies én vijf handige tips. Lees je mee?
Kijk je in de spiegel, spot je een puistje op je kin. Natuurlijk kun je die aanstippen met mijn Aanstiplotion voor puistjes. Meer informatie over acne lees je op mijn adviespagina over acne. Maar wellicht heb je ook iets aan deze 5 tips:
Is je favoriete zoete lekkernij echt de oorzaak van die vervelende puistjes?
Als je jezelf 's avonds verwent met een stuk chocolade, kun je er donder op zeggen dat je de volgende ochtend wakker wordt met een hoofd vol puistjes. Al jaren wordt gezegd dat chocolade de oorzaak is van acne, maar is deze heerlijke traktatie waar iedere vrouw naar hunkert wel écht zo slecht voor je huid? Dit is wat de wetenschap hierover zegt.
Volgens Healthline is het niet gek dat er na tientallen jaren van onderzoek nog steeds geen duidelijk antwoord is. Dit komt doordat vroegere studies over chocolade en acne chocoladerepen en controlerepen gebruikten die bomvól zaten met suiker. Dit leidde tot tegenstrijdige resultaten en verdachte onderzoeksmethoden.
Verschillende onderzoekers (en dermatologen) concludeerden dat puistjes en chocolade of chocolade en pukkels, niks met elkaar te maken hebben. Proefpersonen moesten groepsgewijs chocolade eten. Anderen juist niet. Uit het onderzoek bleken geen grote verschillen te komen. Goed nieuws voor de chocoladeliefhebbers. Maar jaren later komen we toch tot een ander inzicht.
Rond 2009 werd er onderzoek gedaan naar melkproducten in combinatie met acne. Toen bleek dat de proefpersonen die (meer) melkproducten (lactose) aten, meer last van puistjes kregen. In melk zitten hormonen die op hun beurt weer zorgen voor verhoging van de talgproductie. Maar of het betrouwbaar is, wordt in twijfel getrokken. Als je geen melkproducten eet, ben je niet van je pukkels af namelijk. Meestal zijn deze onderzoeken gedaan onder een relatief kleine groep en een niet altijd goede opzet.
De volgende boosdoener is de hoeveelheid suiker in de chocolade. Suiker is het nieuwe zitten … Ook het binnenkrijgen van koolhydraten zou een relatie laten zien tussen het eten van chocolade en het ontwikkelen van pukkels. Maar volgens de specialisten in Nederland hoef je geen voeding laten staan om puistjes te voorkomen. Toch zijn er hele volksstammen die geen chocola, patat of pizza eten omdat ze bang zijn hier pukkels van te krijgen. Iedereen zelf het beste hoe zijn of haar lichaam reageert.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat acne minder vaak voorkomt bij mensen die geen westers dieet volgen. Zo blijkt uit een studie dat van de 1200 eilandbewoners van Papoea-Nieuw-Guinea geen enkele persoon acne had. Zij eten vooral veel vis en fruit en zelden geraffineerd voedsel, zoals brood, koekjes en ontbijtgranen. Andersom zijn ook onderzoeken die suggereren dat diëten met veel snel verteerbare koolhydraten en suikers in verband gebracht met acne.
Moet je die ultieme verwennerij nu afzweren voor een schonere huid? Nee, niet per se. Of je puistjes krijgt na het eten van chocolade hangt af van de persoon. Ondanks tientallen jaren van onderzoek is er weinig bewijs dat enkelvoudige voedingsmiddelen zoals chocolade direct acne veroorzaken. Maar dat betekent niet dat het geen invloed heeft. Het is waarschijnlijker dat de suiker in je chocoladereep (of lolly of cupcake) verantwoordelijk is voor die puistjes dan de cacao zelf. Als je dus als chocoladeliefhebber een stukje (of zes) wilt pakken, is het verstandig om voor pure chocolade te gaan. Dan krijg je de minste toevoegde suikers binnen en is de kans op acne het kleinst.
Er zijn een heleboel discussies rond dit onderwerp. De ene zegt wel puistjes te krijgen van chocola, de andere zegt dat het komt door het aanraken van je gezicht wanneer je net chocolade hebt gegeten. Maar dat je puistjes kunt krijgen door het eten van chocola, is een mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes. Puistjes ontstaan door een ontsteking van de huid rond de talgklieren.
Toch is er een kleine kanttekening. Huidspecialiste Lieve van Assche legt uit dat het wel mogelijk is dat je van het eten van chocolade puistjes krijgt. Het ligt echter niet zo eenvoudig als we denken, want het heeft met meerdere factoren te maken. “Het kan zijn dat je lichaam boordevol toxines zit. Dit is verzurende voeding. Wanneer je veel toxines in je lichaam hebt, dan kan een stukje chocolade net teveel zijn. Hier reageert je lichaam op, door van alles te proberen om van die afvalstoffen af te komen. Soms uit zich dat in de vorm van puistjes.”
Ook is het zo dat wanneer je al last van puistjes hebt, dat de hoeveelheid of de mate hierin kan verergeren door het eten van vet voedsel. Dit kan door chocola komen, maar ook door bijvoorbeeld varkensvlees. Dus wanneer er al iets onder de oppervlakte broeit, kan vet voedsel ontstekingen, of puistjes ‘triggeren’.