Blog

Effecten van Atopisch Eczeem en Zonlicht - Een Diepgaande Verkenning

Behandelen

De behandeling bij een extreem droge huid:corticosteroïden en verzachtende crèmes Voor de behandeling van opvlammingen schrijven dermatologen crèmes of zalven voor op basis van corticosteroïden (corticoïden). Hiermee worden de laesies zodra ze opduiken behandeld. Als de laesies verdwenen zijn, helpen verzachtende crèmes om de huid, die van nature bijzonder droog is, afdoende te hydrateren. Zo worden opvlammingen voorkomen. Crèmes voor een atopische huid worden één tot twee maal per dag op het hele lichaam aangebracht. Om opvlammingen zo veel mogelijk te voorkomen is het ook aan te raden:

  • Douches te nemen in de plaats van ligbaden, hierbij kan je gebruik maken van Lipikar Syndet AP+
  • Zachte reinigingsgels te gebruiken, zonder zeep of parfum
  • Katoenen kleding te dragen in de plaats van wollen of synthetische
  • Te zorgen voor een koele kamertemperatuur

Diagnose en verloop van eczeem

Atopisch eczeem is niet te genezen, maar door behandeling en het toepassen van bepaalde leefregels is het wel onder controle te houden. Eén van die leefregels is voorzichtig om te gaan met warmte. De zon is goed tegen eczeem, maar zweten niet. Op de plekken waar je veel zweet, zoals je oksels en huidplooien, kunnen nieuwe eczeemplekken ontstaan.

Een andere tip is om alle producten die synthetische stoffen (detergent) bevatten te vermijden, zoals badschuim, shampoo, poetsmiddelen en afwasmiddelen. Je kunt ze vervangen door minder irriterende producten, zoals badolie. En heb je gezwommen in chloorhoudend water? Spoel je dan goed af en smeer je in met een hydraterende crème. Er zijn meer tips om je eczeem onder controle te houden!

Bronnen
  • www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/eczeem
  • https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/eczeem
  • www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/atopisch-eczeem-bij-volwassenen
  • https://pigmentfonds.nl/pityriasis-alba/
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/PityriasisAlba.html

De oorzaken van een huid met neiging tot eczeem

Heb je bovenstaande symptomen herkend, dan vraag je je waarschijnlijk af wat de mogelijke oorzaken en triggers zijn van een huid met neiging tot eczema. Verschillende oorzaken zijn mogelijk, zoals:

  • Erfelijke aanleg: als één of beide ouders een huid met neiging tot eczeem hebben, loopt hun kind ook meer risico.
  • Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in cosmetica, zoals parfum. Omgevingsfactoren: de zon, temperatuurschommelingen en milieuverontreiniging kunnen triggers zijn.
  • Een droge huid: een droge huid is inderdaad gevoeliger voor eczeem.
  • Allergieën: zowel hooikoorts en astma als een zonne- of voedselallergie kunnen een ontstekingsreactie bij de huid triggeren.
  • Stress: wanneer je last hebt van stress, maakt je lichaam cortisol aan. Sta je langdurig onder stress? Dan maakt je lichaam te veel van dit hormoon aan en raakt het op.
  • Resultaat: je immuunsysteem is vatbaarder voor ontstekingen, en dat kan gemakkelijker leiden tot een huid met neiging tot eczeem.

Symptomen

Atopische dermatitis (extreem droge huid): een veel voorkomende huidaandoening Atopische dermatitis is een frequent voorkomende huidaandoening, die vroeger constitutioneel eczeem werd genoemd. Vaak duikt het op rond de leeftijd van drie maanden, maar soms begint het al eerder. Bij zuigelingen verschijnen de symptomen op het gezichtje, vooral op de wangen en de kin. Bij wat groter wordende kinderen zijn de laesies vooral te zien in de hals, in de elleboogplooien, op de polsen en aan de achterkant van de knieën. De opvlammingen worden afgewisseld met periodes van verbetering (remissies). Ze beginnen meestal gewoon met een rode, jeukende zone op de huid. De huid is op bepaalde plaatsen zeer droog en ruw. Dan begint ze vocht af te scheiden en vormen er zich korstjes.

Het begint allemaal met een extreem droge huid Atopische dermatitis ontwikkelt zich op een voorbeschikkend terrein, dat erfelijk bepaald is. Bij mensen met deze aandoening is het immuunsysteem bijzonder reactief. De atopische huid heeft ook een aanleg tot ernstige droogheid. Doordat de huidbarrière niet optimaal functioneert, kunnen allergenen uit de omgeving dieper in de opperhuid dringen. Die stimuleren dan het immuunsysteem, dat overdreven sterk reageert, net als bij een huidallergie. Hierdoor verschijnen de klinische tekenen van atopisch eczeem: jeuk, ontsteking en vochtafscheiding. Het feit dat het aantal gevallen van atopische dermatitis de laatste jaren zo sterk is toegenomen, is toe te schrijven aan bepaalde omgevingsfactoren: vervuiling, passief roken, enz.

Wat kunt u zelf doen?

Bestrijdt droge huid

Belangrijk is te voorkomen dat de huid niet te veel uitdroogt omdat een droge huid gevoeliger is voor eczeem en bovendien jeukt. Gebruik bij het wassen niet te veel zeep en was niet met te warm water. Na het wassen is het verstandig de huid in te vetten met de ‘droge-huidzalf’. Deze werkwijze is altijd van belang, ook in perioden dat u geen eczeem heeft.

Vermijdt irriterende en afsluitende kleding

irriterende en ruwe textielsoorten zoals wol en ruwe katoen kunnen de jeuk bij eczeem verergeren. Niet-ventilerende kleding geeft een broeierig, en daarmee jeukversterkend, effect. Het dragen van ondertextiel en pyama’s van natuurzijde (b.v. Dermasilk) kan daarom klachtenverlichtend werken.

”Zonnen”

handige links

Patiëntenvereniging Constitutioneel Eczeem: VMCE

literatuur

Pols DHJ et al: Atopic children and use of prescribed medication: A comprehensive study in general practice. PLoS One. 2017, 12(8): e0182664

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!