Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Wanneer verdwijnen puistjes?

Een exfoliant gebruiken tegen puistjes

Een exfoliant op basis van salicylzuur is één van de beste producten om puistjes te voorkomen en te genezen. Het is een ander product dan een scrub. Een exfoliant is een product met een vloeibare of gel achtige structuur, zonder scrubkorrels. Je brengt het aan na het reinigen van je gezicht met een cleanser en toner, het liefst voor de nacht. Je kan het product met een watje of met je vingers aanbrengen en voorzichtig inmasseren. Wat de exfoliant vervolgens doet, is op een milde manier zorgen dat dode huidcellen makkelijker loslaten. De onzuivere huid knapt hier op de volgende manieren van op:

  • Puistjes en mee-eters worden voorkomen, doordat de poriën minder snel verstopt raken.
  • Bestaande puistjes verdwijnen sneller.
  • De huid voelt glad en zacht aan.
  • De huid wordt egaler en stralender door het verwijderen van de dode huidcellen. Het is daarom ook een perfect product voor de huid vanaf 30 jaar (met puistjes), omdat dode huidcellen minder makkelijk loslaten naarmate je huid ouder wordt. Je huid kan dan makkelijk wat doffer worden. Een exfoliant zorgt voor een mooie teint.

Met een exfoliant kan je puistjes voorkomen en verminderen op je hele gezicht, waarmee het een geschikt product is voor:

  • je voorhoofd
  • puistjes en mee-eters op je kin
  • puistjes tussen je wenkbrauwen
  • puistjes en mee-eters op je neus
  • je kaaklijn
  • je wangen

Een exfoliant is een minder geschikt product voor rond je ogen, al hebben de meeste mensen rond de ogen niet veel last van puistjes.

Dit is belangrijk om te weten als je een exfoliant wilt gaan gebruiken en aanschaffen

De exfoliant is één van de beste middelen om de huid met puistjes en mee-eters te ondersteunen en te verzorgen. Daarbij helpt het om puistjes te voorkomen en te genezen. Tot slot maakt een exfoliant je gezicht ook nog eens fris en egaal. Allemaal pluspunten dus. Belangrijk is wél dat je het product goed gebruikt, want anders geeft het geen, of zelf een averechts effect.
Hier moet je rekening mee houden:

Ook volwassenen hebben last van jeugdpuistjes

Ok, toegegeven dat het dan niet meer ‘jeugdpuistjes’ genoemd kan worden, maar je ziet nog steeds dat volwassenen hier ook last van kunnen hebben. Soms is het gebleven na de puberteit en soms is het ontstaan op een latere leeftijd. Hoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is, is vaak stress een belangrijke oorzaak.

Stress zorgt er in ieder geval voor dat het erger wordt. Als het lichaam in de ‘stress-modus’ is, worden er extra hormonen aangemaakt om de stress te kunnen beheersen. Eén van die hormonen is testosteron, wat een belangrijke bijdrage levert aan het ontstaan van jeugdpuistjes. Daarnaast zorgt stress er voor dat het genezingsproces langzamer verloopt en dat je immuunsysteem maar liefst 40% minder efficiënt is.

Dit effect van stress op jeugdpuistjes geldt natuurlijk niet alleen voor de volwassenen, maar juist ook voor de pubers. Pubers leven namelijk in een bijzonder stressvolle periode van hun leven. Een periode waarin ze allemaal nieuwe en onbekende dingen gaan ontdekken. Om nog maar te zwijgen van de (prestatie)druk op school en in de sport. Probeer ten allen tijde stress te voorkomen: Beter voor je jeugdpuistjes en beter voor je algemene gezondheid!

Wat zijn jeugdpuistjes nou precies?

Jeugdpuistjes, of acne zoals het officieel heet, is een ‘aandoening’ aan de talgklieren die talrijk aanwezig zijn op met name het gezicht, maat ook in de nek, op de rug en op de schouders. Ik heb expres de benaming ‘aandoening’ tussen aanhalingstekens gezet, want het is eigenlijk geen ziekte. Het is het gevolg van de hormonen die tijdens de puberteit op hol slaan. Op het moment dat er weer een balans in de hormoonspiegel komt, zullen in de meeste gevallen de jeugdpuistjes ook weer verdwijnen.

Het principe van jeugdpuistjes is als volgt: Op je huid zitten maar liefst ruim vijftien kleine talgkliertjes per vierkante centimeter. Deze talgkliertjes produceren talg welke via de kleine porie aan de bovenzijde haar weg vindt naar het huidoppervlak. Tijdens de puberteit zijn de hormonen volledig in onbalans. Onder invloed van deze hormonen vindt er ook een verandering in de huid plaats: De talgkliertjes in de huid worden groter en gaan meer talg produceren. Daarnaast is de geproduceerde talg, of huidsmeer, ook nog eens dikker.

Met name door dit laatste feit kan het talg maar lastig via de normale weg afgevoerd worden, en ontstaan er verstoppingen in de poriën. Hierdoor ontstaan de bekende witte puistjes. Ook speelt het feit mee dat er in de talgkliertjes ook bacteriën zitten die ruim de tijd hebben om de nog aanwezige talg om te zetten in zogenaamde ‘vrije vetzuren’. Deze vetzuren zijn in staat om door de wand van de talgklier heen te dringen waar ze in de meeste gevallen een ontsteking zullen veroorzaken. Hierdoor ontstaan de ontstoken, rode puistjes met etter.

Stop onmiddellijk met roken als je geen puistjes wilt

Voordat je gaat horen waarom er puistjes ontstaan als je stopt met roken, moet je echt eerst even weten dat de de invloed is van roken op puisten.

Rook jij nog? Stop dan onmiddellijk voor je gezondheid en huid!

Er kan bijvoorbeeld oxidatieve stress ontstaan door roken. Ook kan vitamine E uit je lichaam worden verwijderd door het roken van sigaretten en andere producten, zoals wiet.

Eventueel kun je ervoor kiezen wiet in je lichaam te krijgen zonder het te roken. Dit kan bijvoorbeeld met een elektronische joint of door een spacecake te eten. Echter, aangezien stoners veel en ongezond gaan eten, kan dit ook ongunstig zijn voor je puistjes.

Het is zelfs bekend dat rokers meer last hebben van puistjes dan niet-rokers.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!