Huiduitslag door voedselvergiftiging - Oorzaken, Symptomen en Behandeling
Huiduitslag door virusinfecties
Virusinfecties die huiduitslag veroorzaken worden vooral op de kinderleeftijd gezien. Huiduitslag door virusinfecties wordt ook wel exantheem genoemd.
waterpokken
rode vlekjes > veranderen in blaasjes > korstjes. Typisch is dat de hoofdhuid meedoet.
rode hond
rode vlekjes tot 3mm groot, koorts, gezwollen lymfeklieren. Rode hond komt weinig voor want het is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
mazelen
talloze rode vlekjes, koorts, hoesten, rode ogen.
opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, soms nog een uitbraak in gebieden van Nederland waar de vaccinatiegraad laag is.
zesde ziekte
rode vlekjes beginnen in het gelaat en breiden uit over het lichaam, hoge koorts.
vijfde ziekte
eerst rode vlekken op de wangen, later ook rode huiduitslag over de rest van de huid.
roodvonk
gianotti-crosti syndroom
rode plekjes (iets verheven) aan armen en benen, billen en gelaat. Soms ook blaasjes.
Tips om voedselvergiftiging te voorkomen
Zeker tijdens warme dagen, ligt een voedselinfectie op de loer, mensen nemen de hygiëne met het warme weer helaas niet zo nauw. Houd je een voedselvergiftiging liever buiten de deur? Hier lees je handige tips!
- Was je handen
En niet maar één keer per dag! Was je handen altijd na een toiletbezoek, voordat je begint met koken en voordat je begint met eten. Vergeet ook niet je handen te wassen als je tijdens het koken rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het uit de verpakking te halen, te snijden of in de pan te leggen. - Was al je groente en fruit
Jij wilt toch ook dat alles wat je in je mond stopt, lekker schoon is? Was daarom rauwe groente en fruit dat je eet af onder de (hete) kraan. - Gebruik aparte snijplanken en messen
De meeste voedselinfecties komen door bacteriën van rauw vlees en rauwe vis. Zorg dat deze bacteriën tijdens het koken dus niet ander eten besmetten. Gebruik aparte snijplanken voor vlees, voor vis en voor groenten. - Bak goed
Dit klinkt logisch, maar wordt vaak niet goed gedaan. Na een lange werkdag heb je vaak zo’n honger dat je de hamburger al nét iets eerder van het vuur haalt dan eigenlijk zou moeten. Weet dat bacteriën waar je ziek van kan worden in vlees, vis of schelpdieren pas echt dood zijn als het helemaal gaar is. Geduld is een schone zaak! - Bewaar etenswaren niet te lang
Wil je van het weekend lekker sushi of carpaccio eten? Zorg dat je vlees, vis of schelpdieren die je rauw eet niet langer dan één dag in de koelkast bewaart. Haal je vlees en vis dus niet al op je vrije woensdagmiddag in huis, maar pas op de dag dat je het eet. - Check de houdbaarheidsdatum
Die staat er niet voor niets! Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de houdbaarheidsdatum, ook al is het product pas één dag over de datum. Twijfel je of je iets nog kan eten? Neem altijd het zekere voor het onzekere en gooi het weg. - Ruim je boodschappen gelijk op
Soms ben je blij dat je eindelijk thuis bent en even op de bank kan zitten. Die boodschappentas komt zo wel, denk je. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker op warme dagen. Zet spullen die koel moeten blijven daarom gewoon gelijk in de koelkast. - Neem een koeltas mee naar je BBQ
Net als bij gekoelde biertjes is het erg belangrijk om je vlees van de barbecue gekoeld te houden. Stop daarom alles wat bederfelijk is in een goede koeltas. Is de barbecue lekker in je achtertuin? Laat alles dan in de koelkast staan. - Bewaar alleen eten dat je kán bewaren
Is niet al het eten opgegaan? Maak een bakje met het overgebleven eten en zet dit direct in de koelkast. Zorg dat je het binnen twee dagen opeet, langer is niet meer verantwoord. Maaltijden met rauw vlees of rauwe vis, zoals carpaccio, kan je sowieso niet bewaren.
Hoelang duurt voedselvergiftiging?
De symptomen verdwijnen meestal binnen 24 uur, soms na een paar dagen.
- Geef je maag rust. Vermijd eten en drinken gedurende enkele uren in de meest acute fase.
- Drink weinig en vaak. Zuig op ijsblokjes of drink kleine slokjes water. Let op uitdrogingsverschijnselen, dat je kunt plassen en dat je urine niet te donker en geconcentreerd is.
- Begin kleine hoeveelheden te eten. Wanneer je je beter voelt, kun je beginnen met het eten van kleine hoeveelheden licht verteerbaar voedsel, zoals koekjes, toast, bananen, gekookte aardappelen en rijst.
- Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en stoffen tot je je beter voelt. Dit zijn onder andere zuivelproducten, koffie en producten die cafeïne, alcohol of nicotine bevatten, en vet of sterk gearomatiseerd voedsel.
- Gebruik je eigen handdoek. Deel geen handdoeken en zorg ervoor dat je je handen wast met zeep na toiletgebruik.
Behandeling van voedselvergiftiging
Behandeling is zelden nodig en voedselvergiftiging gaat vanzelf over. Als de vergiftiging ernstig is, bijvoorbeeld door giftige paddenstoelen, moet je in het ziekenhuis worden behandeld. Dat geldt ook als je ernstige uitdrogingsverschijnselen vertoont. Dan heb je mogelijk hulp nodig om vocht binnen te krijgen.
- Als je symptomen van voedselvergiftiging krijgt na een reis in het buitenland.
- Als je weinig plast, je urine donker is, je mond droog is en je moeite hebt om vocht vast te houden. Dan kan er sprake zijn van uitdroging.
- Als je symptomen van voedselvergiftiging hebt en een andere ernstige ziekte hebt.
- Als je al meer dan 24 uur braakt en er geen tekenen van verbetering zijn.
- Als je je erg moe, zwak en ziek voelt.
- Als je al meer dan een week diarree hebt en geen tekenen van verbetering ziet.
Zoek dringend medische hulp als een van de volgende zaken van toepassing is:
- Als je symptomen van voedselvergiftiging krijgt na het eten van paddenstoelen.
- Als je hoge koorts en koude rillingen hebt.
- Als je bloed braakt of bloederige ontlasting hebt.
- Als je ernstige buikpijn hebt die niet overgaat na overgeven en naar het toilet gaan.