Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Huiduitslag en Leverproblemen - Wat is de Verbinding?

Een aantal belangrijke klachten bij leverproblemen

Algehele jeuk

Jeuk over je hele lichaam kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten of eczeem. Algehele jeuk zonder huiduitslag kan ook optreden bij leverproblemen. De lever heeft een ontgiftende werking. Schadelijke stoffen die je lichaam binnenkomen of ontstaan door stofwisselingsprocessen, worden door de lever onschadelijk gemaakt. Daarna worden deze stoffen afgevoerd met de urine of ontlasting. Wanneer de ontgiftende functie van de lever wordt verstoord, komen er meer irriterende stoffen in het bloed en onder de huid. Dit kan leiden tot jeuk, droogheid en overgevoeligheid.

Snel blauwe plekken krijgen en sneller bloedingen

Voor een goede (bloed)stolling zijn bloedplaatjes en stollingseiwitten nodig. Wanneer er een wondje ontstaat waarbij een bloedvat is beschadigd, gaat het bloed stollen. Vervolgens vormt er zich een korst. Zonder vloedstolling zou je doodbloeden bij een wondje.

Stollingseiwitten worden door je lever gemaakt. Als je lever niet naar behoren werkt, is er een verminderde productie van stollingseiwitten. Hierdoor bestaat er een verhoogde kans op bloedingen. Ook ontstaan er snel blauwe plekken en wondjes kunnen lang blijven nabloeden.

Vermoeidheid, malaise en lethargie zijn ook vaak het gevolg van een opeenhoping van giftige stoffen in het bloed die een beschadigde lever niet goed heeft opgeruimd. De lever verwijdert afval van de spijsvertering en giftige stoffen uit het bloed. Bijvoorbeeld alcohol en medicijnen. Als de lever dit niet meer naar behoren kan doen, zul je dat merken aan je energiehuishouding.

Welke vormen van huiduitslag zijn er ?

HUIDUITSLAG DOOR INFECTIEZIEKTE

2. Bacteriële infecties

  • krentenbaard
  • folliculitis
  • syfilis
  • staphylococcal scalded skin syndrome
  • meningokokken uitslag

3. Andere huidinfecties

HUIDUITSLAG DOOR HUIDONTSTEKING

Huiduitslag kan ook optreden in het kader van een ontstekingsziekte van de huid, waarbij het afweersysteem ontspoord is (bijv een allergie) of tegen de eigen huid gekeerd is (auto-immuunziekte). Voorbeelden zijn

HUIDUITSLAG DOOR GENEESMIDDELEN

Veel geneesmiddelen kunnen na gebruik huiduitslag en jeuk geven. De meeste beruchte middelen zijn antibiotica, zoals amoxicilline. Andere middelen die relatief vaak huiduitslag geven zijn NSAIDs (zoals aspirine, ibuprofen en diclofenac), epilepsie medicijnen ( zoals carbamazepine) en hartmedicijnen ( zoals beta blokkers en cholesterolverlagers). Lees meer hierover in de speciale folder “Allergie voor geneesmiddelen”.

De lever

De lever is een groot en massief inwendig orgaan, en weegt bij een volwassen persoon ongeveer 1,5 kilo. De lever wordt onderverdeeld in de linker- en rechterkwab. Deze zijn van elkaar gescheiden door een weefselplooi.

Je lever is een belangrijk orgaan. Zonder kun je niet leven. Zo heeft je lever de volgende belangrijke functies:

  • Productie van gal
    De lever produceert gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas. In totaal wordt er 0,5 tot 1 liter gal per dag geproduceerd. Op het moment dat je vet eet, dan trekt je galblaas samen. Hierdoor komt er gal in de dunne darm, waar de galvloeistof voor een goede afbraak van de vetten zorgt.
  • Detoxificatie
    Iedere dag komen er veel schadelijke stoffen in je lichaam. Dat kan komen door alcoholgebruik of door het gebruik van medicijnen. De lever haalt allerlei schadelijke en giftige stoffen uit het bloed, wat we detoxificatie noemen. De lever kan op deze manier de giftige stoffen deels of helemaal onwerkzaam maken. Vervolgens worden de onschadelijk gemaakte stoffen via de galvloeistof of urine afgevoerd.
  • Koolhydraatstofwisseling
    Bij de vertering van voedsel komen suikers vrij. Deze suikers worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De suiker die het lichaam niet direct nodig heeft, wordt opgeslagen door de lever. Zodra het lichaam behoefte heeft aan extra energie, zoals tijdens het sporten, geeft de lever die suikers weer vrij.
  • Eiwitstofwisseling
    Bij de vertering van voedsel ontstaan er naast suikers, ook aminozuren. Die uit de darm worden gehaald, in de bloedvaten opgenomen en getransporteerd worden naar de lever. De lever kan van deze aminozuren nieuwe eiwitten maken, welke weer gebruikt kunnen worden door ons lichaam. Een deel van die eiwitten spelen een rol bij het afweersysteem. Denk aan stollingseiwitten die bloed laten stollen als je een wondje hebt, en globuline dat een belangrijke rol speelt bij de afweer tegen ziekteverwekkers.
  • Vetstofwisseling
    Bij de vertering van je voedsel komen naast aminozuren en suikers, ook vetzuren vrij. Je kunt verzadigde of onverzadigde vetzuren hebben. De onverzadigde vetzuren worden weer gebruikt in je stofwisseling of als brandstof. De verzadigde vetzuren kan de lever omzetten naar onverzadigde vetzuren.
  • Opslagplaats
    In de lever worden dus allerlei stoffen (tijdelijk) opgeslagen, om op een moment dat het nodig is los te laten in je lichaam. Het gaat dan onder andere om de stoffen:
    • Glycogeen.
    • Vetten.
    • Aminozuren.
    • Vitamines.
    • Mineralen.

Behandeling

Vanwege de risico’s voor je baby is het dus belangrijk om op tijd te starten met een behandeling. Een behandeling is er dan ook op gericht om deze risico’s voor je kindje zo klein mogelijk te maken. Voor jou zelf is de behandeling vooral bedoeld om je klachten te verminderen. De behandeling van zwangerschapscholestase bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Behandeling met medicijnen
  • Bewaking van je zwangerschap door middel van bloedcontroles (en in sommige gevallen CTG)
  • Beëindiging van je zwangerschap door de bevalling in te leiden

Behandeling met medicijnen

Om de jeuk te verlichten kan je koelzalf of levomentholcrème gebruiken. Werkt dit onvoldoende, dan kan je gynaecoloog medicijnen voorschrijven tegen de jeuk. Het meest gebruikte medicijn is ursodeoxycholzuur. Dit middel verlaagt de hoeveelheid schadelijke galzuren en vermindert de jeuk. Het medicijn komt nauwelijks langs de placenta en is dus ook veilig voor je baby. Het medicijn heeft mogelijk zelfs een gunstig effect op het voorkomen van problemen bij je kindje, maar dit moet nog verder onderzocht worden.

Soms worden ook weleens een type medicijnen genaamd antihistaminica voorgeschreven. Deze worden doorgaans gebruikt bij allergieën zoals hooikoorts. Deze medicijnen hebben als bijkomend effect dat je er slaperig van wordt. Bij zwangerschapscholestase helpen ze niet tegen de jeuk, maar zorgen ze wel voor een betere nachtrust.

Bewaking van je zwangerschap met bloedcontroles (en soms CTG)

Omdat zwangerschapscholestase gevaarlijk is voor je baby, wordt goed in de gaten gehouden of het goed blijft gaan. Dit gebeurt door regelmatig bij jou bloedonderzoek te doen. Als de galzuren in je bloed boven een bepaalde waarde komen, kan de gynaecoloog beslissen om je bevalling in te leiden. Zwangerschapscholestase verdwijnt namelijk zodra je baby geboren is.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!