Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Diarree en huiduitslag - Oorzaken, Symptomen en Behandelingen

Les causes de la diarrhée

La diarrhée est un problème intestinal qui implique l’un ou l’autre des 3 mécanismes suivants. Parfois, ils sont présents simultanément.

  • un manque d’absorption par les intestins du liquide contenu dans les selles ,
  • un transit intestinal accéléré, ce qui empêche l’assèchement des matières fécales ,
  • un passage anormal d’eau et de sels minéraux provenant du corps par la paroi des intestins.

Les causes de la diarrhée en cas de maladies intestinales

Lorsqu’une maladie intestinale est en cause, la diarrhée est souvent chronique.

Voici les causes les plus fréquentes :

  • une intoxication alimentaire (par exemple, de la volaille infectée par la salmonelle ou de la viande contaminée par la bactérie Escherichia coli) ,
  • une gastroentérite virale ,
  • le stress ou l’anxiété ,
  • la prise d’antibiotiques : elle altère la flore intestinale, et réduit ainsi la capacité d’absorption de la paroi des intestins. Les antibiotiques causent la diarrhée chez 5 à 30 % des utilisateurs, selon le type d’antibiotique consommé ,
  • une maladie intestinale chronique : la maladie coeliaque (intolérance au gluten), la maladie de Crohn, le syndrome de l’intestin irritable, etc. ,
  • une intolérance au lactose ,
  • l’hyperthyroïdie.

Mentionnons que le choléra peut entraîner des pertes de 10 litres de diarrhée par jour. Il est toutefois très peu fréquent dans les pays industrialisés.

La tourista, diarrhée du voyageur

On nomme familièrement "tourista" toutes diarrhées infectieuses contractées durant un voyage.

Chaque année, 20 à 50 % des voyageurs en font l’expérience. Les destinations à risque sont l'Amérique latine, l’Afrique, le Moyen-Orient et l’Asie.

L’ingestion d’aliments ou d’eau contaminée par des bactéries en est la principale cause. Cela dit, en voyage, le stress de l’aventure, la fatigue, le décalage horaire et les habitudes alimentaires chamboulées peuvent aussi déclencher une diarrhée.

Verschillende soorten huiduitslag volwassenen

Als ik alle huiduitslag soorten zou moeten opnoemen, zou dit een héle lange blog worden. Dit bespaar ik je liever. Daarom heb ik gekozen voor de meest voorkomende huidaandoeningen die gepaard gaan met huiduitslag. Hieronder heb ik deze soorten uitslag opgesomd onder de verschillende oorzaken van huiduitslag.

1. Huiduitslag door medicatie

Als je lichaam op bepaalde stoffen in medicijnen reageert, kan dit zorgen voor een vervelende huiduitslag. Deze huiduitslag varieert van mild tot ernstig en kan zowel gaan om een allergische reactie als niet-allergische reactie. In beide gevallen treedt er roodheid en jeuk op. Voorbeelden van huiduitslag door medicatie zijn:


2. Huiduitslag door ontstekingsreactie

Als er sprake is van een huiduitslag als gevolg van een ontstekingsreactie, uit dit zich vooral in: roodheid, zwelling, jeuk en schilfers. Andere symptomen die kunnen optreden zijn: blaasjes, puistjes en korstjes. Dit hangt af van de specifieke oorzaak, je huidtype en natuurlijk de ernst van de infectie. Voorbeelden van huidontstekingen die verschillende soorten uitslag veroorzaken, zijn:


3. Huiduitslag door infectieziekten

Een infectie is de grote boosdoener van veel vormen van huiduitslag. Voorbeelden van infectieziekten die huiduitslag veroorzaken heb ik hieronder neergezet. Wanneer je op de huiduitslag klikt, kom je op een blog waar ik meer informatie deel!

  • Gistpuistjes: rode tot kleurloze pukkeltjes die kunnen jeuken. Vaak op het voorhoofd.
  • Muggenbeet: rode vlek of rode vlekken op de huid met in het midden een huidkleurige bult.
  • Eikenprocessierups uitslag: rode vlekken, strepen en jeukende bultjes op de huid.
  • Voetschimmel: rode, jeukende uitslag met schilfers, kloven en soms blaren. Vaak tussen de tenen.
  • Handschimmel: rode, jeukende, schilferige uitslag op de handen, met soms blaasjes en kloven.
  • Krentenbaard: rode, jeukende, rode uitslag dat gepaard gaat met kleine, met pus gevulde blaasjes of korstjes. Rondom de mond, neus en andere delen van het gezicht.
  • Pityriasis versicolor: ovale, witte of bruine vlekken op de huid. Die schilferen wanneer je de huid spant. Ze zitten met name op de rug, borst, schouders of nek.
  • Pityriasis alba: bleke vlekken op de huid met daarop een lichte schilfering. Meestal in het gezicht.
  • Rode hond: roze-rode vlekjes die eerst op het gezicht zitten en hierna verspreiden naar de rest van het lichaam. Vaak gaat rode hond ook gepaard met (hoge) koorts en opgezwollen lymfeklieren.
  • Roodvonk: felrode uitslag op het gezicht, de nek, de borst en de armen. Het lijkt een beetje op zonverbranding en gaat vaak gepaard met (hoge) koorts, keelpijn en een typische aardbeientong.
  • Vijfde ziekte:een kinderziekte waarbij er er eerst rode vlekjes op de wangen ontstaan en vervolgens over het hele lichaam.
  • Schurft: kleine rode bultjes, blaasjes en kronkelende lijnen op de huid dat voor enorm veel jeuk zorgt. De huiduitslag zit vooral op de handen, polsen, voeten, geslachtsdelen en in de huidplooien.
  • Waterpokken: rode uitslag verspreid over het hele lichaam, waarbij kleine, jeukende blaasjes op de huid ontstaan die uiteindelijk veranderen in korstjes.
  • Wondroos: een rode, gezwollen, warme en pijnlijke huiduitslag met een scherp begrensde rand en soms ook blaarvorming.

Huiduitslag

Een huiduitslag is een term die gebruikt om een plotselinge afwijking van de huid aan te geven die gepaard gaat met roodheid, vlekken of bulten. Een huiduitslag kan met of zonder jeuk-of pijnklachten gepaard gaan. Een huiduitslag op zich is geen ziekte of diagnose maar een symptoom. Het is de taak van de dermatoloog om uit te zoeken welke mogelijk oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.

Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie. Een huiduitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn, branderigheid of soms met gevoelens van onwelbevinden, ziek –zijn en (hoge) koorts.

Verschillende soorten uitslag behandelen

Als een huiduitslag niet ernstig is, dus niet gepaard gaat met ernstige symptomen zoals hoge koorts of veel pijn, dan kunnen veel receptvrije huidverzorgingsproducten symptomen van de huiduitslag behandelen. Hieronder lees je mijn stappenplan!

1. De oorzaak vermijden

Bij alle verschillende soorten huiduitslag is het belangrijk om eerst de mogelijk oorzaak ervan te achterhalen. Krijg je last van een jeukende rode huiduitslag na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Na het slikken van bepaalde medicatie? Door warmte? Of wanneer je een bepaalde crème opsmeert?

Door deze trigger te vermijden, zal de huiduitslag in de meeste gevallen vanzelf wegtrekken en ook niet meer optreden. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Eventueel kun je het bijhouden door iedere keer wanneer je de huiduitslag krijgt, op te schrijven wat je de afgelopen twee dagen gedaan hebt en (avond) gegeten.

2. Kalmeer de huidbarriere (ook huiduitslag zonder jeuk)

Naast het vermijden van uitlokkende factoren, is het natuurlijk ook fijn om iets aan de huiduitslag zelf te doen. Wat je het beste kunt smeren om de huid te kalmeren hangt natuurlijk vooral af van de soort uitslag. Door op de verschillende soorten huiduitslag hierboven te klikken, lees je per uitslag mijn tips.

Wel zijn er bepaalde cosmetische ingrediënten die een kalmerende en ontstekingsremmende werking op de huid hebben en daarom bij meerdere soorten huiduitslag verlichting kunnen geven! Hieronder heb ik een aantal voorbeelden hiervan gezet:

Kalmerende producten voor het gezicht

Kalmerende producten voor het lichaam


3. Voorkom uitdroging van de huid

Wat ook belangrijk is, is zorgen voor een goed gehydrateerde huid. Dit komt, omdat een droge huid vatbaarder is voor prikkels van buitenaf en daarom ook veel sneller overgevoelig reageert. Pas daarom op met de droge lucht van een airconditioning of verwarming. En douche niet te heet.

Wapen tegen ziekteverwekkers

Oorzaken van een te hoog histamine-gehalte

Waardoor kun je last krijgen van een overmaat aan histamine in je lichaam?

Wat kun je doen aan overgevoeligheid voor histamine?

Probeer de oorzaak te achterhalen. Vermijd histaminerijke voeding en voeding die histamine snel laat vrijkomen (histamine vrijmakers). Daarnaast is het belangrijk om dagelijks een goed Omega 3-supplement met polyfenolen te nemen in combinatie met een natuurlijke multivitamine met mineralen, zodat je voldoende ‘personeel’ bij de lopende band hebt om histamine af te voeren.

Werk dit onvoldoende? Puzzel dan verder en overweeg een voedselintolerantietest te doen en een IgE-test om te kijken of je allergisch bent voor bijvoorbeeld bomen, grassen, huisstof, dieren etc. Mochten de klachten ondraaglijk zijn (denk vooral aan gekmakende jeuk) kies dan natuurlijke anti-histaminica zoals quercetine en/of betaglucanen in overleg met jouw behandelaar. Quercetine is een natuurlijk tegenmiddel. Je vindt het in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.

Geschreven door Gerrie Hasselaar.

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Zou je graag dieper in willen gaan op hoe je je leefstijl en voeding kunt aanpassen om moeheid en een overschot aan histamine te voorkomen? Ga dan aan de slag met het uitgebreide boek van huisarts Anne Fleck die jou wil helpen om je steeds energieker en gezonder te voelen.

Medicijnen bij diarree

ORS
Oral rehydration solution kunt u gebruiken om uitdroging te voorkomen. ORS is een drankje met speciale suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht te kunnen opnemen en het vasttehouden.

U kunt dit product zonder recept kopen in de BENU Webshop of in uw apotheek. ORS is verkrijgbaar als kant en klare drank of als een oplospoeder. Het oplospoeder hoeft u alleen met water te mengen. Meng dit niet met eten of andere dranken.

  • een kans heeft op uitdroging,
  • meerdere keren per dag waterdunne ontlasting heeft,
  • als u meerdere keren overgeeft
  • als u ouder bent dan 70 en weinig drinkt.

Loperamide
Loperamide is een middel dat u kunt gebruiken als u bijvoorbeeld op reis gaat of ongehinderd moet werken. Dit middel zorgt ervoor dat de ontlasting minder vaak komt. Het kan er wel voor zorgen dat u een verstopping krijgt. Daarnaast zorgt dit middel er ook niet voor dat u geneest.

Loperamide is zonder recept verkrijgbaar bij uw BENU Apotheek of in de BENU Webshop. U kunt loperamide maximaal 2 dagen gebruiken, anders veroorzaakt loperamide een verstopping. Als u last heeft van koorts, bloederige diarree, zwanger bent, of jonger dan 8 jaar kunt u het middel niet gebruiken.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!