Blog

Dokter voor Huidziekten - Alles wat je moet weten

Verhaal uit het centrum

Dermatoloog-klinisch farmacoloog Martijn van Doorn gaat onderzoek doen naar personalized medicine bij ontstekingsziekten van de huid. ‘Wij willen nog specifieker, liefst per patiënt nauwkeurig, gaan uitzoeken welke therapie voor hem of haar geschikt is.’

Wat doet het Centrum voor Zeldzame Huidziekten?

In ons centrum behandelen we zeldzame huidziekten bij kinderen en volwassenen. Wij spreken van zeldzame ziekte wanneer het minder dan 1 op de 2000 mensen treft.

Wat willen we bereiken?

Het centrum voor zeldzame huidziekten heeft de volgende doelen:

  • Gespecialiseerde patiënt-gerichte zorg verlenen.
    Om dit te bereiken werken verschillende specialismen nauw samen binnen ons centrum.
  • Wetenschappelijk onderzoek
    Zo willen we meer te leren over het ontstaan van zeldzame huidziekten en de zorg voor mensen met een zeldzame huidaandoening verder verbeteren.
  • Zorgprofessionals opleiden.
    Dit doen we door kennis over zeldzame huidziekten te delen met zorgverleners binnen en buiten het Erasmus MC.
  • Samenwerken met patiëntenorganisaties.
    Wij delen kennis en expertise met patiëntenorganisaties zodat we samen de bewustwording over zeldzame huidaandoeningen kunnen vergroten.
Wat maakt dit centrum bijzonder?

In ons centrum werken verschillende specialisten nauw samen om de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met zeldzame huidziekten. Wij streven ernaar om elke patiënt zorg op maat te bieden.

Nagelchirurgie

We kunnen de nagelaandoeningen die we behandelen in categorieën indelen:

Pigmentveranderingen, inflammatoire ziekten (psoriasis, lichen . )

Chirurgische wegname
  • Tumoren (benigne, maligne, praecancerosen):
    mucoid cyste, periungeale fibromen, fibrokeratomen, onychomatricoma, glomus tumor, exostosen, verrucae, botryomycoom, prae-of cancerosen zoals een ziekte van Bowen, spinocellulair epithelioma, melanoma
  • Ingroeiende nagels:
    klassieke ingroeiende nagels met/zonder hypergranulatieweefsel, pincer nail, retronychie
Bij wie kan je terecht?
  • ingroeiende teennagels
  • tumoren van de nagelplaat
  • nagelbed en nagelmatrix biopten
  • afname van diepe kweken
  • mucoid cysten

Dr. Dhondt Veerle

Voor ingegroeide nagels kan je eveneens terecht bij:

Dr. Veramme Jolien

Dr. Dekeyser Sam

Spataders

Spataders worden veroorzaakt door slecht functionerende kleppen in de aders van de benen. Doorgaans stroomt het bloed in de aders van de voeten terug naar het hart. Goede kleppen verhinderen daarbij dat het bloed de verkeerde kant kan opgaan en terugvloeit richting de voet. Als kleppen niet goed werken, stroomt het bloed wel terug naar de voet. Bijgevolg zetten de aderen uit door de overdruk van het bloed. Zo ontstaan spataders.

Er bestaan verschillende vormen van spataders (zie foto's):

Wat is het?

Veel mensen krijgen nagels die er niet meer mooi uitzien, ze verkleuren, worden brokkelig of verdikken.

  • Kalknagels
    • Een verdikking en gele verkleuring van de nagelplaat, zonder een onderliggende infectie. Ze kunnen het gevolg zijn van een voorafgaand trauma of van verminderde bloedtoevoer naar de nagels (bv. bij aderverkalking in de benen, roken …).
    • De behandeling bestaat uit het afvlakken en zacht houden van de nagels, maar volledige genezing is vaak niet mogelijk.
    • Kunnen een verdikking geven van de nagelplaat, met een vaak typische geelbruine verkleuring en schilfering onder de nagelplaat.
    • Hiervan wordt tijdens de consultatie bij de arts of door de verpleegkundige een ruim staal afgenomen.
    • Behandeling is mogelijk met langdurige inname (meestal enkele maanden) van schimmelwerende medicatie en mechanische verwijdering (frezen) van de resterende zieke schimmelfragmenten.

    Ook andere infecties (bacterieel, gistinfecties) kunnen de nagel en de huid rondom infecteren. Adequate en gerichte kweken zijn belangrijk om de juiste behandeling te kunnen starten.

    Uw dermatologen bij Polikliniek de Blaak:

    drs. Myrte, Stok Dermatoloog - Dermatologie (huid- en geslachtziektes) Myrte Stok (1984), opgeleid in het Vrije Universiteits medisch Centrum. Naast de algemene dermatologie heeft zij als speerpunten dermato-oncologie, dermatochirurgie en flebologie. BIG: 89912490601

    dr. Lanjouw, Esmée Dermatoloog - Dermatologie (huid- en geslachtziektes) Esmée Lanjouw (1979), opgeleid in het Erasmus MC in Rotterdam. Naast de algemene dermatologie heeft zij als speerpunten dermato-oncologie, dermatochirurgie, SOA, en immunologie. BIG: 39065348301 Lanjouw, E. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

    Fleboloog (spataderen) Hilke Kreukels werd opgeleid tot arts aan de Universiteit van Maastricht. BIG: 59915217201 Kreukels, H. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

    Een afspraak maken

    Een afspraak maken

    U kunt online een afspraak maken via onderstaande knop (LET OP: de online boekingsfunctie kan tijdelijk niet beschikbaar zijn bij een te volle agenda): Maak zelf online uw afspraak


    1-VLEK-CHECK : Bij een sterke ongerustheid over 1 huidvlek kan de huisarts of patiënt uitzonderlijk gebruik maken van deze extra dringende consultatie. Tijdens deze 1-Vlek-Check zal alleen deze huidvlek bekeken worden. Het is niet mogelijk om tijdens deze consultatie nog andere huidproblemen te bespreken.
    Het is de bedoeling om met de 1-Vlek-Check vroegtijdig een kwaadaardige huidvlek op te sporen. We rekenen op uw verantwoordelijkheidszin om deze consultatie alléén te gebruiken bij een ernstige ongerustheid over 1 huidvlek.

    Afspraak annuleren

    Indien u uw afspraak wenst te annuleren, dan dient dit minstens 24 uur op voorhand te gebeuren en dit kan op 2 manieren :

    Melden dat u onverwacht vertraging hebt, kan ook via het gestuurde SMS bericht.

    Dermatoloog Dokter Vandeghinste Nele
    Veldstraat 38
    8200 St. Michiels Brugge
    T 050 39 20 63

    Er is parkeergelegenheid aan de voorzijde van de praktijk.

    De dokter is geaccrediteerd en niet geconventioneerd.

    U komt vanuit de richting Brugge centrum

    via station en Koning Albert I laan, naar rechts afslaan thv MyCar (= Oude Kerkstraat), vervolgens rechts afslaan (=Veldstraat), 50 meter verderop aan de rechterkant vindt u nr. 38.

    U komt vanuit de richting St-Andries

    via Koningin Astridlaan, volgen tot het rond punt op de Koning Albert I laan, terugdraaien in de Koningin Astridlaan en eerstvolgende straat rechts inslaan (= Veldstraat), verder rijden tot voorbij een klein kruispunt, 50 m verder aan de rechterkant vindt u nr. 38.

    U komt vanuit de richting van Loppem of E40

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!