Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve oplossingen tegen puistjes - wat werkt echt?

Tips voor puistjes op je lichaam

We hebben het tot nu toe vooral over puistjes in je gezicht gehad. Toch komen ze bij veel mensen ook op de rest van het lichaam voor, zoals op de rug, schouders en soms zelfs op de billen en bovenbenen.
Puistjes op je lichaam zijn in die zin minder vervelend, dat je ze wat makkelijker kan verbergen. Wel zijn ze vaak hardnekkiger. Dat heeft met name te maken met het dragen van je kleding, want dat zorgt voor warmte en wrijving op de huid. Puistjes blijven daardoor makkelijker geïrriteerd en verdwijnen minder snel.
Wat kan je doen tegen puistjes op je lichaam:

Puistjes en mee-eters komen bij veel mensen voor op het voorhoofd. Bij veel mensen is de huid daar wat vetter. Puistjes ontstaan er daardoor sneller. Je kan hiervoor gewoon de tips gebruiken die we al eerder in deze blog genoemd hebben.
Bij een aantal mensen zijn puistjes op het voorhoofd niet de standaard puistjes of mee-eters, maar gistpuistjes. Gistpuistjes zijn vaak niet erg opvallend. Bij veel mensen zijn ze niet rood, geïrriteerd of pijnlijk. Wel kunnen ze soms jeuken. De één heeft meer aanleg voor gistpuistjes op het voorhoofd dan de ander.
Wat kan je doen tegen (gist) puistjes op je voorhoofd:

  • een exfoliant gebruiken zodat de poriën goed gereinigd worden. Dit helpt bij veel mensen al goed.
  • gebruik geen vette crèmes op je voorhoofd
  • als je erg hardnekkig last hebt van gistpuistjes, kan je naar de huisarts gaan. Deze kan een crème voorschrijven met ketoconazol of seleensulfide.

Puistjes op je hoofd

Puistjes bovenop je hoofd zijn vaak niet hetzelfde als de acne puistjes die het meest voorkomen. Op je hoofd kunnen puistjes lastig te bestrijden zijn, vanwege je haar.
Puistjes op het hoofd hebben vrijwel altijd een bacterie of schimmel als oorzaak. Het is aan te raden om hiervoor naar de huisarts te gaan, omdat er mogelijk anti-schimmel of antibacteriële medicatie nodig is.
Puistjes op je hoofd kunnen ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor cosmetica. Ben je een nieuw product gaan gebruiken en is het probleem daarna ontstaan, dan zou je kunnen kijken wat er gebeurt als je het desbetreffende product weglaat.

Pukkels voorkomen, verhelpen & behandelen

Puistjes, mee-eters en acne waren tien jaar geleden nog vrij lastig te behandelen. Inmiddels zijn er echter uiteenlopende effectieve medicijnen en behandelingen op de markt om acne, puistjes en mee-eters efficiënte te verhelpen.

Zo zijn er tegenwoordig antibiotica verkrijgbaar die de Propionibacterium Acnes (P.acne) bacterie en Staphylococcus Aureus bacterie doden. Dit zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne-gerelateerde huidinfecties. Bovendien zijn er inmiddels hormoonremmers op de markt die je hormoonhuishouding stabiliseren. De belangrijkste voorbeelden van effectieve medicijnen tegen acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Benzoylperoxide als medicijn tegen puistjes

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acne. Benzoylperoxide wordt verwerkt in gel en crème tegen puistjes zoals Benzac® en Akneroxid®. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los en remt de groei ervan. Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnes’ bacterie (P. acnes) en Staphylococcus Aureus bacterie zich niet kunnen vermenigvuldigen.

2. Antibiotica zijn uiterst werkzaam als anti acne-medicijn

Antibiotica gaan bacteriële infecties tegen en remmen de vermenigvuldiging van onder meer acne-gerelateerde bacteriën. Zodoende kan een antibioticum een effectief medicijn vormen tegen puistjes en mee-eters. De bekendste antibiotica tegen huidklachten, gelieerd aan acne zijn als volgt:

  • Erytromycine (Eryc®)
  • Clindamycine (Dalacin T®)
  • Minocycline (Aknemin®, Minocin® en Minotab®)
  • Doxycycline (Unidox®, Efracea® e.a.)
  • Tetracycline

3. Vitamine A-zuur als middel tegen puistjes & mee-eters

Vitamine A-zuur kan een enorm positief effect hebben op je huid. Daarom worden er in allerlei crèmes, zalven en lotions voor de huid verscheidene derivaten van vitamine A gebruikt. De bekendste hiervan zijn:

Gezond

"Toch zou ik de rode bieten niet meteen afschrijven, want ze hebben een sterke antioxidantwerking. Dat kun je al zien aan die mooie, dieprode kleur. De verantwoordelijke daarvoor is het stofje betanine, dat ontstekingsremmend kan werken. Verder zitten er in rode bieten veel vezels en bijna alle vitamines en mineralen (wel in kleine hoeveelheden, maar toch…)."

"Rode bieten zijn geen wondermiddel, helaas ook niet tegen puistjes, maar ze zijn wél een fijne groente voor je huid. Ik zou dan trouwens kiezen voor de hele rode biet en niet voor het drankje, want met rodebietensap mis je de vezels en krijg je ongemerkt veel suikers binnen. Dat is ook weer niet goed voor je huid."

'Zoek hulp en blijf niet aanmodderen. Dat is echt onnodig'

Hoe kan het eigenlijk dat mensen na de puberteit nog puistjes krijgen en wat werkt in dat geval het best?

Ultee: "Puistjes kunnen helaas ook volwassen leeftijd optreden. Soms zijn ze het gevolg van hormonale veranderingen. Er zijn heel wat vrouwen die er iedere maand de klok op gelijk kunnen zetten en die iedere cyclus opnieuw te maken hebben met een of twee 'slechte-huid-weken'. Misschien herkent Marije dit? Puistjes kunnen ook het gevolg zijn van de anticonceptie die je gebruikt. Tot slot kunnen puistjes het gevolg zijn van darmproblemen of bepaalde voeding."

Ultee raadt aan: "Zoek hulp en blijf niet te lang aanmodderen. Dat is echt onnodig. Je wordt er verdrietig en onzeker van en je loopt ook nog eens de kans op littekens. Er zijn goede behandelingen en eventueel medicijnen die kunnen helpen."

Acne hoef je niet meer te verbergen

"In the meantime is het belangrijk dat Marije haar huid mild reinigt. Ultee: "Dat 'mild' is heel belangrijk, want de meest gemaakte fout bij puistjes is het gebruik van 'sterke' uitdrogende reinigers. Ga ook niet scrubben, maar kies juist een exfoliant, liefst op basis van salicylzuur. Zo zorg je dat zich geen dode huidcellen ophopen en blijven de poriën goed schoon."

Zijn alle puistjes hetzelfde? En waar op je lichaam komen ze voor?

Niet alle puistjes zijn hetzelfde en worden op dezelfde manier veroorzaakt. In deze blog bespreken we de puistjes die het meest voorkomen en wat je daartegen kan doen.
In de eerste plaats maken we onderscheid tussen mee-eters en puistjes. Van deze twee ervaren veel mensen het meeste ongemak. Wat zijn het nu precies en waar op je lichaam komen ze voor?

Mee-eters

Een mee-eter is een verstopping van je poriën. Vaak zijn mee-eters het voorstadium van een puistje, maar als je ze op tijd ontdekt, kan je voorkomen dat ze daadwerkelijk in puistjes veranderen.
Mee-eters kunnen een zwart kopje of een witte kop hebben. Mee-eters met een zwarte kop worden ook wel ‘open mee-eters’ genoemd. Het zwarte kopje is zwart omdat de talg die de porie heeft verstopt, in aanraking is gekomen met zuurstof. Een mee-eter met een zwart kopje kan je vaak makkelijk bestrijden met een gezichtsmasker, salicylzuur of met een geschikte olie. Meestal gaan ze snel weg.
De mee-eters met een witte kop zijn lastiger te bestrijden. Vaak liggen ze wat dieper onder je huid. Daar vormen ze meestal het begin van een onderhuids puistje. Als je zo’n witte, onderhuidse mee-eter op tijd ontdekt, kan je er met bijvoorbeeld groene klei voor zorgen dat de bacteriën die een puistje maken van de mee-eter, op tijd verwijderd worden.

Mee-eters kunnen over je hele lichaam voorkomen, maar vaak hebben mensen ze in hun gezicht. Vooral het voorhoofd, de neus, de kin, het gebied tussen de wenkbrauwen en de kaaklijn zijn bij veel mensen gevoelig voor puistjes. Mee-eters kunnen ook voorkomen op de rest van je lichaam. Mensen die gevoelig zijn voor acne, hebben vaak makkelijk mee-eters op hun schouders en rug.

Puistjes

Bij een puistje is de porie verstopt (mee-eter), en is deze verstopping gaan ontsteken door bacteriën. Een puistje voelt geïrriteerder en pijnlijker aan dan een mee-eter en valt meestal meer op. Ze zijn roder en dikker dan mee-eters. Sommige puistjes voel je ook echt ‘zitten’.
Net als bij mee-eters, hebben de meeste mensen last van puistjes op hun gezicht, rug en schouders. Puistjes op de billen of bovenbenen komen ook regelmatig voor.

Hoe moet je puistjes behandelen?

Het rechtstreeks behandelen van puistjes kan op twee verschillende manieren: met huis-tuin-en-keuken artikelen óf met artikelen die je in de winkel, bij een apotheek of een huisarts kunt krijgen, waartoe bijvoorbeeld bepaalde medicijnen gerekend kunnen worden.

Het inzetten van huis-tuin-en-keuken artikelen kan bijvoorbeeld als je de puisten uit wilt drogen. Zowel tandpasta als alcohol zijn hier namelijk handige middelen voor. Let er daarbij wel op dat je hele gezicht insmeert met deze middelen en niet alleen op de puistjes, aangezien het talg zich anders verplaatst naar een andere plek om puistjes te veroorzaken. Eveneens is het mogelijk om het gezicht goed te reinigen met huis-tuin-en-keuken middelen, bijvoorbeeld door je gezicht een stoomkuur te geven. Sommige mensen kunnen je ook aan gaan raden om de puistjes uit te knijpen. Dit is echter niet handig. Het zorgt er misschien voor dat er voor korte tijd enkele puistjes weg zijn, maar het kan er ook toe leiden dat er juist nieuwe ontstekingen ontstaan, wat het aantal puistjes juist toe kan laten nemen.

Daarnaast is het mogelijk om weldegelijk bepaalde middelen te gebruiken die je in de winkel kunt kopen. Zo kun je je huid niet alleen reinigen door een stoomkuurtje te nemen. Het is immers bijvoorbeeld ook mogelijk om dit te doen met speciaal hiervoor bedoelde scrubcrème, die je bij vrijwel elke drogist wel vindt. Daarnaast zijn er ook middelen die je rechtstreeks op je puisten kunt smeren, bijvoorbeeld benzoylperoxide gel. Dit smeersel zorgt ervoor dat de ontstekingen weggaan en de puistjes verdwijnen. Tot slot kun je ook nog echte medicijnen (in pilvorm) krijgen om acne tegen te gaan. Hiertoe kun je onder andere isotretinoïne rekenen, dat een vorm is van retinoïden, wat de talgproductie vermindert en dus de puistjes op zich.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!