Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe Ziet een Huidinfectie Eruit?

Teek en tekenbeet herkennen en verwijderen

Buiten spelen, wandelen met de kinderwagen of lekker picknicken met het gezin. Het is bij moment van vertrek even lastig met de buggy en de hoop speelgoed die de kinderen mee willen slepen, maar als we eenmaal buiten zijn kan ik eindelijk van het mooie lenteweer genieten.

Bij het bouwen van een hut of de bal uit de bosjes halen komen de kinderen veel in aanraking met het leefgebied van de teek.

De teek wacht op deze plek tot zij een dierlijke geur ruiken. De teek is een parasiet en moet bloed drinken om te groeien en zich voort te planten.

Voetschimmel / Tinea pedis

Een voetschimmel is, zoals de naam al sterk doet vermoeden, een schimmel infectie van de huid van de voet. De medische term is tinea pedis (tinea =schimmel, pedis = voet). Een bekendere benaming voor voetschimmel is “zwemmerseczeem” of in het Engels “athletes foot”. Deze term suggereert dat de aandoening vaak na het zwemmen optreedt, er bestaan echter meer risicofactoren voor het oplopen van een voetschimmel. Voetschimmel komt veel voor, zeker 10% van de bevolking lijdt eraan, van volwassen mannen zelfs 20%, terwijl in groepen waarin de infectiekans groot is het percentage nog hoger ligt. Behalve aan de voeten kunnen schimmels ook op andere plaatsen de huid infecteren (Lees hierover in de andere informatiefolders “handschimmel”, “ringworm” (tinea corporis), “schimmelnagel”(onychomycose) en “hoofdschimmel” (tinea capitis) )

Schimmelinfecties komen in de natuur veel voor, niet alleen bij mensen en dieren maar ook bij planten en voedsel. Denk bijvoorbeeld aan schimmel op brood of kaas. Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijk huid te infecteren. Deze schimmels worden “dermatofyten” genoemd. Voetschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels planten zich voort door middel van sporen die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels.

RISICOFACTOREN VOOR HET OPLOPEN VAN EEN VOETSCHIMMEL.
In de volgende omstandigheden ontstaat er een vochtige en warme milieu waardoor sporen kunnen uitgroeien tot schimmels en zo de huid van de mens kunnen infecteren:

  • Zweetvoeten en slecht ventilerende schoenen en sokken (nylon).
  • Zomermaanden
  • Tropisch klimaat : Veel mensen lopen in de tropen of gedurende de warme (sub) tropische maanden op blote voeten. binnenshuis dan wel buitenshuis.
  • Vochtige openbare bad -en was gelegenheden , w.o. zwembad, sauna, fitness ruimtes, kleedkamers.

Risico factoren wondroos

Iedereen kan wondroos krijgen. Wel kun je extra vatbaar zijn voor een infectie met het bacterie. Als je bijvoorbeeld last hebt van bestaande ziektes aan de huid, die gepaard gaan met een verminderde huidbarriere, ben je extra gevoelig voor het ontwikkelen van wondroos.

Dit kan zijn als je last hebt van huidzweren, insectenbeten, steenpuisten, een open been, hypostatisch eczeem, wonden en kloofjes tussen de tenen. Maar ook veelvoorkomende ziektes aan de huid vergroten het risico op wondroos. Zo krijgen mensen met eczeem, krentenbaard, smetplekken en voetschimmel sneller last van wondroos. De huid is tenslotte open, waardoor bacteriën makkelijker binnentreedt.

Net als mensen met een slechte doorbloeding of een verminderde lymfevocht afvoer. Zoals CVI klachten of het hebben van lymfoedeem. Bij lymf(oedeem) is er namelijk sprake van een verhoogd risico op wondjes en daardoor ook op wondroos.

Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht, diabetes of een verminderde weerstand. Ook wondroos bij ouderen komt vaker voor. Dit komt door veranderingen in het immuunsysteem en mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen. Daarnaast komt wondroos bij ouderen ook sneller voor, omdat de mobiliteit vaak verminderd is.


De duur van wondroos (erysipelas) varieert per persoon. Dit heeft namelijk te maken met de ernst van de infectie, je gezondheid en de manier van handelen. Maar over het algemeen duurt een wondroos infectie ongeveer één tot twee weken. Hierbij kunnen sommige symptomen wel nog wat langer aanhouden.

Hierin doorloopt wondroos een aantal fases. Aan het begin voelt de huid vooral warm en pijnlijk aan en ziet de huid er rood en dik uit. Ook voel je je vaak ziek. Zo krijgen mensen last van koude rillingen, koorts, misselijkheid en vermoeidheid.

Wat zijn symptomen van krentenbaard?

In sommige gevallen begint de infectie op een plaats waar al een huidbeschadiging is, bijvoorbeeld door waterpokken, eczeem of schaafwondjes. De aandoening begint met het ontstaan van rode vlekken of bultjes in het gezicht, veelal rondom de mond en neusgaten. De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met gelig vocht. Wanneer deze blaasjes opengaan, kunnen vochtige plekjes en geelbruine korstjes ontstaan. De huid kan jeuken of pijnlijk zijn. Naast de verschijnselen in het gezicht kunnen ook (grotere) plekken ontstaan op armen en benen. Een krentenbaardinfectie kan behandeld worden met een antibioticumzalf, eventueel aangevuld met een antibioticakuur.

Krentenbaard komt veel voor. Vooral bij kinderen onder de 3 jaar, vaak na een waterpokkeninfectie. Met name in de zomer komen uitbraken voor onder kinderen. Hoe vaak krentenbaard voorkomt, is niet bekend. Het is namelijk niet meldingsplichtig en bij mild verloop wordt vaak geen medische hulp gezocht.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!