Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Eczeem rondom de geslachtsdelen - Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Wat moet u niet doen?

Wat kunt u wel doen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

polikliniek Dermatologie
088 624 96 42 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kampen

polikliniek Dermatologie
088 624 68 42 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Meer informatie

Huidinfolijn
bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 16.30 uur
(026) 351 41 60

Behandeling van CE

Zoals gezegd is CE een chronische ziekte van de huid. Succesvolle behandeling betekent dan ook dagelijkse, voortdurende aandacht voor de huid. De huid van kinderen met CE vraagt dus om dagelijks 'onderhoud': wat bij mensen zonder CE vanzelf gaat, moet bij kinderen (en volwassenen) met CE door middel van een behandeling (zalftherapie) gebeuren.

De dermatologen en kinderartsen van Isala hebben daarvoor een gezamenlijke aanpak ontwikkeld. Hierbij zijn deze vijf punten van groot belang:

1. Uitleg over de ziekte

Om CE goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat u begrijpt hoe de ziekte ontstaat en wat u daaraan kunt doen. Dat is de taak van de behandelend arts. Maar u kunt ook zelf veel informatie inwinnen (zie bij ‘Meer informatie’). Ook kan de eczeemconsulent u aan informatie helpen.

2. Prikkels vermijden

Hoewel het niet makkelijk is om allergische prikkels te vermijden (meestal spelen ze immers geen rol), zijn er wel een paar algemene prikkels die u kunt vermijden. De belangrijkste zijn: zeep (droogt de huid uit), schurende kleding en wasverzachter.

3. Huid vet houden

Het is van het grootste belang om de droge huid bij eczeem vet te houden. Dat kan op twee manieren:

  • het badwater aanvetten met vette badolie (bijvoorbeeld Balneum
    Hermal® of Zwitsal® medicinale badolie),
  • vette zalf gebruiken. U kunt daarvoor het beste een zalf gebruiken die de arts kan voorschrijven. Vaseline is minder geschikt omdat het zo taai en plakkerig is. Vette zalf kan zonder beperkingen gebruikt worden, dus zo veel mogelijk. Het advies is om kinderen met CE minstens 2x per dag geheel in te vetten en bij elke luierwisseling de droge plekjes ook nog in te vetten.

4. Ontsteking bestrijden

Het is belangrijk om de voortdurende ontsteking van de huid krachtig te bestrijden zodat de jeuk­krab­beschadiging­ontsteking­jeuk­cyclus wordt doorbroken. Hiervoor zijn goede geneesmiddelen op de markt, namelijk corticosteroïdzalven. Deze staan in de volksmond ook wel bekend als 'hormoonzalven'. Ze hebben vaak een slechte naam omdat ervan wordt gezegd dat ze de huid dunner zouden maken of dat ze invloed op de groei zouden hebben. Het is op zichzelf juist dat deze bijwerkingen kunnen optreden, maar dit gebeurt uitsluitend bij een te hoge dosering. Bij correct gebruik zijn corticosteroïdzalven effectief en volstrekt veilig, dit is in tientallen onderzoeken over langere termijn aangetoond.

Soorten genitale eczeem

Er zijn zeven verschillende soorten eczeem, waarvan er vier op de geslachtsdelen kunnen voorkomen. Zij zijn:

Het meest voorkomende symptoom van eczeem op de penis is jeuk. U kunt ook veranderingen in het uiterlijk van uw huid opmerken. Deze symptomen duiden erop dat u mogelijk genitale eczeem heeft:

  • Aanhoudende jeuk
  • Zwelling of ontsteking
  • Roodheid op de huid. Dit kan paars of grijs lijken op donkere huidtinten.
  • Blaren
  • Geur

Veel van deze symptomen kunnen andere aandoeningen nabootsen, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en schimmelinfecties. Daarom is het belangrijk om een ​​zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose van eczeem. Hoewel dit misschien onaangenaam voor je is, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je niet te maken hebt met een ernstiger aandoening zoals een soa.

Eczeem bij kinderen

Eczeem is een bij kinderen veel voorkomende ontsteking van de huid. Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland en België heeft er tijdens de kinderleeftijd kortere of langere tijd last van. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid en schilfering van de huid en vooral: jeuk!
De aandoening is ‘aangeboren’: dat wel zeggen dat de aanleg voor eczeem al bij de geboorte aanwezig is. De ernst waarmee eczeem bij een kind zal optreden is echter niet alleen afhankelijk van aanleg: ook andere factoren zoals voeding, huisstof en huidverzorging kunnen een rol spelen bij eczeemklachten. Een andere naam voor constitutioneel eczeem is ‘ atopisch eczeem ‘.

De verschijnselen van atopisch eczeem bij kinderen zijn afhankelijk van de leeftijd.
– bij baby’s zie je vooral roodheid en schilfering op de wangen, achter de oren en op het behaarde hoofd.
– in een iets latere fase gaat ook de huid in de knieholten, de elleboogsplooien, de huid bij de aanhechting van de oorlel en de nek meedoen. Constitutioneel eczeem bij heel jonge kinderen wordt ook wel dauwworm genoemd.
– op de peuterleeftijd staat vooral het eczeem in de knieholten en elleboogsplooien op de voorgrond en doet het gezicht en behaarde hoofd minder vaak mee.

Naast jeuk en roodheid treden vaak andere verschijnselen op: krabben op de jeukende plekken kan wondjes veroorzaken die geïnfecteerd kunnen raken met bacteriën. Hierdoor kunnen puistjes en nattende plekken ontstaan waar wondvocht uitkomt. De huid is ook extra gevoelig voor schimmelinfecties en virusinfecties. De bekende waterwratjes (mollusca contagiosa), die door een virus worden veroorzaakt, komen vaker, uitgebreider en langduriger voor bij kinderen met eczeem dan bij andere kinderen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!