Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Wat Te Doen Bij Eczeem in Het Gezicht?

Algemene adviezen

Als je last hebt van eczeem, is het zaak om je voedingspatroon en/of levensstijl enigszins aan te passen. Naast de natuurlijke behandelingen waar ik later op terug kom, zijn er in ieder geval een paar algemene adviezen:

  • Douchen is prima, maar beslist niet té warm en niet té vaak. Een warme douche droogt namelijk je huid uit, iets wat beslist niet goed is voor je eczeem.
  • Probeer uit te zoeken welke stoffen je eczeem triggeren voor een uitbraak.
  • Heb jij veel stress in je leven? Eczeem reageert heel sterk op stress, omdat deze het immuunsysteem uitschakelt zodat de eczeem de vrije hand heeft.
  • Probeer je weerstand, je immuunsysteem, sterker te maken.
  • Gebruik huidverzorgingsproducten die vrij van parfum zijn, hypoallergeen zijn en lekker vet zijn.

Wat is erytrodermie ?

Erytrodermie betekent letterlijk “rode huid”. Dit is een bijzondere vorm van eczeem , waarbij de heftige ontstekingsreactie gepaard gaat met een massale verwijding van de bloedvaatjes in de huid. De GEHELE huid is rood, strak gepannen, warm, gezwollen, schilferend en erg jeukend. De patiënt voelt zich daarbij meestal ziek. Dit is een ernstige situatie, omdat door de bloedvatverwijding de patiënt veel vocht , eiwitten en mineralen dreigt te verliezen. Er bestaat een risico op uitdroging en acute nierfalen. Een patiënt met erytrodermie dient in een ziekenhuis te worden opgenomen en behandeld.

De aanleg om allergisch te reageren(= atopie) kan helaas niet worden behandeld. De behandeling is gericht om de symptomen van jeuk en eczeem te bestrijden. Atopisch eczeem kan dus niet worden genezen, een goede behandeling kan wel uw leven en/of dat van uw kind een stuk draaglijker maken. De keuze van behandelvorm is afhankelijk van de ernst, lokalisatie, en stadium van het eczeem, de aanwezigheid van complicaties en de leeftijd van de patiënt.

De behandeling van atopisch eczeem bestaat altijd uit 3 onderdelen:
A. Anti-eczeem behandeling
B. Huidverzorging
C. Beperken van allergene- en niet allergene prikkels

A. ANTI-ECZEEM BEHANDELING
Het anti-eczeem behandeling is afhankelijk van de ernst, lokalisatie, en stadium van het eczeem, de aanwezigheid van complicaties en de leeftijd van de patiënt. Er bestaan drie vormen: uitwendige behandeling (zalfjes), inwendige behandeling (pillen slikken) en lichttherapie.

  1. Corticosteroïden. Deze stoffen remmen de ontsteking en de jeuk. Bestaat er een gering of matig ernstig eczeem, dan is gebruik van een zwak werkend corticosteroïd meestal voldoende. Wordt het eczeem ernstiger en chronischer dan kunnen sterker werkende corticosteroïden in een “pulsschema” worden gegeven. Een voorbeeld van een pulschema is 4 dagen in de week, achter elkaar, éénmaal daags aanbrengen en dan 3 dagen in de week, alleen een vette basiszalf. De sterkte van het corticosteroïd kan dan weer geleidelijk verminderd worden, zodra het eczeem rustiger wordt.
  2. Teerzalven. Ook deze stoffen remmen de onsteking en de jeuk. Ze hebben als nadelen dat ze een sterke geur hebben en dat ze afgeven op kleding en beddengoed. De effectiviteit is echter minstens net zo goed als corticosteroïden. Voor intensieve teerzalftherapie is het soms nodig om patiënten voor een paar weken op te nemen in het ziekenhuis.
  3. Bij infecties met bacteriën of schimmels kan men een desinfecterende, anti-bacteriële en/of anti-schimmelmiddel toevoegen. Voorbeelden zijn fusidinezuur, chlooorhexidine of betadinejodium.
  4. De twee middelen tacrolimus en pimecrolimus werken ontstekingsremmend maar bevatten géén corticosteroïden. Bijwerkingen zoals het dunner worden van de huid zullen daarom met deze middelen niet optreden. Wel ontstaat er direct na het aanbrengen van deze stoffen een irritatie-reactie die echter voorbijgaand van aard is. Deze middelen kunnen zeer goed voor eczeem in het gezicht worden gebruikt.

Clownseczeem

Clownseczeem komt alleen in het gezicht voor. De verwijzing naar een clown is ontstaan doordat de plekken dezelfde vorm en kleur aannemen als de karakteristieke rode mond van een clown. Verder komt het in mindere mate voor rondom de neus en ogen. Vooral vrouwen tussen de 20 en 45 jaar krijgen ermee te maken. De aandoening wordt vaak verward met acne en rosacea, vanwege dezelfde kenmerken. Het gebruik van cosmetica en/of hormooncrèmes in het gezicht kunnen de kans op het ontwikkelen van clownseczeem verhogen.

Clownseczeem komt alleen in het gezicht voor. De verwijzing naar een clown is ontstaan doordat de plekken dezelfde vorm en kleur aannemen als de karakteristieke rode mond van een clown. Verder komt het in mindere mate voor rondom de neus en ogen. Vooral vrouwen tussen de 20 en 45 jaar krijgen ermee te maken. De aandoening wordt vaak verward met acne en rosacea, vanwege dezelfde kenmerken. Het gebruik van cosmetica en/of hormooncrèmes in het gezicht kunnen de kans op het ontwikkelen van clownseczeem verhogen.

Een schilferige huid in het gezicht: oorzaak

De oorzaak van een schilferige huid in het gezicht is vaak een droge huid. Een droge huid (xerosis cutis) kan ervoor zorgen dat de huid van je gezicht gaat vervellen. Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen, zoals eczeem en psoriasis, ook schilfers veroorzaken. Koude lucht, warme douches en wisselende luchtvochtigheid kunnen, vooral in de winter, de oorzaak zijn van schilfers in het gezicht. Een huid die over een groot deel van je lichaam afschilfert, wordt exfoliatieve dermatitis genoemd. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan een droge huid, en daarbij de oorzaak kunnen zijn schilfers in het gezicht. Zoals genoemd is een mogelijke oorzaak het klimaat waarin je je bevindt, maar ook genen, algehele dehydratatie (ook wanneer je te weinig water drinkt) en overmatig wassen. Om van een droge huid en daarbij schilfers af te komen, is het essentieel voedende crèmes en serums te kiezen die geschikt zijn voor een droge en schilferige huid. Met de volgende tips voorkom je schilfers waar mogelijk:

- Als je van nature een droge huid hebt is het aan te raden geen producten die klei en zetmeel bevatten te gebruiken. Deze absorberende middelen zullen je huid niet beschadigen, maar ze kunnen wel uitdrogen als je huid van nature niet vettig is.

- Sla zeer heet water over. Een warme bad of douche kan heel aangenaam zijn, vooral in de winter. Maar met een iets lagere temperatuur vermijd je oncomfortabele droogheid en schilfering op het gezicht en op het lichaam. Breng na het douchen een laag verzachtende lotion aan op het lichaam en een hydraterende crème op het gezicht. Als je huid erg droog en schilferig is, probeer dan een luxueuze dikke lichaamsboter boordevol niet-geurige, plantaardige oliën en boters.

- Vermijd simpele zeep, zelfs niet op je lichaam. Wissel dit in voor een hydraterende crème of olie-reiniger.

Onze aanbeveling voor de passende huidverzorging bij eczeem in het gezicht

Eczeem heeft een grote invloed op het welzijn van degenen die eraan lijden - vooral wanneer opvallende plekken zoals het gezicht zijn getroffen. DERMASENCE heeft de Vitop forte verzorgingslijn ontwikkeld met het unieke Vitop forte-complex van wede, aloë vera en groene thee wat een kalmerende werking heeft bij de droge, geïrriteerde huid die gevoelig is voor roodheid en jeuk.

Een effectieve huidverzorgingsroutine voor eczeem in het gezicht begint met een milde reiniging. Onze DERMASENCE Vitop forte Cleansing foam behoudt de vochtbalans en de pH-waarde van de huid. De zeepvrije formule is bijzonder zacht voor de geïrriteerde huid.

Een kleine skinhack: onze DERMASENCE Vitop forte Eye care kun je ook gebruiken voor de verzorging van eczeemgevoelige lippen!

Bronnen

  • Darsow, U./ Raap, U./ Ständer, S. (2014): Atopic Dermatitis. In: Carstens, E./ Akiyama, T. (Hrsg.): Itch: Mechanisms and Treatment. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis.
  • Kieseritzky, K. (2019): Therapeutische Lichtblicke bei Neurodermitis. In: hautnah dermatologie. Band 35(50).
  • Tokura, Y./ Hayano, S. (2021). Subtypes of atopic dermatitis: From phenotype to endotype. In: Allergology International: Official Journal of the Japanese Society of Allergology, S. 1323-8930(21)00079-4.
  • Biedermann, T./ Schmitt, J./ Werfel, T. (2015): Atopische Dermatitis. In: Hautarzt. Band 55, S. 82-83.
  • Bieber, T. (2010): Atopic Dermatitis. In: Ann Dermatol. Band 22(2), S. 125-137.
  • Kim, J./ Kim, B. E./ Leung, D. (2019): Pathophysiology of atopic dermatitis: Clinical implications. In: Allergy and Asthma proceedings. Band 40(2), S. 84-92.
  • Kapur, S./ Watson, W./ Carr, S. (2018): Atopic Dermatitis. In: Allergy, Asthma & Clinical Immunology. Band 14(52), S. 43-52.
  • Georgakopoulou, E./ Loumou, P./ Grigoraki, A./ Panagiotopoulos, A. (2021). Isolated lip dermatitis (atopic cheilitis), successfully treated with topical tacrolimus 0.03%. In: Med Oral Patol Oral Cir Bucal. Band 26(3), S: e357-60

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!