Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistje op bovenlip - Oorzaken, Behandelingen en Preventie

Puistjes

Er zijn verschillende soorten puisten, elk met hun eigen oorzaak en daarmee eigen manier van behandeling. Vaak komen ze voor op het gezicht, maar je vindt puistjes ook terug op de borst, rug en billen. Achterhaal met wat voor puist jij te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen en eventuele schade aan de huid minimaliseert. Hieronder vind je alle soorten puisten op een rij.

Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte poriën die ervoor zorgen dat talg en dode huidcellen niet afgevoerd kunnen worden. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak en komt in aanraking met licht en zuurstof. Dit zorgt ervoor dat het topje van de verstopping zwart kleurt vandaar dat mee-eters ook wel blackheads worden genoemd.

Wat moet je doen tegen een puistje op je lip?

We vinden het allemaal allesbehalve leuk om er 's ohtends mee wakker te worden: een puistje. Het ziet er namelijk onhygiënisch uit en we schamen ons vrij snel als er een witte kop op staat. De hele ontwikkeling van de pukkel is - hoe je het wendt of keert - voor iedereen goed zichtbaar. Echter is er één plek waar een puistje echt heel vervelend is: op de lippen.

Laten we het smerigste gedeelte even als eerst behandelen, dan hebben we dat alvast gehad. Een puistje op de lip ontstaat doordat er een talgklier in de huid verstopt komt te zitten met talg, ofwel huidsmeer. Dat is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren die zich vooral in de lederhuid bevinden waar ook beharing is. De talgklier zal daardoor vatbaar worden voor acne en zo ontstaat zo’n vies puistje rond de mond.

Moet je een puistje op de lip uitknijpen?

NIET KNIJPEN! Doe dat alsjeblieft niet. Je moet er juist zo min mogelijk aan proberen te zitten. Puistjes gaan namelijk uiteindelijk van zelf weg. Vaak is het gewoon even geduldig afwachten totdat het pukkeltje verdwijnt. Als je het gaat proberen uit te knijpen maak je het vaak automatisch erger en dat wil je nou juist nét niet hebben. De kans op littekens vergroot je hiermee ook en dan ben je namelijk nog verder van huis.

En mocht je wel graag je pukkel uitknijpen, dan zal juist de pijn je wel op andere gedachten brengen. Oké, het is nooit fijn om een puistje uit te knijpen, maar eentje rondom de mond doet extra veel pijn.

Wat is een slijmcyste?

Een slijmcyste is een holte gevuld met slijm. De medische naam voor een slijmcyste is een mucocèle. In de meeste gevallen zitten slijmcystes aan de binnenkant van de onderlip. Een slijmcyste op de bovenlip is zeer zeldzaam. In sommige gevallen wordt het gezien in de wang of in de mondbodem. Wanneer de cyste in de mondbodem zit, in één van de uitvoergangetjes van de ondertongspeekselklier, dan wordt dit een ranula genoemd. In de volksmond wordt er dan ook wel gesproken over een kikvorsgezwel, vanwege de gelijkenis met de kikkerblaas.

Een slijmcyste op de lip is te herkennen aan een bolronde bult die op de lip ontstaat. Vaak ontstaan ze in korte tijd. Denk aan periode van 2 tot 6 weken. Ze kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot 1 ½ cm. De bult is gevuld met speeksel en kan wat blauwig doorschemeren. Een ranula, een slijmcyste in de mondbodem, is ook gevuld met speeksel, maar deze kan qua grootte variëren van 1 tot 3 cm. Ook hier is de cyste te herkennen aan de blauwig transparante zwelling. In de meeste gevallen doet een slijmcyste geen pijn, wel kan het een irriterend gevoel veroorzaken. Het is een goedaardige aandoening.

Wat is een puistje?

Een puistje is een ontsteking van een talgklier die kan ontstaan door een verhoogde talgklierproductie in de talgklier, een verstopte talgklieruitgang en een bacterie. Puistjes kunnen voorkomen op verschillende delen van het gezicht, zoals de neus, voorhoofd, kin en wangen maar ook in de nek of op de rug.

Een koortslip is een plaatselijke infectie van de huid die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Koortslippen komen voor rond de lippen en in de mond. Een koortslip kan na een eerste besmetting vaker op dezelfde plek terugkomen door invloed van verschillende factoren zoals zon en stress. Een koortslip is meestal te herkennen aan een blaasje op de lippen (vandaar de naam), maar de blaasjes kunnen ook voorkomen op de kin, neus of het ooglid. Deze infectie leidt tot kleine, rode, blaasjes die pijnlijk kunnen zijn en snel kunnen uitdrogen en korstjes worden.

Puist komt op dezelfde plek terug

Ondergrondse puisten die opzwellen, maar niet uitkomen (beter bekend als cystische acne) staan erom bekend elke keer op dezelfde plek te verschijnen, zegt dr. Zeichner. Ze ontwikkelen zich als je porie vertakt en talg een toeristische route neemt naar de oppervlakte van je huid. Er vormt zich een ballon onder je huid, die opblaast en leegloopt, afhankelijk van hoeveel talg je produceert.

De oplossing: helaas verandert cystische acne de structuur van je huid, dus er is geen manier waarop je het zelf kunt verwijderen. Wacht af of ga naar een dermatoloog om het probleem te verhelpen. Als je slechts één of twee puistjes krijgt per maand, schrijft de dokter je waarschijnlijk cortisone voor. Anders biedt medicatie verlichting, om het probleem van binnenuit aan te pakken.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!