Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Huiduitslag bij kinderen door antibiotica - Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Medicijnen bij keelpijn bij kinderen

Paracetamol

U kunt uw kind paracetamol geven tegen de pijn. Kijk in de bijsluiter hoe veel paracetamol uw kind mag en hoe vaak. Zorg dat u genoeg geeft en op vaste tijden.

Geen medicijnen tegen ontstekingen door een bacterie (antibiotica)

Antibiotica werken meestal niet bij keelpijn.

Bij een ontsteking door een virus werken antibiotica nooit.

Keelpijn door een bacterie gaat ook meestal vanzelf over. Bij keelpijn door een bacterie (zoals bij roodvonk) krijgt uw kind daarom meestal ook geen antibiotica.
Met antibiotica heeft uw kind maar een halve dag korter klachten dan zonder antibiotica. En antibiotica hebben wel deze nadelen:

  • Uw kind kan last krijgen van bijwerkingen.
  • Uw kind kan een allergische reactie krijgen.
  • Door veel antibiotica te gebruiken, worden bacteriën ongevoelig voor antibiotica.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

Hoe gaat het verder als uw kind vaak keel-ontsteking heeft?

Hoe gaat het verder als uw kind vaak keel-ontsteking heeft?

Keel-ontsteking gaat meestal vanzelf over.

Bij een keel-ontsteking zijn de keel-amandelen meestal ook ontstoken. Sommige kinderen kunnen daar erg ziek van zijn. Ze kunnen dan een tijd niet naar school en hebben bijvoorbeeld problemen met slapen.

  • Heeft uw kind 1 tot 3 keer per jaar ontstoken keel-amandelen? Dan kunt u het beste afwachten. Kinderen bouwen weerstand op als ze ouder worden. Vanaf 7 jaar krijgen kinderen steeds minder vaak keel-ontstekingen.
  • Heeft uw kind 4, 5 of 6 keer per jaar ontstoken keel-amandelen? Dan zijn er 2 mogelijkheden: afwachten of de amandelen laten weghalen. U kunt met de huisarts de voor- en nadelen bespreken.
  • Heeft uw kind 7 keer of vaker per jaar ontstoken keel-amandelen? Of een aantal jaren achter elkaar heel vaak ontstoken keel-amandelen? Dan kunt u ervoor kiezen de amandelen te laten weghalen.

Wat kan ik doen als mijn kind keelpijn heeft?

  • Geef uw kind regelmatig iets te drinken. Bijvoorbeeld een slokje koud water. Eten is minder belangrijk.
  • Laat uw kind op een dropje, een snoepje of een waterijsje zuigen. Speciale pillen om op te zuigen (zuigtabletten) zijn niet nodig. De meeste zuigtabletten helpen wel, maar niet beter dan een dropje, snoepje of een waterijsje. Ze zijn vaak wel duurder.
  • Geef uw kind geen zuigtabletten met een NSAID als pijnstiller (zoals flurbiprofen ).
  • Geef uw kind extra aandacht. Lees bijvoorbeeld een boekje voor of doe samen een spelletje. Dit leidt af van de pijn.
  • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Maar in bed blijven hoeft niet. Naar buiten gaan mag.
  • Als uw kind koorts heeft, moet het de warmte kwijt kunnen. Zorg daarom voor een niet te warme kamer. En dunne kleding die los om het lichaam zit. In bed is een laken soms genoeg. Als uw kind het koud heeft of rilt, geef er dan weer een deken bij.

flurbiprofen

Flurbiprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij keelpijn. Het is te krijgen als zuigtabletten en keelspray. Artsen raden het af om zuigtabletten en een keelspray met NSAID bij keelpijn te gebruiken.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

Verschillende soorten uitslag behandelen

Als een huiduitslag niet ernstig is, dus niet gepaard gaat met ernstige symptomen zoals hoge koorts of veel pijn, dan kunnen veel receptvrije huidverzorgingsproducten symptomen van de huiduitslag behandelen. Hieronder lees je mijn stappenplan!

1. De oorzaak vermijden

Bij alle verschillende soorten huiduitslag is het belangrijk om eerst de mogelijk oorzaak ervan te achterhalen. Krijg je last van een jeukende rode huiduitslag na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Na het slikken van bepaalde medicatie? Door warmte? Of wanneer je een bepaalde crème opsmeert?

Door deze trigger te vermijden, zal de huiduitslag in de meeste gevallen vanzelf wegtrekken en ook niet meer optreden. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Eventueel kun je het bijhouden door iedere keer wanneer je de huiduitslag krijgt, op te schrijven wat je de afgelopen twee dagen gedaan hebt en (avond) gegeten.

2. Kalmeer de huidbarriere (ook huiduitslag zonder jeuk)

Naast het vermijden van uitlokkende factoren, is het natuurlijk ook fijn om iets aan de huiduitslag zelf te doen. Wat je het beste kunt smeren om de huid te kalmeren hangt natuurlijk vooral af van de soort uitslag. Door op de verschillende soorten huiduitslag hierboven te klikken, lees je per uitslag mijn tips.

Wel zijn er bepaalde cosmetische ingrediënten die een kalmerende en ontstekingsremmende werking op de huid hebben en daarom bij meerdere soorten huiduitslag verlichting kunnen geven! Hieronder heb ik een aantal voorbeelden hiervan gezet:

Kalmerende producten voor het gezicht

Kalmerende producten voor het lichaam


3. Voorkom uitdroging van de huid

Wat ook belangrijk is, is zorgen voor een goed gehydrateerde huid. Dit komt, omdat een droge huid vatbaarder is voor prikkels van buitenaf en daarom ook veel sneller overgevoelig reageert. Pas daarom op met de droge lucht van een airconditioning of verwarming. En douche niet te heet.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!