Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe Lang Blijft Zelfbruiner Werken?

Irritatie door zelfbruiners

Een ander aandachtspunt: zelfbruiners kunnen nog weleens voor huidirritatie zorgen. Dit kan door de DHA komen, maar ook door hulpstofjes die ervoor zorgen dat het product goed tussen de dode huidcellen gaat zitten. Het voordeel van die hulpstoffen is dat je een egalere teint krijgt. Maar het nadeel is dus dat je er irritatie van kunt krijgen. Mijn advies? Gebruik zelfbruiners niet langer dan een paar dagen achter elkaar, zodat je de huid even rust gunt. Maar dat advies geldt wat mij betreft ook als je geen last hebt van irritatie. Overdrijf liever niet met deze producten.

Verder raad ik je aan om een oud laagje van een zelfbruiner er altijd eerst goed af te halen door te exfoliëren of scrubben voordat je weer een nieuw kleurtje aanbrengt.

Een zelfbruiner gebruiken is altijd veiliger dan bruinen door de zon

FEIT. Zoals gezegd heet het stofje dat ervoor zorgt dat je verkleurt ‘DHA’. Er zijn mensen die twijfelen aan de veiligheid van dit ingrediënt. Maar 1 ding is zeker: bruinen door de zon, uv-straling dus, (of zonnebank) vergroot de kans op huidkanker en beschadigt de huid, terwijl rond DHA geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend zijn. Wil je een kleurtje, is het dus veiliger om zelfbruiner te gebruiken dan in de zon te bakken of onder de zonnebank te gaan. Heb je een gevoelige huid? Dan zou je allergisch kunnen zijn voor een van de bestanddelen van een zelfbruiner. Test de zelfbruiner voor gebruik op een klein plekje op de huid.

FABEL. Net zoals bij alle andere claims op huidverzorgingsproducten, ‘natuurlijk’ zegt niks over de kwaliteit. In dit geval zou het betekenen dat DHA uit natuurlijke ingrediënten is gemaakt maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit veiliger of beter zou zijn dan DHA van niet-natuurlijke oorsprong. Kies vooral een product dat je fijn vindt en dat (bij jou) een mooie kleur geeft.

Waarom ruiken zelfbruiners zo vies?

Over de veiligheid of schadelijkheid van zelfbruiners is regelmatig geschreven. Dat heeft opnieuw te maken met de stof DHA. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er in de huid waarop 20% DHA is gebruikt tot 180% meer kans is op vrijeradicaalvorming in de zon. Nu moet je weten dat er in consumentenproducten tussen de 1% en 5% DHA is toegevoegd.
Toch vind ik het een goed idee om daarom voor extra antioxidanten te kiezen in je huidverzorging. Er bestaan zelfbruiners met extra van deze beschermstofjes. Je kunt ook voor of na het gebruik van een zelfbruiner een crème smeren met extra antioxidanten. Zoals mijn Moisturizers voor het gezicht, of mijn Body Cream voor je lichaam. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk om je echt goed in te smeren met een zonnefactor.

Ondanks dat je een mooi bruin kleurtje krijgt van een zelfbruiner, ben je er niet voldoende mee beschermd. Uitgerekend is dat je kunstmatige kleurtje ongeveer overeenkomt met een SPF van 3 tot 4. Gewoon goed blijven insmeren dus 🙂

Voorbereiding

  • Zelfbruiners die geleidelijk aan kleuren. Deze zijn er in de vorm van crèmes, gels, sprays of schuim. Ze bevatten dihydroxyaceton (DHA) of Erythrulose, die beiden werken doordat ze reageren met de aminozuren op de huid om een donkerdere kleur te krijgen. Door het een keer aan te brengen maak je de huid maar een tintje donkerder, maar als je het meerdere dagen achter elkaar aanbrengt wordt het steeds donkerder, tot je de kleur hebt die je wilt.
  • Instant zelfbruiners. De meeste instant zelfbruiners zijn er in de vorm van een spray die je aan kunt brengen waardoor het lijkt alsof je in de zon bent geweest. Sommige producten blijven wel een week lang zichtbaar, terwijl je andere middeltjes er aan het eind van de dag weer afwast. Instant-formules zijn meestal wat moeilijker aan te brengen dan de producten die geleidelijk aan verkleuren, want je krijgt meteen vlekken en strepen als je niet oppast.
  • Zelfbruiners voor het gezicht. Als je een gevoelige of vette huid hebt, neem dan voor je gezicht een speciale zelfbruiner. De meeste zelfbruiners werken even goed op het gezicht als op het lichaam, maar als je een kieskeurige huid hebt, gebruik dan liever een zelfbruiner speciaal voor het gezicht.
  • Kies de juiste kleur. Als je een lichte huid hebt, kies dan een lichte tot medium kleur. Als je een donkerder huid hebt kun je een donkerdere formule kiezen. Je kunt de zelfbruiner altijd meerdere keren aanbrengen als je het de eerste keer te licht vindt geworden.

Kun je een zelfbruiner gebruiken tijdens de zwangerschap?

Tot slot: juist als je zwanger bent wil je misschien zon vermijden. Is een zelfbruiner dan veilig te gebruiken? Begin vorig jaar is er een rapport van de SCCS (Scientific Committee for Consumer Safety) uitgekomen waaruit blijkt dat een maximale concentratie van 10% DHA veilig te gebruiken is. Toch zijn er soms nog zorgen dat DHA iets verder de huid kan doordringen. Dat zou in principe niet moeten gebeuren. Voelt het voor jou niet fijn, laat je kleurtje dan lekker achterwege.

Spray tans (in een salon) zou ik je wel afraden. Het effect van het inademen van DHA is (nog) niet goed bekend. De meeste salons bieden trouwens sowieso al geen spray tan aan in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!