Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Huiduitslag - Jeukende rode bultjes - Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Rode vlekken op huid door stress

Waarschijnlijk heb je het zelf wel eens ervaren of bij een ander gezien, acute huiduitslag door stress. Vaak ontpopt de ergerlijke kwaal zich tijdens een situatie die stress oproept, zoals een presentatie, functioneringsgesprek of sollicitatie. Acute huiduitslag in de hals of het gezicht door stress tijdens bijvoorbeeld een belangrijke presentatie kan erg vervelend zijn. De stressvlekken laten de buitenwereld zien dat je nerveus bent en dat is vaak het laatste dat je wilt. Wanneer het lichaam tot rust komt, zullen de plekken echter vanzelf verdwijnen.

Maar waar komen die rode vlekken vandaan? Het lichaam maakt in korte tijd veel histamine vrij. Het vrijkomen van histamine uit cellen zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden en de wanden verdunnen1. Daardoor komen vocht en immuuncellen via de bloedbaan naar je huid. Een nuttig proces, omdat het helpt om je huid van allergenen te ontdoen. Maar het zorgt ook voor die opvallende rode plekken, die vooral in je nek of gezicht opduiken.

Huiduitslag door hooikoorts voorkomen

Hoewel huiduitslag door hooikoorts heel vervelend kan zijn, zijn er manieren om het te verminderen. Naast uw handen en kleding vaak te wassen en uw huid zo min mogelijk aan te raken, kunt u dit ook nog doen:

Probeer tijdens het hooikoortsseizoen binnen te blijven op dagen met een hoge pollenconcentratie. Houd daarvoor de pollenkalender goed in de gaten. Gaat u toch naar buiten? Draag dan een zonnebril en/of hoed om uw ogen en huid te beschermen.

Reinig uw huid regelmatig

Een branderige, rode en trekkende huid als gevolg van een allergie, kan ongemakken veroorzaken in het dagelijks leven. Zorg ervoor dat u uw huid goed reinigt om pollen en andere allergenen van uw huid te verwijderen. Gebruik een milde reiniger, die past bij uw huidtype en spoel de reiniging goed van uw huid af.

Gebruik beschermende crèmes

Er zijn speciale crèmes die een beschermende laag op de huid vormen en zo de kans op huiduitslag door hooikoorts kunnen verminderen. Breng deze aan voordat u naar buiten gaat en herhaal wanneer nodig.

Huiduitslag bij corona / COVID-19

Sinds de uitbraak van het coronavirus in december 2019 in Wuhan, China, worden dermatologen geconfronteerd met huidafwijkingen die mogelijk in het kader van een coronavirus infectie kunnen passen. De naam die artsen aan een coronavirus infectie hebben gegeven is COVID-19.

De belangrijkste kenmerkende symptomen van COVID-19 zijn hoge koorts (boven 38.5 graden), droge hoest en toenemende benauwdheid. Maar wat als je daarbij huiduitslag ziet? Hoort deze bij de virusinfectie of staat het er helemaal los van?

Tot nu toe zijn de volgende soorten huidafwijkingen waargenomen die in verband worden gebracht met een coronavirus infectie:

1. Huiduitslag mogelijk gerelateerd aan een coronavirus infectie

De volgende huidafwijkingen, als ze samen met de klachten koorts, hoesten en benauwdheid voorkomen, kunnen een uiting zijn van een coronavirus infectie:

-Erythema exsudativum multiforme (afgekort EEM)

EEM begint vaak met een soort griepje met koorts. Daarna ontstaan er een of meerdere rode ronde plekken en verhevenheden die overgaan in typische ringvormige afwijkingen, die eruitzien als schietschijven. Deze worden ook wel “schietschijf laesies” of in het Engels “target-lesions” genoemd.

Bij urticariële vasculitis zien we paarsrode niet wegdrukbare vlakke plakkaten, waarbij er ook sprake is van een algehele malaise. Deze plakkaten zien we vooral aan de benen.

-Aspecifieke jeukende huiduitslag

Sommige patiënten ontwikkelen een meer aspecifieke huiduitslag zoals roodheid, rode bultjes, eczeemuitslag of gewoon jeuk met krabeffecten

2. Huiduitslag als gevolg van een geneesmiddelenreactie

Oorzaken van rode puntjes op de huid

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van rode puntjes of stipjes op de huid. De belangrijkste passeren hieronder de revue:

Huidirritatie
Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een veel voorkomende huidaandoening die je kunt herkennen aan de kleine rode, witte of vleeskleurige bultjes op de huid (zie foto). Deze kleine, vaak rode puntjes treffen meestal de buitenste delen van de bovenarmen. Het kan ook de onderarmen en bovenrug aantasten, maar dit komt minder vaak voor.

Symptomen van keratosis pilaris zijn onder meer:

  • huid die ruw of droog aanvoelt
  • plekken met kleine, pijnloze bultjes op de huid
  • jeuk

Er ontstaat vaak het beeld van kippenvel.

Het is een onschuldige aandoening die wordt veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes, waardoor er rode bultjes ontstaan.

De bultjes kunnen worden behandeld met crème die de hoornlaag oplost, zoals ureum, salicylzuur of vitamine A zuur. de huisarts kan deze middelen voorschrijven.

Puntbloedingen

Een puntbloeding of petechia (mv. petechiae of petechiën) is een kleine (1-2 mm) rode of paarse vlek op de huid of het bindvlies, veroorzaakt door een lichte bloeding uit kapotte haarvaatjes. De term wordt bijna altijd gebruikt in het meervoud (petechiën), aangezien een enkele laesie zelden wordt opgemerkt of significant is.

De meest voorkomende oorzaak van petechiën is door lichamelijk trauma, zoals hard hoesten, heftig ademhalen, braken of huilen, wat kan resulteren in petechiën in het gezicht, vooral rond de ogen. Dergelijke gevallen zijn onschadelijk en verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

Puntbloedingen zijn dan ook geen ziekte. Het is een symptoom van iets anders. De oorzaken kunnen variëren van een lichte verwonding tot een levensbedreigende ziekte. Daarom moet je altijd een arts de petechiën laten controleren, vooral bij kinderen.

Tot slot

Huiduitslag, rode vlekken, bultjes, jeuk en eczeem, het kan allemaal veroorzaakt worden door stress. Het is dan ook belangrijk om de oorzaken van jouw stress te ontdekken. Dat is de eerste stap om huidproblemen te verminderen. Als je weet wat jouw stressoren zijn, dan kun je stappen ondernemen om ze te verminderen of te vermijden.

Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van gezonde veranderingen in je leefstijl doorvoeren om zo de effecten van druk beter te kunnen beheersen. Denk aan gezonde en gevarieerde voeding, regelmatig bewegen, voldoende slaap, ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Dit kan al helpen om jezelf kalmer, meer gefocust en energieker te voelen.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

  1. Maintz, Laura, and Natalija Novak. “Histamine and histamine intolerance.” (2007) The American journal of clinical nutrition 85.5 (2007): 1185-1196.
  2. Hanifin, Jon M. “Pharmacophysiology of atopic dermatitis. (1986) ” Clinical reviews in allergy 4.1: 43-65.
  3. Arndt, Jenna, Nananamibia Smith, and Francisco Tausk. (2008) “Stress and atopic dermatitis.” Current allergy and asthma reports 8.4: 312-317.
  4. Boothe, W. David, James A. Tarbox, and Michelle B. Tarbox. (2017) “Atopic dermatitis: pathophysiology.” Management of Atopic Dermatitis: 21-37.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!