Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Alles Wat Je Moet Weten Over Anti-Eczeem Sokken

Behandeling eczeem op voet

Om het eczeem aan de voeten te behandelen kun je een aantal dingen doen. Hierin is het vooral belangrijk om uitlokkers van het eczeem te vermijden en de juiste cremes en zalven te smeren.

Vermijd irriterende stoffen

Vermijd natte voeten en tenen

Natte voeten zijn extra vatbaar voor een wekere huid. En zo ook voor infecties en huidbeschadigingen. Daarom is het belangrijk om je voeten goed droog te maken zodra je de douche uitstapt. Probeer niet te wrijven, maar dep ze droog.

De juiste voetverzorging


Naast het kalmeren van het eczeem is het ook belangrijk om de conditie van de voeten, en met name de voetzool, te verbeteren doormiddel van de juiste voetverzorging. Zodat het beter weerbaar is tegen invloeden van buitenaf.

  • Draag elke dag schone sokken
  • Draag katoenen sokken en vermijd synthetische of wollen sokken
  • Maak de tenen en voeten altijd goed droog
  • Draag luchtige schoenen, zodat de kans op zweetvoeten kleiner is
  • Vermijd strak zittende en slechte ademende schoenen zoals leren schoenen
  • Maak blaasjes en blaren niet kapot
  • Probeer bij jeuk zo min mogelijk te krabben. Als de jeuk te overweldigend is kan het smeren van verkoelende of jeukstillende crèmes verlichting geven. Denk aan koelzalf of zinkzalf.
  • Zorg dat jouw voeten goed gehydrateerd houdt met voedende crèmes of zalven
    Was de voeten niet met zeep. Maar met lauw water en eventueel een wasolie.
  • Smeer een verzorgende voeten crème of zalf. Probeer bij periodes van stress ook wat rust in te plannen. Zo verkom je ernstige opvlammingen van het eczeem.

Eczeem behandeling tip 4: vul de essentiële vetzuren aan

Een wat oudere hypothese is dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door een tekort aan essentiële vetzuren (Engels: Essential Fatty Acids, afgekort als EFA).

Mensen met eczeem hebben mogelijk een tekort aan het enzym delta-6 desaturase, dat de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur (GLA) blokkeert. Daarom ligt het voor de hand om EFA’s te gebruiken om GLA aan te vullen.

Tekorten aan essentiële vetzuren (EFA’s) kunnen worden behandeld door het aanbrengen van speciaal geselecteerde natuurlijke oliën die rijk zijn aan EFA’s en gemakkelijk door de huid worden geabsorbeerd.

Zo bevat Reverta eczeemcrème onder andere rode frambooszaadolie. Deze olie bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren (EFA’s), waaronder linolzuur, alfa-linoleenzuur en oliezuur.

Deze omega-3 en omega-6 vetzuren zijn bewezen effectief bij behandeling van eczeem.

Naast rode frambooszaadolie bevat Reverta eczeemcrème vijf andere natuurlijke oliën die u niet zo snel in concurrerende eczeemcrèmes zult tegenkomen: cranberryzaadolie, moerasbloemzaadolie, shea butter, druivenpitolie en kokosolie.

Kokosolie is een onmisbaar ingrediënt om voor de behandeling van eczeem. De olie hydrateert uitstekend, heeft een verzachtende werking en kan de genezing versnellen. En minstens zo belangrijk: kokosolie heeft een sterke antibacteriële en antimicrobiële werking!

Er zijn ook sterke aanwijzingen voor een brede antibacteriële activiteit van kokosolie tegen andere “slechte” bacteriën.

Tezamen zorgen de zes verschillende, 100% natuurlijke, diep-hydraterende oliën in Reverta eczeemcrème voor een ongekende hydratatie, voeding en verzorging van uw zeer droge huid en een natuurlijke behandeling van eczeem. Dit vertaalt zich in minder jeuk, maar ook in minder schilfers, kloofjes en korstjes.

Medicijnen bij voetschimmel

Meestal kunt u voetschimmel goed zelf behandelen. Zo gaat u ook tegen dat u de schimmel doorgeeft aan anderen.

Crème tegen schimmel

U kunt voetschimmel behandelen met een crème met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid , miconazol op de huid of clotrimazol op de huid . U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.

Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes. Ze werken even goed.

  • Smeer terbinafine-crème 1 keer per dag, doe dit 1 tot 2 weken lang. Smeer niet langer dan 2 weken.
  • Smeer andere crèmes 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
  • Smeer de crème op de plekken en 2 centimeter rondom de plekken. De schimmel zit vaak ook al in de huid rond de plekken.
  • Smeer dun, zodat de crème na het smeren niet meer te zien is. Een dikke laag kan de huid irriteren.

Miconazol kan de werking van sommige bloedverdunners veranderen. Gebruikt u bloedverdunners? Vraag uw huisarts of u dan crème met miconazol wel mag gebruiken.

Pillen tegen schimmel

Als u voetschimmel heeft aan de zijkant of onderkant van uw voet, zit de schimmel meestal diep in de huid. Dan werkt crème tegen schimmel vaak niet goed genoeg.

Uw huisarts kan u dan een recept geven. Meestal krijgt u dan terbinafine tabletten (pillen). U slikt elke dag 1 pil, doe dit 2 weken lang. Maak alle pillen op. Stop niet eerder, ook niet als uw klachten al weg zijn.

Pillen tegen schimmels zijn sterke medicijnen. Dit is belangrijk om te weten:

  • U mag ze niet nemen als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Of als u borstvoeding geeft.
  • De pillen kunnen het effect van andere medicijnen veranderen. Bijvoorbeeld van bloedverdunners en sommige medicijnen tegen depressie, hoog cholesterol of hartziektes.
    Gebruikt u een van deze medicijnen, bespreek dit dan met uw huisarts.
  • U kunt last krijgen van misselijkheid, overgeven of diarree. Dit kunnen bijwerkingen van de pillen zijn. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen weg, dan bent u aan het medicijn gewend.
    Als de klachten blijven, bespreek met uw huisarts of u moet stoppen met de pillen.
  • De pillen geven een kleine kans op problemen met uw lever, zoals geelzucht. Uw huid en oogwit worden dan geel. U kunt ook jeuk krijgen. Uw plas kan bruin worden (zoals thee). En uw poep kan lichtgrijs worden.
    Bel dan uw huisarts. Meestal moet u dan stoppen met de pillen.

Wat is voeteczeem?

Bij voeteczeem is er sprake van huidontsteking aan de voeten. Het is geen ernstige huidaandoening, maar wel een hele vervelende. Vooral, omdat de huidklacht aan je voeten zit. Waardoor je er gedurende de dag constant wrijving en druk op de ontsteking staat.

Er zijn heel veel verschillende soorten eczeem. Maar alleen bepaalde vormen van eczeem komen vaker voor aan de voeten. Vier veel voorkomende vormen eczeem aan de voeten zijn:

ALs je een lichte huid hebt, wordt de huid rood. De huid jeukt en er kunnen schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes ontstaan. In sommige gevallen wordt de huid ook dik.

2. Tylotisch eczeem

Bij dit type eczeem zijn de voeten ook aangedaan. Maar wel op een ander soort manier als de twee eczeem soorten hierboven. Bij tylotisch eczeem is de huid verdikt en zijn er in deze verdikking allerlei huid kloven te zien. De verdikking van de huid bestaat vooral uit eelt.

Naast deze uiterlijke kenmerken van tylotisch eczeem geeft de huidontsteking ook pijn en jeukklachten. Met name als er druk op de voeten wordt gezet, bijvoorbeeld bij het opstaan of een lange wandeling geeft het eczeem pijnklachten.

De oorzaak van deze eczeem soort is helaas nog niet duidelijk. Wel speelt erfelijkheid mogelijk een rol.

3. Dyshidrotisch eczeem (blaasjes eczeem voet)

Een andere vorm van eczeem aan de (handen en) voeten is dyshidrotisch eczeem. Bij deze vorm van eczeem ontstaan er allemaal kleine, met vocht gevulde, blaasjes aan de handen en voeten. Wat hierin typerend is, is dat deze blaasjes vaak grijzig van kleur zijn.

Dyshidrotisch eczeem op de voeten komt veel minder vaak voor dan dyshidrotisch eczeem aan de handen en vingers. Zowel handen en voeten zijn extra vatbaar voor infecties met bacteriën.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!