Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Tips en Remedies Tegen Puistjes op je Voorhoofd

Zijn alle puistjes hetzelfde? En waar op je lichaam komen ze voor?

Niet alle puistjes zijn hetzelfde en worden op dezelfde manier veroorzaakt. In deze blog bespreken we de puistjes die het meest voorkomen en wat je daartegen kan doen.
In de eerste plaats maken we onderscheid tussen mee-eters en puistjes. Van deze twee ervaren veel mensen het meeste ongemak. Wat zijn het nu precies en waar op je lichaam komen ze voor?

Mee-eters

Een mee-eter is een verstopping van je poriën. Vaak zijn mee-eters het voorstadium van een puistje, maar als je ze op tijd ontdekt, kan je voorkomen dat ze daadwerkelijk in puistjes veranderen.
Mee-eters kunnen een zwart kopje of een witte kop hebben. Mee-eters met een zwarte kop worden ook wel ‘open mee-eters’ genoemd. Het zwarte kopje is zwart omdat de talg die de porie heeft verstopt, in aanraking is gekomen met zuurstof. Een mee-eter met een zwart kopje kan je vaak makkelijk bestrijden met een gezichtsmasker, salicylzuur of met een geschikte olie. Meestal gaan ze snel weg.
De mee-eters met een witte kop zijn lastiger te bestrijden. Vaak liggen ze wat dieper onder je huid. Daar vormen ze meestal het begin van een onderhuids puistje. Als je zo’n witte, onderhuidse mee-eter op tijd ontdekt, kan je er met bijvoorbeeld groene klei voor zorgen dat de bacteriën die een puistje maken van de mee-eter, op tijd verwijderd worden.

Mee-eters kunnen over je hele lichaam voorkomen, maar vaak hebben mensen ze in hun gezicht. Vooral het voorhoofd, de neus, de kin, het gebied tussen de wenkbrauwen en de kaaklijn zijn bij veel mensen gevoelig voor puistjes. Mee-eters kunnen ook voorkomen op de rest van je lichaam. Mensen die gevoelig zijn voor acne, hebben vaak makkelijk mee-eters op hun schouders en rug.

Puistjes

Bij een puistje is de porie verstopt (mee-eter), en is deze verstopping gaan ontsteken door bacteriën. Een puistje voelt geïrriteerder en pijnlijker aan dan een mee-eter en valt meestal meer op. Ze zijn roder en dikker dan mee-eters. Sommige puistjes voel je ook echt ‘zitten’.
Net als bij mee-eters, hebben de meeste mensen last van puistjes op hun gezicht, rug en schouders. Puistjes op de billen of bovenbenen komen ook regelmatig voor.

Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.

Wat zijn onderhuidse puisten?

De medische benaming voor een onderhuidse puist is gesloten comedo of papel. Het is een vorm van acne dat zowel bij mannen als vrouwen van alle leeftijden voorkomt.

Onderhuidse puistjes zijn pijnlijker dan de gemiddelde puist, omdat de ontsteking zich diep in de huid bevindt. De puist ligt dichter bij de zenuwen en is daardoor gevoeliger en moeilijker om zelf te verwijderen.

Je kunt een onderhuidse pukkel dus niet makkelijk zelf weghalen. De pukkel heeft in het midden geen zichtbaar wit kopje of zwart puntje zoals bij andere pukkels.

De puist ligt zo diep onder de huid dat het geen zin heeft om deze met de vingers uit te knijpen. De kans op huidbeschadiging is groot wanneer je de pukkel zonder voorbehandeling toch probeert uit te drukken.

Er bestaan gelukkig wel manieren om een onderhuidse pukkel te behandelen. Je kunt het zelf proberen tegen te gaan met eenvoudige huismiddelen of door hulp in te schakelen van een specialist.

Er zijn andere soorten puisten die je ook als onderhuidse puist kan omschrijven. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Steenpuist
  • Gerstekorrel
  • Cyste
  • Abces

Een steenpuist is groot, hard en vooral pijnlijk. Het is een ontsteking in het haarzakje als gevolg van een infectie met de Stafylokokken bacterie. Steenpuisten zijn herkenbaar aan de zwarte kleur in het midden van de puist.

Gerstekorrels (Milia) zijn onschuldige onderhuidse bultjes. Ze zijn klein in formaat en verschijnen in meerdere bultjes bij elkaar op een plek. Zowel steenpuisten als gerstekorrels zijn onderhuidse bultjes zonder uitknijpbaar wit kopje.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!