Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Honing wordt door bijen geproduceerd met behulp van nectar. De nectar wordt door de (werk)bij uit bloemen en planten gehaald en in de honingmaag opgeslagen. Een deel van de honing is voor eigen consumptie. De rest wordt uitgebraakt en door jonge werkbijen van enzymen voorzien.
De enzymen scheiden de van nature aanwezige sacharose in vruchtsuiker en druivensuiker uit. Dit maakt dat de honing voor ons makkelijk verteerbaar is. Door de bewerkingswijze van de bijen verandert de nectar na een paar dagen in honing. In de bijenkast wordt de honing door de bijen in de cellen van de honingraat gestopt. De bijen verzegelen de raat vervolgens met een waslaagje, dat voor een natuurlijke manier van bewaren zorgt.
De imker verwijdert voorzichtig de bijen van de raat. Met een speciale vork verwijdert de bijenhouder het waslaagje. De volle honingraten gaan in een centrifuge, waardoor de honing uit de raat wordt geslingerd.
Vervolgens blijft de honing drie tot vijf dagen in een afgesloten container, zodat wasresten, stuifmeeldeeltjes en andere stoffen boven komen drijven. De honing wordt gezeefd en de potten worden gevuld.
In Nederland wordt er van mei tot september honing geproduceerd. Als bijen de juiste voeding krijgen en het weer goed is, kunnen imkers honing oogsten in het voorjaar, de zomer en de herfst. Een bijenvolk kan wel 30 tot 40 kilo honing per jaar opbrengen. De bijenvolkeren wonen permanent in de kast. In de winter leven zij van de voorraad honing die achter is gebleven.
Vorig jaar ‘ontdekte’ ik een heel simpel recept voor een zalf met kurkuma die je op puistjes smeert om zo de kleine ontstekingen de kop in te drukken. Als tiener heb ik nooit veel last van puistjes gehad (gelukkig!) en als volwassene blijft het ook tot een minimum beperkt. Maar dames, jullie weten over welk moment ik het heb, als ik zeg dat er toch met een zeer zekere regelmaat zo’n lelijkerd de kop op steekt.
Een beetje van die kurkuma zalf er op smeren en voilà, de volgende ochtend is bovengenoemde lelijkerd verdwenen. De zalf is heel simpel om te maken: Meng 1/2 tl kokosolie en een 1/2 tl kurkuma tot er een pasta ontstaat en smeer dit op de plekjes die je wilt behandelen. Leg een doek op je kussen dat mooi geel mag worden en slaap er een nachtje over. Herhaal dit tot de puistjes verdwenen zijn, meestal na twee dagen.
Simpel toch? En ben je nu enthousiast geworden om kurkuma op je hele gezicht te smeren? Tuurlijk wel! Een gezichtsmasker op basis van kurkuma, honing en yoghurt doet geweldige dingen voor je huid. Om nog even kort op te noemen, kurkuma doet het volgende voor je huid:
Een aantal gezondheidsvoordelen van Manuka honing:
Acne is een ontstekingsziekte van de talgkliertjes die in de huid aanwezig zijn. Acne wordt met name gekenmerkt door pukkels (puistjes en mee-eters) en het is één van de meest voorkomende menselijke kwalen ter wereld. Vrijwel iedereen krijgt dan ook te kampen met pukkels en mee-eters. Acne is doorgaans geen ernstige aandoening, maar kan wel enorm hinderlijk zijn of pijn doen. Bovendien worden acne, mee-eters en puistjes veelal als onesthetisch (lelijk) ervaren.
Hoewel pukkels tot voor enkele jaren nog lastig te behandelen waren, zijn er momenteel uiteenlopende effectieve middelen tegen puistjes verkrijgbaar. Er zijn zelfs talloze nieuwe stoffen op de markt om puistjes mee-eters en acne te voorkomen, te verhelpen en actief te bestrijden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het voorkomen & verhelpen van pukkels, puistjes, mee-eters en acne…