Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Suiker kan van nature voorkomen in voedingsmiddelen, zoals fruit en melk. Als je puistjes door suiker wilt voorkomen, kun je overwegen een acne dieet te volgen en producten met toegevoegde suikers, zoals chocola te gaan vermijden.
Zo zijn er in de jaren 60 verschillende onderzoeken geweest naar de vraag of chocola verband hield met acne. De studie die het grootst was had 65 deelnemers verdeeld over 2 groepen. De ene groep kreeg chocolade, de andere groep kreeg een placebo. 4 weken lang hebben ze deze 2 groepen onderzocht en toen konden de wetenschappers geen verschil zien in de mate van acne. Op basis van deze, en soortgelijke, studies is het jarenlang ontkend door dermatologen dat voeding in relatie stond tot acne. Toch vind ik het aantal deelnemers te laag om het te zien als een betrouwbaar onderzoek.
Recenter onderzoek in Amerika heeft aangetoond dat het consumeren van zuivel in verband staat met acne. Opvallend is dat sommige onderzoeken een verband aantoonde die sterker was bij magere melk dan bij andere zuivelproducten. Dit kan komen vanwege de hormonen die hierin zitten. Melk van een koe is eigenlijk een soort van moedermelk. Moedermelk wordt aangemaakt om de groei van je kindje te bevorderen en te ondersteunen, ditzelfde geldt voor koeien. Daarom bevat melk van nature uit bepaalde groeihormonen.
Ook hebben onderzoekers het westerse dieet onder de loep genomen. Doorgaans consumeren wij producten die een hoge glycemische belasting bevatten. Deze producten staan erom bekend hormonale acne te veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan witte rijst, frisdrank, donuts en witbrood.
Iraanse voedingswetenschappers van de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Teheran verzamelden 1750 studies naar zuivelconsumptie en acneklachten in de wetenschappelijke databases van Pubmed/Medline, Scopus, Web of Science en Embase. Uiteindelijk voldeden veertien studies aan alle selectiecriteria. Uit de analyse van de onderzoeken kwam naar voren dat de consumptie van alle soorten melk gerelateerd kan worden aan acne. Daarbij lieten halfvolle, maar vooral magere melkproducten (zogeheten skimmed milk) een sterkere relatie zien met de ontwikkeling van puistjes.
Hoe kan het dat de magere melksoorten meer klachten geven in de huid? Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de concentratie melkeiwitten als het ware toeneemt wanneer melk van vetten wordt ontdaan.
Onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat melk met 80% caseïne en 20% wei-eiwit zorgt voor een stijging van respectievelijk 15% IGF-1 en 20 % insuline. Die effecten namen verder toe wanneer de hoeveelheid vet werd verminderd in de melk.
Een andere verklaring luidt dat volle melk meer oestrogeen bevat, en dat dit de vorming van puistjes onderdrukt. Halfvolle en magere melk daarentegen bevatten een hogere concentratie wei- eiwit dat juist stimulerend werkt bij acne.
In de analyse werd ook gekeken naar het mogelijke effect van de dosis zuivel op de ernst van klachten. Nemen klachten toe naarmate de consumptie toeneemt? En hoe dan?
Voor zuivel in het algemeen, volle melk en magere melk zorgde iedere extra portie voor een lineaire verhoging van het risico op acne met respectievelijk 83, 13 en 26 procent. Er werd geen lineaire dosis-responsrelatie gezien bij de consumptie van halfvolle melk en melkproducten in zijn algemeenheid.
De exacte oorzaak van acne is nog steeds niet helemaal opgehelderd. Bekend is dat verschillende factoren samen bijdragen aan het ontstaan van puistjes op de huid. Zo is er onder meer sprake van een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen, van een verhoogde talgproductie en een ontstekingsreactie door de aanwezigheid van de bacteriën. Maar in welke mate deze factoren daadwerkelijk de uitbraak van puistjes beïnvloeden, is niet helemaal duidelijk.
Inmiddels zijn betere en krachtige technieken beschikbaar gekomen om weer wat verder te kunnen inzoomen op de vele miljoenen darmbewoners, en de eventuele verschillen hiertussen bij mensen. De Chinese onderzoeksgroep maakte gebruik van zogenaamde ‘high-throughput sequencing technology’. Ofwel van computertechnologie met een immense verwerkingscapaciteit, waarmee aan de hand van bepaalde dna-sequenties bacteriën in ontlastingmonsters kunnen worden geanalyseerd.
Voor het onderzoek werden hiervoor 31 jonge mensen met milde tot ernstige acneklachten vergeleken met een even zo grote vergelijkbare controlegroep. Het betrof 23 vrouwen en 8 mannen, in de leeftijd van 17 tot 35 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 22.16 jaar, allen woonachtig in Beijing. De deelnemers werden ‘gerekruteerd’ via de dermatologische klinieken van het ziekenhuis van de Peking University.
De onderzoekers zagen in de poepmonsters van beide groepen een duidelijk verschil in de aanwezige typen micro-organismen. Zo vonden ze bij de acne-groep minder schimmelachtige ‘beestjes’ (actinobacteriën), en juist méér proteobacteriën (tot deze familie behoren ook de vaak ziekmakende soorten). Verder zagen ze een lagere aanwezigheid van bepaalde ‘goede bacteriesoorten’ zoals van de Bifidobacterium, Butyricicoccus, Coprobacillus, Lactobacillus en Allobaculum.
Suikers zijn boosdoeners. Dit is niets nieuws. De suikers zitten in de producten die we dagelijks tot ons nemen. Over het algemeen worden wij ons de laatste tijd steeds bewuster van wat wij allemaal naar binnen schuiven. We worden zelfs dagelijks gewaarschuwd door wetenschappers, voedingsdeskundigen en gezondheidsinstanties dat we goed moeten letten op hoeveel suiker wij eten. Steeds meer mensen beginnen dan ook te begrijpen dat (teveel) suiker erg nadelige gevolgen kan hebben.
In de Verenigde Staten vormde een advies over voeding vóór 1960 een belangrijk onderdeel van de behandeling van acne. Aangeraden werd om geen chocolade, vet, zoetigheid en koolzuurhoudende dranken te gebruiken.
In 1969 en 1971 werden resultaten van twee studies gepubliceerd die juist aantoonden dat voeding niet gerelateerd was acne, waardoor behandeladviezen weer veranderden. Op beide studies is echter behoorlijk wat aan te merken.
In de eerste studie werd naar het effect van chocolade gekeken. De helft van de proefpersonen at elke dag een reep met chocolade, terwijl de andere helft een reep kreeg zonder chocolade. Dat er uiteindelijk geen verschil werd gevonden in acneklachten tussen de groepen, kan gelegen hebben aan het feit dat de reep zonder chocolade evenveel suiker en vet bevatte als de reep met chocolade. Ook duurde de testperiode kort: te kort voor het ontstaan van mee-eters op de huid.
In de tweede studie werd gekeken naar de invloed van het gebruik van chocolade, melk, geroosterde pinda’s of cola. Ook nu werd geen relatie gevonden met acne. Maar doordat er maar een kleine groep proefpersonen werd gevolgd, lijken deze resultaten minder betrouwbaar.
In het onderzoek naar de invloed van voeding op puistjes is vaak gekeken naar het effect van zuivelproducten. Het lijkt er inderdaad op dat er een relatie is tussen acneklachten en het drinken van melk.
Opvallend was dat alleen magere melk geassocieerd was met acne, maar niet halfvolle of volle melk. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat magere melk minder oestrogeen bevat, een hormoon dat acne vermindert.
Maar ook deze studie heeft wel een aantal tekortkomingen. Voor de deelnemers aan het onderzoek is het natuurlijk lastig om zich de hoeveelheid melk die werd gedronken tijdens de schooltijd nog heel precies te herinneren. Daarnaast kregen patiënten met acne vroeger het advies om geen frisdrank te drinken. Dit zou de acne namelijk verergeren, zo werd gedacht. Als deze vrouwen inderdaad frisdranken hebben vermeden, dan was het gebruik van melk onder deze groep meer waarschijnlijk. Deze vrouwen zouden dan juist meer melk hebben gedronken als gevolg van acne.
Wei (in het Engels whey) is een bijproduct van kaas en heeft als grondstof dus melk. Door stremsel toe te voegen, ontbinden de vaste stoffen (de uiteindelijke kaas) van het vocht (de wei). Dit vocht wordt gedroogd en gefilterd tot het poeder is.
Naar de relatie tussen puistjes en eiwitpoeder is veel onderzoek gedaan. Zo werd er in 2012 al een verband aangetoond tussen het drinken van eiwitshakes en acne bij tieners. Vijf jonge atleten met acne werden tijdens deze studie onderzocht. Bij vier van de vijf verdwenen de puistjes nadat ze stopten met eiwitpoeder van wei.