Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Methoden om Puistjes te Bestrijden

Geschikte (reinigings) producten om je huid te verzorgen en puistjes te voorkomen.

Als je last hebt van puistjes, is het belangrijk om je huid goed schoon te houden met producten voor het vettere of onzuivere huidtype. Deze producten maken de huid niet vetter dan hij al is, maar drogen haar (als het goed is) ook niet uit. Deze producten heb je nodig in je routine:

  • Een cleanser of reinigingslotion om de huid te reinigen
  • Een toner om te verzachten en de restjes van je cleanser en eventuele make-up te verwijderen
  • Een milde dagcrème of olie die niet te vet is.
  • Een exfoliant op basis van salicylzuur (we lichten verderop toe wat dat is)
  • Een product om puistjes plaatselijk mee te behandelen of aan te stippen. Dat kan bijvoorbeeld een klei, olie of speciale stick zijn.

Welke merken hebben geschikte producten voor een onzuivere huid?

Welke reiniger en toner kies je dan bijvoorbeeld? Welke zijn er dan eigenlijk goed? In elk geval is het belangrijk dat producten voor de huid met puistjes, geen parfum en alcohol bevatten. Niet elk merk heeft zulke producten. Bij de volgende merken kan je goed slagen voor de huid met acne of puistjes:

  • Biodermal
  • Clinique
  • Paula’s Choice
  • Uncover Skincare
  • Eucerin
  • Squalane (merk met adaptogene natuurlijke olie die geschikt is voor elk huidtype)

Deze merken hebben parfumvrije, milde producten voor de vettere huid. Hou er altijd rekening mee dat de ene onzuivere huid de andere niet is. Wat bij de één perfect werkt, werkt voor de ander niet altijd goed. Hou dus goed in de gaten hoe jouw huid reageert. Uitdrogen van de huid is bijvoorbeeld een signaal dat producten te heftig voor je zijn.

Belangrijk

Wat vaak gebeurt bij mensen met een onzuivere huid, is dat goede producten de puistjes de eerste weken erger maken. De verstoppingen van de poriën komen bij sommige mensen allemaal tegelijk omhoog. Dat is vervelend en kan in eerste instantie voor extra veel, en vurige puistjes zorgen. Dit voelt als een tegenvaller, maar is een kwestie van doorzetten. Vaak komt er na een paar weken geduld een rustige huid voor in de plaats, en ga je er flink op vooruit.
Als je huid ook uitdroogt of brandt, betekent dit waarschijnlijk wél dat de producten irriteren. In dat geval kan je beter stoppen. Dit geldt ook als je na een maand geen verbetering ziet.

Wat is acne en hoe ontstaat het?

In de huid zitten kliertjes die talg aanmaken, een vettige, beschermende stof. Wanneer deze kliertjes verstopt raken, kunnen de normale huidbacteriën zich vermenigvuldigen in de dichte porie en ontstaat er een ontsteking: een puistje.

De oorzaak heeft alles met hormonen te maken. Hormonale veranderingen in het lichaam zorgen ervoor dat bijna iedereen tijdens de puberteit in meer of mindere mate acne krijgt. Om dezelfde reden kunnen puistjes plotseling ontstaan tijdens zwangerschap of wanneer je van anticonceptiepil verandert. Ook bepaalde medicijnen, zoals steroïden, veranderen de hormoonhuishouding, met een uitbraak van acne als mogelijk gevolg.

En, nee, puistjes betekenen niet dat je vies bent. Ze hebben niets te maken met te weinig wassen.

Wat veroorzaakt jeugdpuistjes?

Tijdens de puberteit beginnen de hormonen in het lichaam van een puber zich flink te ontwikkelen. Zowel jongens als meisjes beginnen hun groei naar volwassenheid. Hormonen zorgen ervoor dat een jongen zich als man ontwikkelt (stem, spieren, lichaamsbouw etc.) en een meisje als vrouw (borsten, menstruatie etc.).

Het lichaam begint in de pubertijd de hormoon “androgeen” te produceren. Dit is een mannelijke hormoon zowel jongens als bij meisjes bezitten. Het zijn deze hormonen die de talgklieren op hol laten slaan en veel meer talg laten produceren dan normaal.

Talg beschermt je huid tegen uitdroging en zorgt er daarnaast voor dat je huid soepel blijft. Bij een overproductie van talg wordt je huid vetter en vatbaarder voor puistjes. De extra geproduceerde olie hoopt zich op samen met vuil (dode huidcellen) in de poriën, trekt bacteriën aan en begint te ontsteken. Dit vormt zich uiteindelijk tot een jeugdpuistje.

De jeugdpuistjes komen op een aantal plekken voor waaronder: het gezicht, rug (schouders), nek en borst.

Het is niet bewezen dat voeding zoals chocola en chips jeugdpuistjes veroorzaken. Jouw lichaam kan wel een allergische reactie vertonen na het eten van bepaald soort voedsel. Gezond leven en eten helpt daarentegen wel om puistjes te voorkomen. Ga dus liever voor een broodje gezond dan een patatje pinda!

Wat is belangrijk in je (huid)verzorgingsroutine om puistjes te voorkomen?

Hoe je jezelf verzorgt, heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes. Met een goede verzorging en hygiëne kan je het ontstaan van puistjes en mee-eters natuurlijk niet volledig tegengaan, maar wél voor een deel. Hoe doe je dat:

  • Als je gevoelig bent voor puistjes, zijn de juiste huidverzorgingsproducten om dat te beperken heel belangrijk. De producten moeten voldoende reinigen, maar mogen niet agressief zijn. Je huid droogt dan uit en gaat meer talg aanmaken met als gevolg meer puistjes.
  • Verschoon bij een vette huid je kussensloop extra vaak.
  • Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
  • Heb je een vervelende puist of vervelende puistjes, probeer er dan vanaf te blijven (behalve het aanbrengen van eventuele verzorging)
  • Zonlicht werkt goed tegen puistjes. Zorg dat je zo vaak mogelijk lekker wat zon pakt. Kies dan wel voor de zon buiten en niet voor de zonnebank. Van de zonnebank wordt steeds vaker aangetoond dat deze slecht is voor je huid.

Dan zijn er ook nog een paar dingen die je beter níet kan doen als je last hebt van puistjes. Welke zijn dat:

  • Het gebruik van vette huidproducten (producten die een erg dikke structuur hebben, of die vette olie bevatten).
  • Producten met parfum of alcohol denat. Deze irriteren vaak.
  • Het gebruik van tandpasta om een puistje uit te drogen: tandpasta is niet bedoeld voor je huid en kan juist extra irriteren.
  • Scrubben, omdat je hiermee de puistjes kan verergeren. Wél helpt scrubben om dode huidcellen te verwijderen, wat in principe goed is om puistjes te voorkomen. Optimaal is scrubben echter niet. Je kan de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant. Dit is veel effectiever en heeft nog andere voordelen. Verderop in de blog lichten we dat toe.
  • Het gebruik van een houtskoolmasker kan, maar gebruik niet zo’n variant met lijm erin. Het verwijderen van zo’n masker beschadigd je huid en kan de onzuivere huid verder irriteren.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!