Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Voorbeelden van Huidkanker

Zelfcontrole op huidkanker

Huidkanker is om verschillende redenen een bijzondere groep binnen de kankersoorten. Het komt ten eerste heel veel voor: één op de vier Nederlanders zal op een gegeven moment in het leven huidkanker ontwikkelen. Ten tweede is huidkanker een vorm van kanker die aan de oppervlakte van het lichaam ontstaat en daarom in een vroeg stadium kan worden ontdekt, ook door uzelf. En hoe eerder het ontdekt wordt, hoe kleiner het risico op grote operatieve ingrepen. En in het geval van agressieve vormen van huidkanker wordt door vroege ontdekking de kans op uitzaaiing aanzienlijk kleiner. Alle reden dus om regelmatig de huid zelf te controleren!

De ene persoon heeft meer risico op het ontwikkelen van huidkanker dan de ander. Uiteraard doen vooral mensen met een verhoogd risico op huidkanker er goed aan hun huid regelmatig na te lopen. Maar gezien de kleine tijdsinvestering (ongeveer 10 minuten per controle) en de grote mogelijke gezondheidswinst die het kan opleveren zou de drempel voor iedereen laag moeten zijn om periodiek een zelfcontrole van de huid uit te voeren.

Huidkanker herkennen: de rol van schoonheidsspecialisten

Het thema huidkanker staat weer volop op de agenda. En dat is maar goed ook, want de toename van het aantal huidkankers is schrikbarend hoog. Het vroegtijdig herkennen is daarbij van cruciaal belang. Het is daarom goed dat je als schoonheidsspecialist op de hoogte bent van welke afwijkingen je kunt tegenkomen. Jij bent immers degene die dicht op de huid zit, de huid van de klant goed kent en afwijkingen kan detecteren. Dat zonlicht hierbij een grote rol speelt, is bewezen. Dermatoloog Menno Gaastra gaf speciaal voor schoonheidsspecialisten een lezing over het herkennen en voorkomen van huidkanker tijdens een bijeenkomst van Beautytrainingen.nl, onderdeel van P&B Cosmetix.

Het aantal gevallen van huidkanker is de laatste jaren flink gestegen. Je zou het niet verwachten, maar melanomen zijn daarbij de snelst groeiende soort in de laatste 10 jaar. Het aantal gevallen van huidkanker is zelfs met 200% gestegen. Inmiddels is dat al 1 op de 5 en het loopt al richting 1 op de 4. Vroegtijdige herkenning is hierbij cruciaal. Een melanoom kan dodelijk zijn bij niet tijdige herkenning. Een melanoom herkennen is vaak niet makkelijk. De verschijningsvormen zijn niet altijd eenduidig.

Naast melanomen zijn er nog andere soorten huidkanker. We geven een kort overzicht van de meest voorkomende soorten:

Overige huidafwijkingen

Actinische keratose

Actinische keratose betekent letterlijk door de zon veroorzaakte (actinisch) verhoorning (keratose). Het zijn dus verhoornde plekjes op de huid, die ontstaan door schade van zonlicht. Het wordt daarom vaak ‘zonneschade’ genoemd. Ze voelen vaak ruw aan. Actinische keratose komt vaak voor. Ze kunnen ook in korte tijd ontstaan. Slechts 10-12% kan zich ontwikkelen tot huidkanker. Actinische keratose is geen huidkanker, maar wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker. Mensen met actinische keratosen hebben dus wel een verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker. Behandeling kan op diverse manieren, waaronder vloeibare stikstof, curettage, chirurgische verwijdering, crèmes, laser of fototherapie. Als schoonheidsspecialist kan je hier geen kwaad mee. Stevige peels zijn hier juist goed. Daarnaast moet je het goed vet houden.

Voorbeelden van Actinische keratose:

Over de app

  • De huidmonitor app is bedoeld om je eigen huid regelmatig te controleren
  • Door foto's te maken van jouw (moeder)vlekken kun je ze zelf monitoren
  • Jouw (moeder)vlekken kun je direct vergelijken met foto's van onschuldige en verdachte (moeder)vlekken in de database
  • In de app staan tips over waar je op moet letten bij het checken van je huid
  • De herinneringsfunctie geeft je een seintje zodat je het checken niet vergeet
  • De app is helemaal vrij van reclame en gratis te downloaden. Door iedereen!

De app werkt op de meeste Android smartphones en op de Iphone iOS 11.0 of nieuwer. Na het downloaden via de appstore kun je meteen aan de slag. We adviseren je om bij het gebruik in een goed verlichte ruimte te staan. De badkamer bijvoorbeeld.

Gevolgen

Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op het lichaam maar ook op de geest.

De behandeling van melanoom heeft vaak gevolgen, soms voor de rest van het leven. Mensen met melanoom kunnen te maken krijgen met de volgende klachten:

Emoties en angst

Kanker gaat samen met veel emoties. Bijvoorbeeld onzekerheid over de toekomst of angst voor pijn of voor terugkeer van de kanker. Bespreek deze angst met de arts. Ook emoties zijn goed om te bespreken en vaak is ook hier iets aan te doen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid na kanker komt veel voor. Ook bij mensen met melanoom. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door de behandeling. Als de vermoeidheid er 6 maanden na de behandeling nog is, heet het chronische vermoeidheid. De arts kan hier een oplossing voor zoeken, bijvoorbeeld hulp van een psycholoog.

Lymfoedeem

Na een lymfeklieroperatie kan lymfoedeem optreden. Bij lymfoedeem hoopt zich erg veel vocht en eiwitten op in bijvoorbeeld een arm of been. Lymfoedeem is meestal blijvend. Het is wel te behandelen, zodat de klachten minder worden.

Pijn

Melanoom kan pijnklachten geven. Er kunnen veel oorzaken zijn voor de pijn. Bijvoorbeeld als de tumor op een weefsel duwt, of als er uitzaaiingen zijn. Ook kan een behandeling met bestraling of chemotherapie kan pijn geven. Bespreek dit met de arts. Vaak is er iets aan te doen.

Voorzichtig met de zon

Na de behandeling van een melanoom hoef je niet helemaal uit de zon te blijven. Bescherm je wel tegen zonnestraling door beschermende kleding of zonnebrandcrème. Extra zonnen en onder de zonnebank gaan wordt afgeraden.

Vind hulp

Verschillende zorgverleners kunnen extra begeleiding bieden. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker.<

Drie belangrijke zonbeschermingsadviezen:

  • Gebruik zonbeschermingscrème en breng deze overal en in een voldoende dikke laag elke twee uur aan.
  • Draag beschermende kleding en draag een pet of hoed en een zonnebril om schadelijk zonlicht zoveel mogelijk tegen te houden.
  • Tussen 11 en 15 uur kun je het beste de zon zoveel mogelijk vermijden. Dit heeft te maken met de zonkracht, die is dan op zijn hoogst

Bianca Moscoso van P&B Cosmetix organiseerde speciaal voor schoonheidsspecialisten een interessante dag rondom het thema zon en zonbescherming. Bianca is verdeler van het merk Piura, Beauty by Sis en geeft vakopleidingen en trainingen. Ze is erkend opleider voor de beroeps- en allround opleiding Schoonheidsspecialist niveau 3 en 4 en geeft trainingen voor gediplomeerde specialisten.

Meer informatie vind je hier. www.pbcosmetix.com

Dr. Menno Gaastra is dermatoloog bij de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Centrum Oosterwal en Huidmedisch Centrum te Amsterdam. Dr. Gaastra is uitgeroepen tot Dermatoloog van het jaar 2019 én bekend van o.a. TLC programma ‘Bad Skin Doctors’ en RTL5 programma ‘Mijn huid ziet er niet uit’. Hij houdt zich met name bezig met de ontwikkelingen in behandelingen van diverse huidkankers zoals immuuntherapie en doelgerichte therapie bij een melanoom. Hij deelt graag zijn kennis over dit thema.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!