Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Is hyaluronzuur schadelijk? Opheldering over de veiligheid van hyaluronzuur

Wat is hyaluronzuur? Werking & bijwerkingen

Leer alles over de hyaluronzuur werking, wat hyaluronzuur is, eventuele hyaluronzuur bijwerkingen én het verschil met glucosamine, chondroïtine en collageen supplementen.

Maak kennis met: hyaluronzuur, wat je huid wel stralend kan houden en is ook goed voor je gewrichten. En dit alles zonder de schadelijke bijwerkingen van giftige huidproducten.

Hyaluronzuur wordt soms ook aanbevolen door dermatologen en omdat het de textuur en het uiterlijk van de huid kan verbeteren en gewrichtspijn en andere symptomen van veroudering kan verminderen.

Hyaluronzuur is waarschijnlijk het meest bekend omdat het wordt gebruikt in dure anti-aging serums, maar je vindt het ook in gewrichtsondersteunende formules, behandelingen tegen koortslip, oogdruppels en lippenbalsems.

Hyaluronzuur wordt soms aanbevolen door dermatologen.

Inhoud van dit artikel

Hyaluronzuur-fillers

Bij cosmetische behandelingen komt hyaluronzuur het meest voor in tijdelijke fillers. Dr. Shafer legt uit dat deze hyaluronzuurinjecties de huid hydrateren en verfrissen, en rimpels gladstrijken. “Met een filler kun je volume en structuur toevoegen aan bepaalde delen van het gezicht”, zegt hij. “Er zijn verschillende HA-fillers, die van elkaar verschillen qua eigenschappen en kwaliteiten op het gebied van liften, opvullen, gladstrijken, duur, etc.”

Hoewel er veel verschillende HA-fillers bestaan, benadrukt Shafer dat, als je een behandeling wil ondergaan, het belangrijk is om te kiezen voor fillers die zijn goedgekeurd in een gelicentieerde praktijk. “Je wil zeker weten wat er in je gezicht wordt geïnjecteerd”, zegt hij. “Kies voor een specialist met ervaring en een drukke praktijk die al duizenden behandelingen heeft uitgevoerd.”

Dr. Shafer benadrukt tot slot dat fillers omkeerbaar zijn als je niet tevreden bent met de resultaten. Artsen gebruiken namelijk een enzym genaamd hyaluronidase om de fillers af te breken. “Dit is de enige categorie fillers met een effectief tegengif”, aldus dr. Shafer. “Het is een gamechanger en tevens een belangrijke veiligheidsfactor.”

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een smerende, heldere stof die van nature door het lichaam wordt aangemaakt. In het menselijk lichaam komt hyaluronzuur in de grootste concentraties voor in de huid, in gewrichten, in oogkassen en in andere weefsels waar het helpt collageen vast te houden, vocht te verhogen en elasticiteit en flexibiliteit te bieden.

Hyaluronzuur werd oorspronkelijk gewonnen uit hanenkam. Hoewel die vorm nog steeds verkrijgbaar is, is het beter om hyaluronzuur te gebruiken dat is gemaakt van een fermentatieproces dat in een laboratorium is gecreëerd.

Het wordt zowel in vloeibare als in poedervorm verkocht. Vloeibare vormen bevatten een conserveermiddel en misschien zelfs propyleengylcol en alcohol, maar poeder bevat dat niet en verdient de voorkeur.

Tegenwoordig wordt hyaluronzuur verwerkt in verschillende antiverouderingsproducten voor schoonheid en gezondheid – je kunt nu hyaluronzuur lotions, crèmes, serums en supplementen vinden in natuurvoedingswinkels. Er is zelfs een kans dat je dermatoloog hyaluronzuur in injectievorm aanbiedt.

Hyaluronzuur komt ook van nature voor in bottenbouillon, dus als je meer bottenbouillon of proteïnepoeder gemaakt van bottenbouillon aan je dieet toevoegt, kan dat automatisch je inname van hyaluronzuur verhogen.

Bij plaatselijk gebruik kan hyaluronzuur niet worden opgenomen. Natriumhyaluronaat is echter het zout van hyaluronzuur. Omdat het een veel lagere molecuulgrootte heeft, kan natriumhyaluronaat de huid binnendringen als het plaatselijk wordt aangebracht en verschijnt het dus in crèmes en andere drankjes.

Voor wie is Hyaluronzuur geschikt om te gebruiken?

Een van de grootste voordelen van Hyaluronzuur is de veelzijdigheid ervan. Omdat het een krachtige maar zachte vochtinbrenger is, werkt het goed voor een breed scala aan huidcondities. De gedehydrateerde huid profiteert enorm van op water gebaseerde moisturizers met ingrediënten zoals Hyaluronzuur. Het houdt vocht vast en laat het vervolgens geleidelijk los, zodat de huid de hele dag gehydrateerd blijft.

Het is ook een uitstekende keuze voor iedereen die voortijdige tekenen van huidveroudering wil aanpakken. Wij produceren minder natuurlijk Hyaluronzuur naarmate we ouder worden, dus het extern aanbrengen is een ideale manier om fijne lijntjes en rimpels aan te pakken en de elasticiteit van je huid te behouden. Omdat het op waterbasis is en niet-comedogeen (het zal poriën niet verstoppen), is Hyaluronzuur ook een uitstekende vochtinbrenger voor de gevoelige, gevoelig geworden of acne gevoelige huid.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!