Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Begrijpen en Behandelen van Huidkanker Fase 3

Re-excisie bij melanoom (huidkanker)

Om eventuele uitzaaiingen naar de dichtstbijzijnde lymfeklieren op te sporen, kan afhankelijk van de Breslow-dikte van het melanoom de zogenaamde schildwachtklier worden opgespoord en onderzocht.

Het schildwachtklieronderzoek is een weinig belastende chirurgische ingreep die informatie kan geven over de prognose (= verwachte kans op overleven), maar of de overlevingskansen door deze ingreep zelf verbeteren, is nog veel discussie. Voor dit onderzoek wordt u verwezen naar de oncologisch chirurg.

De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van uw conditie, de uitgebreidheid van de ziekte en de aanwezigheid van bepaalde kenmerken van het melanoom, zoals een BRAF-mutatie die een doelgerichte behandeling mogelijk maakt. Met immuuntherapie wordt de lichaamseigen afweer gebruikt bij het bestrijden van deze vorm van kanker. Door onderzoek kan de behandeling verder worden verbeterd. Wij kunnen u informeren over deelname aan een studie waarin de werkzaamheid van nieuwe behandelingenwordt onderzocht.

Huidkanker: Soorten, Symptomen, Oorzaken & Behandelingen

Heb je de laatste tijd een abnormale groei van huidcellen in je lichaam opgemerkt? Wees voorzichtig als uw huid enige vorm van huidgroei ontwikkelt, die niet vanzelf verdwijnt. Het kan een teken zijn van huidkanker.

Het hebben van een gedetailleerde kennis over de aandoening, de symptomen, soorten en behandelingen zal u helpen om voorbereid te zijn en er op een betere manier mee om te gaan. Dit is wat u moet weten over huidkanker.

Hoogtepunten:

  • Wat is huidkanker?
  • Wat zijn de soorten symptomen van huidkanker?
  • Wat zijn de oorzaken huidkanker?
  • Hoe huidkanker te detecteren?
  • Wat zijn de stadia van huidkanker?
  • Wat zijn de beschikbare behandelingen voor huidkanker?
  • Hoe huidkanker te voorkomen?
  • Wie loopt risico op huidkanker?

Table of Contents

Wie loopt risico op huidkanker?

1. Mensen met een familiegeschiedenis van huidkanker.

3. Mensen die veel tijd doorbrengen in zonlicht zonder bescherming.

4. Als u in een hooggelegen gebied met extreme weersomstandigheden woont, kunt u huidkanker ontwikkelen.

5. Als je meerdere moedervlekken of knopen in je lichaam hebt, is er kans op huidkanker.

6. Als uw huid er ongewoon bleek of sproeten uitziet, loopt u misschien risico.

Inpakken

Omdat het een ernstige aandoening is, moet u veel tijd en aandacht besteden aan het omgaan met huidkanker. Met de vooruitgang van wetenschap en technologie kunnen gelukkig de meeste huidkankers worden behandeld als ze in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd. Met de juiste diagnose en behandeling moet je ook een kalme geest en een hoopvol hart houden. Je bent binnen de kortste keren door de aandoening heen.

Begin met het kennen van je huid

4 tips voor zelfonderzoek naar huidkanker

“Als dermatoloog doe ik niet anders dan de hele dag naar huidplekjes kijken. Voor mij is het dus makkelijk praten, want mijn oog is getraind op het snel herkennen van de vreemde eend in de bijt.” Dermatoloog Jan-Gert geeft je tips die hij mensen in de spreekkamer ook geeft.

1. Bekijk je lichaam eens per 3 maanden

Kom je vaak in de zon, ben je als kind regelmatig verbrand, heb je een lichte huid of heb je wel eens afwijkende huidplekjes gehad? Bekijk dan eens per 3 maanden kritisch je lichaam. Controleer of er nieuwe plekken bij gekomen zijn of dat bestaande plekken zijn veranderd. Als je een donkere huid hebt of altijd goed hebt gesmeerd met zonnebrand is regelmatige zelfcontrole minder nodig.

3. Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken

Let bij de controle vooral op de volgende plekken:

  • nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop
  • wondjes die niet goed genezen
  • bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
  • nieuw ontstane ‘moedervlekken’ als je ouder bent dan 40 jaar

4. Ga op tijd naar je huisarts!

Misschien wel de belangrijkste tip: heb je verdachte plekjes of twijfel je, bezoek dan je huisarts of behandelend dermatoloog.

Huidkanker is vaak goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Ga daarom naar de huisarts wanneer je huidkanker denkt te herkennen. Met een verwijzing van je huisarts kun je op korte termijn, meestal binnen een week, terecht bij DC Klinieken Groningen, Almere, Den Haag, Lairesse (Amsterdam) of Voorschoten. Maak op deze pagina een afspraak.

Wat zijn de soorten symptomen van huidkanker? [2]

1. Basaalcelcarcinoom (BCC)

Vaak getroffen delen van uw huid zijn het hoofd, de nek, armen, borst, buik en benen. Het is essentieel dat basaalcelcarcinoom wordt geïdentificeerd in de eerste fase van de aandoening. [3]

Symptomen:

1. Wasachtige ronde bultjes op je huid

2. Bruine laesies zoals littekens

3. Bloeden van de bulten

4. Lange tijd niet genezen

5. De bult keert terug, zelfs na genezing

2. Plaveiselcelcarcinoom (VCA)

Symptomen:

1. Uiterlijk van knobbeltjes

2. De knobbeltjes kunnen er rood en stevig uitzien

3. Platte laesies

4. Schilferige pleisters

6. Huidoppervlak met korst

3. Melanoom

Melanoom staat bekend als de gevaarlijkste huidkanker van allemaal. Experts zeggen dat melanoom niet in één gebied blijft en de neiging heeft zich over je hele huid te verspreiden. Dat maakt het nog bedreigender. Het kan zich in elk deel van je lichaam ontwikkelen of zelfs een normale moedervlek in een kankerachtige veranderen. Melanoom kent geen grenzen voor geslacht en huidskleur. Het kan voorkomen bij mensen van elk geslacht en elk type huidskleur.

Symptomen:

1. Enorme bruinachtige vlekken op jeje huid

2. Voorkomen van mol(en) die met de tijd van grootte en kleur veranderen.

3. Bloeden van de moedervlekken

4. Pijnlijke laesies

6. Branderig gevoel

7. Donkere laesies op gebieden zoals mond, neus, vagina, voetzolen, handpalmen, tenen en onder de nagels.

4. Minder bekende huidkankers

A. Kaposi-sarcoom:

Het ontwikkelt zich in de bloedvaten van uw huid, wat leidt tot roodachtige vlekken op het oppervlak van uw huid. In de meeste gevallen hebben de patiënten een zwak immuunsysteem of lijden ze aan ziekten zoals AIDS. Veel mensen ontwikkelen deze aandoening nadat ze onder bepaalde medicatie zijn geweest die hun natuurlijke immuunsysteem verzwakt.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!