Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve oplossingen tegen puistjes - Tips en adviezen

De psychologische gevolgen van jeugdpuistjes

Het is ontzettend wrang dat diegene die het meeste last hebben van jeugdpuistjes, de pubers, dit juist krijgen in een periode waarin ze bezig zijn om zichzelf te ontdekken, een periode waarin ze de omgeving verkennen en kennis maken met relaties en seksuele activiteit. Deze pubers hebben, door de hormoon-orkaan, al vreselijk veel moeite met hun zelfvertrouwen, en als daarbovenop nog eens het visuele aspect geschonden wordt, de jeugdpuistjes, dan wordt dit er beslist niet beter van.

In de omgeving, en vaak ook van de huisarts, krijgen de pubers vaak goedbedoelde opmerkingen dat het allemaal wel weer over gaat, dat ze er zelf ooit ook last van hebben gehad, en dat het allemaal wel wat meevalt. Erg leuk allemaal, en natuurlijk goed bedoeld, maar JIJ zit er mee en voor JOU is het wel een probleem! Op mentaal niveau een gigantische impact!

Dit gaat zelfs zo ver dat jongens met jeugdpuistjes tot drie keer zo veel overwegen om zelfmoord te plegen. Bij meisjes is ditzelfde cijfer twee keer zo veel. Dit is gebleken uit een Noors onderzoek wat recent gedaan is. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat 13% van de jongeren met Acne ooit wel eens een serieuze zelfmoordpoging hebben gedaan. Schokkende cijfers! Ook kwam naar voren dat de pubers met jeugdpuistjes vaak minder vrienden en vriendinnen hebben, lagere cijfers op school halen, en later beginnen aan relaties en seksualiteit.

Het is dus duidelijk dat dit psychologische, onderbelichte, effect van jeugdpuistjes om directe actie vraagt. Een effectieve behandeling heeft direct effect op de sociale assertiviteit, het lichaamsbeeld, het zelfvertrouwen en dus de algehele kwaliteit van leven. Laten we eerlijk zijn: Als een puber zo goed mogelijk in zijn/haar vel zit, zal de puberteit niet alleen veel prettiger zijn, maar zal dit ook resulteren in bijvoorbeeld betere prestaties op school. Inderdaad, school, nog zo’n belangrijk onderdeel in deze toch al lastige periode. Kortom, voor alles is het beter om zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen jeugdpuistjes!

Wat zijn jeugdpuistjes nou precies?

Jeugdpuistjes, of acne zoals het officieel heet, is een ‘aandoening’ aan de talgklieren die talrijk aanwezig zijn op met name het gezicht, maat ook in de nek, op de rug en op de schouders. Ik heb expres de benaming ‘aandoening’ tussen aanhalingstekens gezet, want het is eigenlijk geen ziekte. Het is het gevolg van de hormonen die tijdens de puberteit op hol slaan. Op het moment dat er weer een balans in de hormoonspiegel komt, zullen in de meeste gevallen de jeugdpuistjes ook weer verdwijnen.

Het principe van jeugdpuistjes is als volgt: Op je huid zitten maar liefst ruim vijftien kleine talgkliertjes per vierkante centimeter. Deze talgkliertjes produceren talg welke via de kleine porie aan de bovenzijde haar weg vindt naar het huidoppervlak. Tijdens de puberteit zijn de hormonen volledig in onbalans. Onder invloed van deze hormonen vindt er ook een verandering in de huid plaats: De talgkliertjes in de huid worden groter en gaan meer talg produceren. Daarnaast is de geproduceerde talg, of huidsmeer, ook nog eens dikker.

Met name door dit laatste feit kan het talg maar lastig via de normale weg afgevoerd worden, en ontstaan er verstoppingen in de poriën. Hierdoor ontstaan de bekende witte puistjes. Ook speelt het feit mee dat er in de talgkliertjes ook bacteriën zitten die ruim de tijd hebben om de nog aanwezige talg om te zetten in zogenaamde ‘vrije vetzuren’. Deze vetzuren zijn in staat om door de wand van de talgklier heen te dringen waar ze in de meeste gevallen een ontsteking zullen veroorzaken. Hierdoor ontstaan de ontstoken, rode puistjes met etter.

Pukkels voorkomen, verhelpen & behandelen

Puistjes, mee-eters en acne waren tien jaar geleden nog vrij lastig te behandelen. Inmiddels zijn er echter uiteenlopende effectieve medicijnen en behandelingen op de markt om acne, puistjes en mee-eters efficiënte te verhelpen.

Zo zijn er tegenwoordig antibiotica verkrijgbaar die de Propionibacterium Acnes (P.acne) bacterie en Staphylococcus Aureus bacterie doden. Dit zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne-gerelateerde huidinfecties. Bovendien zijn er inmiddels hormoonremmers op de markt die je hormoonhuishouding stabiliseren. De belangrijkste voorbeelden van effectieve medicijnen tegen acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Benzoylperoxide als medicijn tegen puistjes

Benzoylperoxide is een zeer effectieve en werkzame stof ter behandeling van puistjes en acne. Benzoylperoxide wordt verwerkt in gel en crème tegen puistjes zoals Benzac® en Akneroxid®. Benzoylperoxide weekt het opperlaagje van de huid los en remt de groei ervan. Bovendien zorgt benzoylperoxide ervoor dat de ‘Propionibacterium acnes’ bacterie (P. acnes) en Staphylococcus Aureus bacterie zich niet kunnen vermenigvuldigen.

2. Antibiotica zijn uiterst werkzaam als anti acne-medicijn

Antibiotica gaan bacteriële infecties tegen en remmen de vermenigvuldiging van onder meer acne-gerelateerde bacteriën. Zodoende kan een antibioticum een effectief medicijn vormen tegen puistjes en mee-eters. De bekendste antibiotica tegen huidklachten, gelieerd aan acne zijn als volgt:

  • Erytromycine (Eryc®)
  • Clindamycine (Dalacin T®)
  • Minocycline (Aknemin®, Minocin® en Minotab®)
  • Doxycycline (Unidox®, Efracea® e.a.)
  • Tetracycline

3. Vitamine A-zuur als middel tegen puistjes & mee-eters

Vitamine A-zuur kan een enorm positief effect hebben op je huid. Daarom worden er in allerlei crèmes, zalven en lotions voor de huid verscheidene derivaten van vitamine A gebruikt. De bekendste hiervan zijn:

Wat veroorzaakt jeugdpuistjes?

Tijdens de puberteit beginnen de hormonen in het lichaam van een puber zich flink te ontwikkelen. Zowel jongens als meisjes beginnen hun groei naar volwassenheid. Hormonen zorgen ervoor dat een jongen zich als man ontwikkelt (stem, spieren, lichaamsbouw etc.) en een meisje als vrouw (borsten, menstruatie etc.).

Het lichaam begint in de pubertijd de hormoon “androgeen” te produceren. Dit is een mannelijke hormoon zowel jongens als bij meisjes bezitten. Het zijn deze hormonen die de talgklieren op hol laten slaan en veel meer talg laten produceren dan normaal.

Talg beschermt je huid tegen uitdroging en zorgt er daarnaast voor dat je huid soepel blijft. Bij een overproductie van talg wordt je huid vetter en vatbaarder voor puistjes. De extra geproduceerde olie hoopt zich op samen met vuil (dode huidcellen) in de poriën, trekt bacteriën aan en begint te ontsteken. Dit vormt zich uiteindelijk tot een jeugdpuistje.

De jeugdpuistjes komen op een aantal plekken voor waaronder: het gezicht, rug (schouders), nek en borst.

Het is niet bewezen dat voeding zoals chocola en chips jeugdpuistjes veroorzaken. Jouw lichaam kan wel een allergische reactie vertonen na het eten van bepaald soort voedsel. Gezond leven en eten helpt daarentegen wel om puistjes te voorkomen. Ga dus liever voor een broodje gezond dan een patatje pinda!

De lichamelijke gevolgen van jeugdpuistjes

De behandeling tegen jeugdpuistjes zich, in de meeste gevallen, op één of meerdere van de volgende elementen:

  • De hormoonhuishouding in balans brengen, meestal met behulp van de anticonceptiepil.
  • Het terugbrengen van de talgproductie.
  • Groei van de zogenaamde ‘acne-bacterie’ afremmen, of zelfs helemaal tegenhouden.
  • Het weghalen van de dode huidcellen en de verhoornde huid om verdere verstoppingen zo veel mogelijk tegen te gaan.

Over wat je allemaal kunt doen tegen Jeugdpuistjes, is al heel veel geschreven. Om je even op weg te helpen, wil ik je een aantal artikelen aanbevelen:

  • Huidverzorging en jeugdpuistjes: Alle informatie over hoe je je huid het beste kunt verzorgen als je last van jeugdpuistjes hebt.
  • Natuurlijke behandelingen tegen jeugdpuistjes: Als je geen liefhebber bent van, soms zware, medische behandelingen, geef ik hier een aantal natuurlijke oplossingen.
  • De invloed van alcohol op jeugdpuistjes: Deze oorzaak is vaak onderbelicht, en maar al te vaak een probleem bij jongeren: Na een weekendje stappen worden de jeugdpuistjes alleen maar erger. Hoe komt dat toch?
  • Hoe voorkom je blijvende littekens als gevolg van jeugdpuistjes?: De jeugdpuistjes zelf kun je vaak niet helemaal voorkomen, maar de littekens wel!
  • Jeugdpuistjes bestrijden met gezonde voeding:Gezonde en gevarieerde voeding is erg belangrijk voor je lichaam. Je kunt dit gegeven gebruiken in je strijd tegen jeugdpuistjes.
  • De meest gemaakte fouten bij het behandelen van jeugdpuistjes: Als laatste een verwijzing naar een artikel met de meest gemaakte fouten. Doe hier je voordeel mee!

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!