Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

De ultieme gids voor het behandelen van een puistje op de schaamlip

Wat zijn onderhuidse puisten?

De medische benaming voor een onderhuidse puist is gesloten comedo of papel. Het is een vorm van acne dat zowel bij mannen als vrouwen van alle leeftijden voorkomt.

Onderhuidse puistjes zijn pijnlijker dan de gemiddelde puist, omdat de ontsteking zich diep in de huid bevindt. De puist ligt dichter bij de zenuwen en is daardoor gevoeliger en moeilijker om zelf te verwijderen.

Je kunt een onderhuidse pukkel dus niet makkelijk zelf weghalen. De pukkel heeft in het midden geen zichtbaar wit kopje of zwart puntje zoals bij andere pukkels.

De puist ligt zo diep onder de huid dat het geen zin heeft om deze met de vingers uit te knijpen. De kans op huidbeschadiging is groot wanneer je de pukkel zonder voorbehandeling toch probeert uit te drukken.

Er bestaan gelukkig wel manieren om een onderhuidse pukkel te behandelen. Je kunt het zelf proberen tegen te gaan met eenvoudige huismiddelen of door hulp in te schakelen van een specialist.

Er zijn andere soorten puisten die je ook als onderhuidse puist kan omschrijven. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Steenpuist
  • Gerstekorrel
  • Cyste
  • Abces

Een steenpuist is groot, hard en vooral pijnlijk. Het is een ontsteking in het haarzakje als gevolg van een infectie met de Stafylokokken bacterie. Steenpuisten zijn herkenbaar aan de zwarte kleur in het midden van de puist.

Gerstekorrels (Milia) zijn onschuldige onderhuidse bultjes. Ze zijn klein in formaat en verschijnen in meerdere bultjes bij elkaar op een plek. Zowel steenpuisten als gerstekorrels zijn onderhuidse bultjes zonder uitknijpbaar wit kopje.

Hoe voorkom je een gerstekorrel?

Helaas kun je een gerstekorrel niet zomaar voorkomen. Wat je dan wel kunt doen? Je huid regelmatig exfoliëren helpt de kans op verstoppingen zoveel mogelijk te verminderen. Een product dat de huid zacht exfolieert is mijn Salicylzuur 2% Gel. Dat werkt zo: salicylzuur heeft een keratolytische/exfoliërende werking. Door dit peelende effect is salicylzuur in staat het bovenste laagje dode huidcellen op te lossen en zo verstoppingen te voorkomen.

Wanneer je veel last hebt van gerstekorrels kan een arts vitamine A zuur voorschrijven.

Kun je een gerstekorrel uitknijpen?

Nee, probeer een gerstekorrel niet zelf ‘weg te knijpen’. Een gerstekorrel is een kleine cyste en kan niet zomaar verwijderd worden. Ga naar een schoonheidsspecialist of huidtherapeut om gerstekorrels te laten verwijderen.

Wat te doen bij gerstekorrel ooglid?

Wanneer je een gerstekorrel op je ooglid hebt, kun je het beste je huisarts raadplegen. De gerstekorrel moet dan op een professionele manier worden verwijderd.

Doet een gerstekorrel pijn?

Een gerstekorrel hoort geen pijnklachten te geven. Doet de plek op de huid pijn, raadpleeg dan je huisarts.

Puistjes op wangen: de oplossing!

Puistjes op je wangen of op je kaaklijn? Heel vervelend, daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Hoe? Ik geef advies en deel tips.

Een koortslip of puistje? Zo herken je de verschillen!

Is het een koortslip of puistje? De twee lijken op elkaar. Ik leg je uit wat de verschillen zijn en wat je aan beide kunt doen.

Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.

Bultjes door het scheren

In het verlengde van de oorzaak hierboven, kan ontharen er ook voor zorgen dat je last hebt van ingegroeide haren. Door je schaamhaar te scheren of te epileren ontstaan er scherp haarpuntjes. Wanneer deze in de wand van je haarzakje prikken, kunnen ze de uitgang blokkeren, waardoor ze onder je huid groeien. Ze voelen dan als bultjes aan, maar als je goed kijkt zie je de (donkere) haartjes nog zitten.

Hoewel de verleiding groot is om deze bultjes uit te knijpen, kun je dat beter niet doen. Hierdoor kan je huid namelijk beschadigen, waardoor littekens kunnen ontstaan. Ga langs de huisarts of schoonheidsspecialist, want zij knijpen het bultje uit met een speciaal naaldje. Maar voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Met déze handige tips van dermatologe Sejal Shah heb je nooit meer last van ingegroeide haartjes.

Pickel an der Schamlippe

Ein Knubbel an der Schamlippe ist meist auf eine verstopfte Talgdrüse zurück zu führen. An der inneren Schamlippe lassen sich mehrere Talgdrüsen finden. Sie sondern ein fettreiches Sekret an den Haarwurzeln der Schamlippenbehaarung ab. Verstopft eine oder mehrere dieser Drüsen, kommt es zu einer knötchenartigen Verdickung, die meist leicht gelblich gefärbt ist.

Selten, aber durchaus möglich, kann der Knubbel auch auf eine Tumorerkrankung im Vaginalbereich zurück zu führen sein. Entwickelt sich der Knubbel also nicht von selbst zurück, sollte ein Facharzt aufgesucht werden. Bei einer Krebserkrankung im Vaginalbereich der Frau, treten die Knubbel beziehungsweise Geschwüre jedoch nicht als Einzelerscheinung, sondern mit reichlich Begleiterscheinung auf. Dazu gehören zum Beispiel blutiger Ausfluss, schmerzhaftes Wasserlassen oder Flecken im Intimbereich.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!