Blog

Puistjes in het schaamgebied - Oorzaken, Behandelingen en Tips

Wat zijn de symptomen van onderhuidse puisten?

Onderhuidse puisten zijn te herkennen aan rode of donkere bultjes op de huid, zonder een wit kopje. De bulten variëren in grootte en zijn in vergelijking met andere puistjes extra gevoelig.

Cosmetisch zijn onderhuidse puistjes een vervelend probleem. Vooral als deze op zichtbare plekken ontstaan, zoals op het gezicht.

Je kunt ze lastig zelf verwijderen, omdat de puist diep onder de huid zit. Hierdoor heeft het ook alle ruimte om zich steeds verder te ontwikkelen. De pukkel groeit steeds verder wat leidt tot een grote en zichtbare onderhuidse bult.

Onderhuidse puisten kunnen op verschillende gebieden op het lichaam voorkomen zoals op je gezicht, rug of billen.

De meest voorkomende plekken zijn o.a.:

  • Ogen of oogleden (strontje)
  • Wangen
  • Voorhoofd
  • Oksel
  • Neus
  • Tong (meestal aan de onderkant)
  • Lip
  • Borsten
  • Kin
  • Wenkbrauwen
  • Schaamstreek of lies
  • Billen
  • Oren (meestal op de oorschelp)

Onderhuidse puist op de lies of schaamstreek

Een onderhuidse puist op je lies of schaamstreek voelt zeer onaangenaam. Door wrijving van bijvoorbeeld ondergoed raakt de puist sneller geïrriteerd en is deze ook duidelijk voelbaar.

Je kunt even schrikken van onderhuidse bulten op de lies of rondom de schaamstreek. De eerste gedachte is dat het komt door slechte hygiëne of een overgedragen bacteriële infectie.

Een onderhuidse pukkel op de lies kan zeer pijnlijk zijn. De snelste oplossing bij deze getroffen gebieden is om het te laten verwijderen door een specialist.

Onderhuidse puist op de neus

Onderhuidse puisten aan de binnenkant van je neus kunnen gevaarlijk zijn. Wanneer de puist namelijk niet vanzelf weggaat, kan het complicaties opleveren door de nabijheid van de bijholte/voorhoofdsholte. In dergelijke gevallen is het raadzaam zo snel mogelijk je huisarts te raadplegen.

Hoe behandel je onderhuidse puisten?

Je kunt op twee manieren de puist tegengaan:

  • Zelf behandelen
  • Professioneel behandelen (via een specialist)

Een onderhuidse pukkel gaat lang niet altijd vanzelf weg. De puist zit namelijk zo vast onder de dikke huidlaag dat het geen enkele kant op kan.

Zonder goede behandeling kan de puist dus langdurig blijven zitten. In sommige gevallen kan de puist na genezing of verwijdering zelfs weer terugkomen.

De pukkel komt vaak pas tot uitbraak wanneer de verdikte huidlaag dermate verslapt is dat het de ontsteking niet meer kan tegenhouden. Hierdoor kan het maanden tot soms wel jaren duren voordat een onderhuidse ontsteking uit zichzelf geneest.

Zelf uitknijpen is niet wenselijk, omdat dit blijvende littekens veroorzaakt. Het is daarom raadzaam om het door een specialist (bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist) weg te laten halen. Dit is veiliger en je minimaliseert de kans op wondjes of littekens.

Als je echter geen budget hebt voor een professionele behandeling, kun je bijvoorbeeld de simpele en voordelige huismiddeltjes die hieronder staan proberen.

Bij veel en ernstig ontstoken puisten kun je beter de huisarts raadplegen en vragen om een doorverwijzing naar de dermatoloog. Indien je zorgverzekering het toelaat kun je de behandeling zelfs (deels) vergoed krijgen.

Zelf behandelen

Hieronder staan enkele manieren en adviezen om onderhuidse puisten te behandelen:

1. Vermijd de drang om de puist uit te knijpen

Hoe verleidelijk het ook is, knijp een onderhuidse puist nooit zomaar uit. Dit geldt in het algemeen ook voor alle soorten puistjes.

Bij een onderhuidse pukkel is het aangeraden om dit advies met klem op te volgen. De pukkels bevinden zich namelijk niet op het huidoppervlak en zijn daarom moeilijker – en soms zelfs onmogelijk – om zelf uit te knijpen.

Hoe gaat het verder met een steenpuist?

Is de puist vanzelf open gegaan? Dan gaat de puist daarna meestal binnen 1 week weg.
Misschien gaat de steenpuist niet open. Dat is niet erg. Ook dan geneest die meestal binnen een paar weken.

Neuszalf

Komen de steenpuisten steeds terug (meer dan 2 keer per jaar)? En heeft een test laten zien dat de bacterie in je neus zit?

  • Dan kun je zalf krijgen voor in je neus. Je huisarts geeft je een recept.
  • Smeer de zalf 3 keer per dag in je neus, 1 week lang.
  • De zalf doodt de bacteriën. Zo kun je de bacterie niet meer over je lichaam verspreiden. En krijg je minder snel weer steenpuisten.
Naar het ziekenhuis

Geneest de huid niet goed? Of zitten er meer steenpuisten bij elkaar? Dan zit de ontsteking waarschijnlijk dieper. De huisarts stuurt je dan naar het ziekenhuis. Je wordt dan verder behandeld door een arts die opereert (chirurg).

Gaat de bacterie in je neus niet weg door de zalf? Ook kan de huisarts je doorsturen naar een arts in het ziekenhuis die veel weet van ontstekingen (internist).

Zweetpuistjes (miliaria)

Zweetpuistjes komen bij pasgeborenen veel voor. Ze ontstaan bij verstopte zweetkanaaltjes in de huid: bij warmte kan het geproduceerde zweet niet weg en hoopt zich op. Dit opgehoopte zweet net onder de afsluiting hoog in de huid vormt dan een klein helder blaasje . Deze vorm van zweetpuistjes wordt miliaria cristallina genoemd.

Wanneer de afsluiting van het zweetkanaaltje iets dieper in de huid zit ontstaan er rode bultjes op de huid die soms flink kunnen jeuken. Deze vorm heet miliaria rubra en is ook wel bekend onder de Engelse naam ‘Prickly Heat’.
Vermijden van warme vochtige omstandigheden zorgt er voor dat de zweetpuistjes snel verdwijnen en niet meer terugkomen.

gerelateerde onderwerpen

Kies het juiste scheergerei voor je schaamstreek

  • Trimmer: Kies een trimmer die ontworpen is voor de schaamstreek. We raden de Gillette INTIMATE Trimmer voor Intieme Zone aan voor de schaamstreek. Deze trimmer heeft mesjes die dicht bij elkaar staan om sneetjes en wondjes te voorkomen.
  • 2-in-1 scheercrème en reiniger: De ouderwetse methode met water en zeep is niet afdoende als je je schaamstreek goed wilt verzorgen. De scheercrème en reiniger creëert een beschermend laagje tussen de mesjes en je huid. We adviseren de Gillette INTIMATE 2-in-1 Scheercrème + Reiniger voor Intieme Zone vanwege de verzachtende formule met aloë vera.
  • Scheermesjes: Het klinkt misschien onlogisch, maar hoe scherper je scheermes, hoe beter. Waarom? Omdat een scherp scheermes zijn werk in één vloeiende beweging doet, met heel weinig druk (precies wat je wilt voor je edele delen). Het is een goed idee om een scheermes te hebben speciaal voor je geslachtsdelen. Wij raden het Gillette INTIMATE Scheersysteem voor Intieme Zone aan, dat speciaal is gemaakt voor het scheren van je schaamstreek.
  • Anti-schuurstick: Als je nog nooit een anti-schuurstick hebt gebruikt, vertrouw dan op deze. We adviseren de Gillette INTIMATE Anti-Schuurstick voor Intieme Zone. De effectieve en langwerkende formule vermindert mogelijke wrijving en een gespannen huid die jeuk en huidirritatie kunnen veroorzaken.
  • Handspiegel (optioneel): Een handspiegel is een praktische oplossing om goed te kunnen zien wat je doet.

Scheermesjes zijn ontworpen om kort haar te scheren. Als je schaamhaar vrij lang is, moet je het eerst trimmen.

Onthoud dat het trimmen van je schaamhaar en het trimmen van je hoofdhaar twee verschillende dingen zijn. Het trimmen van het haar in de schaamstreek vereist veel aandacht.

Voordat je begint, maak je de trimmer klaar. De Gillette INTIMATE Trimmer heeft drie opzetkammen voor verschillende haarlengtes. Als je daar beneden nog nooit getrimd hebt, begin dan met de langste stand. Je kunt ook kiezen voor het Sensitive-opzetstuk om gevoelige zones als het scrotum en de penis voorzichtig te trimmen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!