Blog

Puistjes bij kinderen van 9 jaar - Oorzaken en Behandeling

Oorzaken

De exacte oorzaak van baby acne is niet bekend. Wel staat vast dat het niet aan de voeding ligt. Dus of je baby nou moedermelk of kunstvoeding krijgt, dit heeft geen effect op het ontstaan van puistjes. De oorzaak kan het gevolg zijn van hormonen van de moeder. Deze zijn al in het lichaam van je kindje aanwezig tijdens de zwangerschap. Via de navelstreng worden deze hormonen doorgegeven en ze blijven nog een aantal weken in het bloed aanwezig. Daarom verschijnt baby acne meestal zo snel na de geboorte. Deze hormonen zorgen voor een overmatige talgproductie wat vervolgens weer tot de pukkeltjes kan leiden.

Wanneer je het idee hebt dat er iets anders aan de hand is en de pukkeltjes er eerder uitzien als uitslag dan kan er sprake zijn van een andere huidaandoening. Denk hierbij aan krentenbaard, de zesde ziekte, berg of eczeem. De huisarts kan in deze gevallen uitsluitsel geven.

Hoe kan ik jeugdpuistjes bestrijden?

Het is allereerst belangrijk om je huid goed te verzorgen. Zeker pubers zijn in het begin nalatig, terwijl zij juist een goede huidverzorging nodig hebben.

Breng jezelf op de hoogte over hoe je acne het best kunt voorkomen. Een aantal belangrijke zaken zijn het schoon houden van je gezicht door vuil te vermijden (bijvoorbeeld van vieze vingers) en puistjes niet uit te knijpen.

Jeugdpuistjes behandelen voor meisjes

Meisjes moeten oppassen met het dragen van make-up. Te veel (of soms zelfs een beetje) make-up kan er juist voor zorgen dat je poriën sneller verstopt raken en jeugdpuistjes een kans krijgen.

Een puber doet vaak waar hij/zij zin in heeft dus geen make-up dragen zal waarschijnlijk geen optie zijn. Probeer dan in ieder geval een make-up op waterbasis te gebruiken. Zorg ook dat je al je make-up verwijdert en je gezicht schoon maakt voordat je gaat slapen.

Jeugdpuistjes behandelen voor jongens

Jongens gebruiken over het algemeen veel gel, vet of wax om hun haar mooi te stijlen. Deze producten bevatten veel vettige stoffen die niet goed zijn voor de huid van een puber.

Gebruik daarom niet te veel gel en zorg dat het spul niet op je gezicht komt. Ook hier is het belangrijk om je haren goed uit te spoelen voor het slapen gaan, iets dat veel jongens vergeten!

Voel maar eens hoe vettig je kussen is s’Morgens, als je zonder je haren te spoelen naar bed bent gegaan. Een vettige plek waar bacteriën graag broeien!

Bekijk ook ons acne blog voor meer nuttige tips om jeugdpuistjes effectief te bestrijden.

Puistjes bij baby’s

Puistjes en blaasjes komen bij pasgeboren baby’s regelmatig voor. Er zijn verschillende aandoeningen die deze huidafwijkingen kunnen veroorzaken. Sommige zijn heel zeldzaam, terwijl anderen weer heel vaak voorkomen. In deze folder zullen de vijf belangrijkste oorzaken van puistjes en blaasjes bij de pasgeboren baby worden besproken die niet door infecties worden veroorzaakt.

Borelingboutons komen heel veel voor: ongeveer de helft van alle pasgeborenen ontwikkelt ze. De huidafwijkingen ontstaan in de regel in de eerste week na de geboorte. Het zijn 1 tot 3 mm grote wit-gele puistjes op een rode bodem . Sommige plekken komen in de ontwikkeling overigens niet verder dan een rood vlekje . Ze kunnen voorkomen op de romp, het gelaat en aan de armen en benen, maar er is een duidelijke voorkeur voor de romp. Aan de handpalmen en voetzolen komen ze niet voor.
Soms ontwikkelt de baby maar enkele borelingboutons, maar er kunnen velden van wel honderden puistjes ontstaan.
De oorzaak van borelingboutons is onbekend.
De huidafwijkingen geven weinig tot geen klachten, verdwijnen vanzelf binnen 10 dagen en behandeling is daarom niet nodig.

Baby acne behandeling

De puistjes zijn volkomen onschuldig. Toch vinden veel ouders ze niet bepaald mooi. Tegen baby acne kan je alleen niets doen. Maar wees gerust: in veruit de meeste gevallen verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf.

Zien de puistjes er anders uit dan ‘gewone’ (jeugd)puistjes en zitten ze ook in de hals en op de schouders (of over het hele lichaam)? Dan is er mogelijk sprake van een ander soort baby acne, namelijk erythema neonatorum toxicum (ENT). ENT is te herkennen aan de lichtgele of witte bultjes die vast aanvoelen. Het is, net als de ‘gewone’ baby acne, onschuldig.

De precieze oorzaak van ENT is niet bekend. Wel staat vast dat het niet wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde soort babyolie of -crème of (borst)voeding. In veruit de meeste gevallen hoeft er niets tegen ENT te worden gedaan en verdwijnt het binnen een week vanzelf. Heel soms houdt ENT enkele maanden aan. Ook dan is er niks aan de hand.

Wat is baby acne?

Baby acne zijn meestal mee-eters, gesloten poriën die verstopt zijn. Dit noem je ook wel gesloten comedonen. Bij baby’s zijn het meestal witte bultjes of rode vlekjes. Baby acne komt vooral voor op de wangetjes, het voorhoofd, de neus en de kin omdat hier de talgproductie het hoogst is. Oftewel de welbekende t-zone zoals we die ook bij puber acne kennen. Bij jongens is de kans op baby acne over het algemeen iets groter dan bij meisjes.

Er zijn grofweg twee soorten baby acne te onderscheiden. Je hebt de variant (Erythema toxicum neonatorum, afgekort ETN) die meestal al na een paar dagen na de geboorte verschijnt maar ook snel weer verdwijnt. Deze pukkeltjes zijn vaak rood van kleur en hebben soms een wit puntje. Ze lijken wel een beetje op vlooienbeten. Over deze variant wordt het meest geschreven en meestal is dit ook waar je baby last van heeft als er pukkeltjes ontstaan. Hier hoef je je dus absoluut geen zorgen over te maken.

De tweede variant (Neonatale cephale pustulose) verschijnt vaak enkele weken na de geboorte. Het grote verschil tussen deze en de eerder genoemde variant is dat het bij deze laatstgenoemde wel een aantal weken tot maanden kan duren voordat de puistjes verdwijnen.

Meest belangrijk is dat beide varianten onschuldig zijn en vanzelf weer verdwijnen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!