Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Behandelingen voor Puistjes op het Gezicht

Geschikte (reinigings) producten om je huid te verzorgen en puistjes te voorkomen.

Als je last hebt van puistjes, is het belangrijk om je huid goed schoon te houden met producten voor het vettere of onzuivere huidtype. Deze producten maken de huid niet vetter dan hij al is, maar drogen haar (als het goed is) ook niet uit. Deze producten heb je nodig in je routine:

  • Een cleanser of reinigingslotion om de huid te reinigen
  • Een toner om te verzachten en de restjes van je cleanser en eventuele make-up te verwijderen
  • Een milde dagcrème of olie die niet te vet is.
  • Een exfoliant op basis van salicylzuur (we lichten verderop toe wat dat is)
  • Een product om puistjes plaatselijk mee te behandelen of aan te stippen. Dat kan bijvoorbeeld een klei, olie of speciale stick zijn.

Welke merken hebben geschikte producten voor een onzuivere huid?

Welke reiniger en toner kies je dan bijvoorbeeld? Welke zijn er dan eigenlijk goed? In elk geval is het belangrijk dat producten voor de huid met puistjes, geen parfum en alcohol bevatten. Niet elk merk heeft zulke producten. Bij de volgende merken kan je goed slagen voor de huid met acne of puistjes:

  • Biodermal
  • Clinique
  • Paula’s Choice
  • Uncover Skincare
  • Eucerin
  • Squalane (merk met adaptogene natuurlijke olie die geschikt is voor elk huidtype)

Deze merken hebben parfumvrije, milde producten voor de vettere huid. Hou er altijd rekening mee dat de ene onzuivere huid de andere niet is. Wat bij de één perfect werkt, werkt voor de ander niet altijd goed. Hou dus goed in de gaten hoe jouw huid reageert. Uitdrogen van de huid is bijvoorbeeld een signaal dat producten te heftig voor je zijn.

Belangrijk

Wat vaak gebeurt bij mensen met een onzuivere huid, is dat goede producten de puistjes de eerste weken erger maken. De verstoppingen van de poriën komen bij sommige mensen allemaal tegelijk omhoog. Dat is vervelend en kan in eerste instantie voor extra veel, en vurige puistjes zorgen. Dit voelt als een tegenvaller, maar is een kwestie van doorzetten. Vaak komt er na een paar weken geduld een rustige huid voor in de plaats, en ga je er flink op vooruit.
Als je huid ook uitdroogt of brandt, betekent dit waarschijnlijk wél dat de producten irriteren. In dat geval kan je beter stoppen. Dit geldt ook als je na een maand geen verbetering ziet.

Couperose

Rhinophyma is een eindstadium van rosacea, waarbij de neus sterk verdikt en over het algemeen zeer rood verkleurd is. Er worden 4 typen rhinophyma onderscheiden:
* glandulaire vorm (meestal niet-symmetrische vervorming)
* fibromateuze vorm (meestal huidkleurig)
* fibro-angiomateuze vorm (rode- tot donkerrode verkleuring, puistjes)
* actinische vorm (plaatselijk verdikt)

De behandeling voor alle vormen van rhinophyma is gelijk: de rosacea moet tot rust gebracht worden met antibiotica. Daarna is het mogelijk de neus chirurgisch weer in model te brengen. Dit kan door snijden, coagulatie, dermabrasie of lasertherapie. De behandelingen worden over het algemeen uitgevoerd door plastisch chirurgen.

handige links

Literatuur
Van Zuuren EJ et al: Interventions for rosacea. JAMA. 2015 Dec 8,314(22):2403-4.

Verschijnselen en stadia bij rosacea

Rosacea van de ogen
Ook de ogen kunnen meedoen met het rosacea proces. Het komt vaker voor dan wel wordt gedacht. Heel typisch is de klacht van het ‘zandkorrel’ gevoel: alsof er voortdurend een zandkorreltje in het oog zit. Het meest komt rosacea van de oogleden voor (blepharitis). Sommige mensen hebben zelfs alleen een blepharitis en geen rosacea in de rest van het gelaat. Ook andere delen van de ogen kunnen ontstoken raken (conjunctivitis, iritis, iridocycltis, keratitis). Heeft u rosacea en klachten van de ogen, meldt dat dan altijd aan de huisarts of dermatoloog. Het is mogelijk dat een oogarts uw ogen moet controleren. Meer over rosacea van de ogen…

Wat is belangrijk in je (huid)verzorgingsroutine om puistjes te voorkomen?

Hoe je jezelf verzorgt, heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes. Met een goede verzorging en hygiëne kan je het ontstaan van puistjes en mee-eters natuurlijk niet volledig tegengaan, maar wél voor een deel. Hoe doe je dat:

  • Als je gevoelig bent voor puistjes, zijn de juiste huidverzorgingsproducten om dat te beperken heel belangrijk. De producten moeten voldoende reinigen, maar mogen niet agressief zijn. Je huid droogt dan uit en gaat meer talg aanmaken met als gevolg meer puistjes.
  • Verschoon bij een vette huid je kussensloop extra vaak.
  • Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
  • Heb je een vervelende puist of vervelende puistjes, probeer er dan vanaf te blijven (behalve het aanbrengen van eventuele verzorging)
  • Zonlicht werkt goed tegen puistjes. Zorg dat je zo vaak mogelijk lekker wat zon pakt. Kies dan wel voor de zon buiten en niet voor de zonnebank. Van de zonnebank wordt steeds vaker aangetoond dat deze slecht is voor je huid.

Dan zijn er ook nog een paar dingen die je beter níet kan doen als je last hebt van puistjes. Welke zijn dat:

  • Het gebruik van vette huidproducten (producten die een erg dikke structuur hebben, of die vette olie bevatten).
  • Producten met parfum of alcohol denat. Deze irriteren vaak.
  • Het gebruik van tandpasta om een puistje uit te drogen: tandpasta is niet bedoeld voor je huid en kan juist extra irriteren.
  • Scrubben, omdat je hiermee de puistjes kan verergeren. Wél helpt scrubben om dode huidcellen te verwijderen, wat in principe goed is om puistjes te voorkomen. Optimaal is scrubben echter niet. Je kan de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant. Dit is veel effectiever en heeft nog andere voordelen. Verderop in de blog lichten we dat toe.
  • Het gebruik van een houtskoolmasker kan, maar gebruik niet zo’n variant met lijm erin. Het verwijderen van zo’n masker beschadigd je huid en kan de onzuivere huid verder irriteren.

Behandelingen voor puistjes op je kin

Producten met benzoylperoxide of salicylzuur helpen puistjes meestal binnen een paar dagen of weken opdrogen.

Reinig je huid met een facial cleanser

Begin met het wassen van je gezicht of in ieder geval je kaaklijn met een zachte reiniger. Kies altijd voor een milde face wash die je gezicht niet te veel uitdroogt. Reinig in ieder geval iedere avond je gezicht, in de ochtend alleen wanneer je een vette huid hebt.

IJs voor verkoeling

Om roodheid te verminderen of pijn te behandelen, breng je ijs gewikkeld in een schone doek aan rond het getroffen gebied gedurende niet meer dan vijf minuten per keer en gebruik daarbij heel weinig druk. Dit kan vooral helpen bij dieperliggende, cystische acne.

Gebruik de juiste skincare tegen acne

Er zijn talloze producten op de markt die pretenderen je acne te verminderen. Ga goed op onderzoek uit welke producten bij jouw huid passen en welke geschikt zijn voor jouw acne. Ingrediënten en producten die werkzaam kunnen zijn zijn bijvoorbeeld:

  • Salicylzuur
  • AHA & BHA
  • Retinoïden
  • Glycolzuur
  • Melkzuur
Wat is exfoliëren?

Exfoliëren is een proces waarbij de bovenste laag van de huid, ook wel de opperhuid genoemd, wordt verwijderd of met een moeilijk woord: geëxfolieerd. Dit proces kan zowel natuurlijk plaatsvinden als kunstmatig worden gestimuleerd met behulp van exfoliërende producten.

Het doel van exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen, waardoor je huid gladder, zachter en helderder wordt. Dit kan helpen bij het verminderen van oneffenheden, zoals droge huid, mee-eters en fijne lijntjes, en het verbeteren van de textuur en uitstraling van de huid. En dat is wat we willen, toch?

Hoe kun je exfoliëren?
Waarom moet je opletten met exfoliëren?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met exfoliëren, omdat overmatig of onjuist gebruik ervan schadelijk kan zijn voor de huid. Hier zijn enkele redenen waarom je moet oppassen met exfoliëren:

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!