Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Eczeem is vaak een lastig probleem. Goede voeding kan helpen om het minder te maken. Vermijd bepaalde dingen zoals snelle suikers en varkensvlees. Probeer in plaats daarvan meer groenten en gezonde vetten.
Zo werk je aan een betere huid van binnen uit.
Wilt u meer weten over hoe u voldoende vezels binnenkrijgt? Lees dan ons artikel “Vezelrijke voeding: Hoe krijg je genoeg binnen?“.
Ja, sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan flavonoïden, vitamine B, en onverzadigde vetzuren kunnen helpen om symptomen van atopisch eczeem te verminderen.
Als je last hebt van atopische dermatitis, is het slim om pinda’s, eten uit blik met veel zwavelhoudende aminozuren en voedsel waar je allergische reacties op hebt, zoals bij lactose-intolerantie of glutenintolerantie, te mijden.
Stress kan eczeem slechter maken omdat het stresshormoon de huid gevoeliger kan maken voor uitbraken van bijvoorbeeld craquelé-eczeem of ortho-ergisch eczeem.
Een type allergie dat vaak een rol speelt bij mensen met atopisch eczeem is voedselallergie waarbij het immuunsysteem heftig reageert op bepaalde voedingsmiddelen.
Goed slapen kan helpen omdat het de hoeveelheid stress vermindert die invloed kan hebben op je eczeem. Linolzuur in je dieet kan ook positief bijdragen aan je slaappatroon en zo de conditie van de huid verbeteren.
Mensen die last hebben van eczeem kennen vaak ook klachten zoals astma en hooikoorts. Een verstoorde spijsvertering, dalende weerstand (door spanningen, vermoeidheid of ziekte) of een (voedings)allergie kunnen eczeem verergeren.
Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kunnen bij atopisch eczeem een belangrijke oorzaak zijn. Zuivel, soja, noten, pinda’s, eieren, tarwe en schelpdieren zijn veel voorkomende uitlokkers.
Producten uit de supermarkt, zelfs de producten met het logo ‘Ik kies bewust’ of andere ‘waardevolle voeding’, zitten vaak vol met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die eczeem kunnen verergeren. De kleurstof tartrazine (E102), de conserveermiddelen natriumbenzoaat (E211) en natriumdisulfiet (E223) en de smaakversterker natriumglutamaat (E621) kunnen de meest heftige reacties uitlokken.
Het is belangrijk na te gaan of de eczeem erfelijk is. Atopisch eczeem komt vaker voor in families met andere atopische aandoeningen als hooikoorts, astma en voedselallergie. Er is ook verbetering van eczeem gebleken uit onderzoeken bij atopisch eczeem met een behandeling van bepaalde microbiotica, vitamine D, foliumzuur, visolie en GLA-vetzuren. Vraag bij de behandeling hiervan advies en begeleiding van een ervaren therapeut of natuurdiëtist.
Ook voedingsmiddelen kunnen een trigger vormen en eczeemklachten veroorzaken of verergeren. Veel voorkomende voedselovergevoeligheden bij eczeem zijn een overgevoeligheid voor tarwe, melkproducten, ei, pinda, noten, zaden, citrusfruit, cacao, soja, varkensvlees, kruiden, specerijen, biogene aminen en histaminevrijmakers.
Deze overgevoeligheden kunnen opgespoord worden door speciale huid- en bloedtesten en kunnen meer duidelijkheid geven over welke voedingsstoffen te vermijden om eczeemklachten te verminderen of te voorkomen.
Het gebruik van kruiden en specerijen kan eczeemklachten verergeren, omdat zij de bloedsomloop stimuleren en biogene aminen en histaminevrijmakers bevatten. Het vermijden of een verminderd gebruik van bijvoorbeeld speculaaskruiden, kaneel, ontbijtkoek, kipkerrie en gember is hier raadzaam.
Zie deel 1 van het artikel ‘Voeding voor de huid’ voor meer achtergrond informatie en praktische tips voor het gebruik van onverzadigde vetzuren, GLA en visolie vetten. Naast deze algemene tips voor een juist vetgebruik, zie voorgaand in dit artikel, is er bij eczeem extra aandacht voor de inname van vitamine E-rijke producten omdat deze de capaciteit van de huidcellen ondersteunen om de vochtbalans te bewaren.
Zorg in de voeding voor voldoende inname van koudgeperste oliesoorten omdat deze een hoger gehalte aan vitamine E bevatten. Een dagelijkse inname van ongezouten, ongebrande noten en zaden en een eetlepel biologische tarwekiemen leveren daarbij ook veel vitamine E. Eet volle graanproducten, omdat de vitamine E-rijke kiem van de graankorrel daarin nog aanwezig is.