Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat acne minder vaak voorkomt bij mensen die geen westers dieet volgen. Zo blijkt uit een studie dat van de 1200 eilandbewoners van Papoea-Nieuw-Guinea geen enkele persoon acne had. Zij eten vooral veel vis en fruit en zelden geraffineerd voedsel, zoals brood, koekjes en ontbijtgranen. Andersom zijn ook onderzoeken die suggereren dat diëten met veel snel verteerbare koolhydraten en suikers in verband gebracht met acne.
Moet je die ultieme verwennerij nu afzweren voor een schonere huid? Nee, niet per se. Of je puistjes krijgt na het eten van chocolade hangt af van de persoon. Ondanks tientallen jaren van onderzoek is er weinig bewijs dat enkelvoudige voedingsmiddelen zoals chocolade direct acne veroorzaken. Maar dat betekent niet dat het geen invloed heeft. Het is waarschijnlijker dat de suiker in je chocoladereep (of lolly of cupcake) verantwoordelijk is voor die puistjes dan de cacao zelf. Als je dus als chocoladeliefhebber een stukje (of zes) wilt pakken, is het verstandig om voor pure chocolade te gaan. Dan krijg je de minste toevoegde suikers binnen en is de kans op acne het kleinst.
Pure chocola wordt gemaakt van cacaobonen, afkomstig van de cacoaboom. Door plantaardige producten te eten, zoals groenten en fruit, krijg je gezonde voedingsstoffen binnen. Dit geldt dus ook voor het eten van pure chocolade. Zo bevat dit product vitamine A, B12, D en E en de mineralen koper en magnesium.
Pure chocolade werkt daarnaast ook antibacterieel. Het bestrijdt daardoor zelfs tandbederf. Ook is het goed voor je huid. Zo bestaan er ook chocolade huidmaskers.
Puistjes krijg je er dus niet van pure chocolade, tenzij je allergisch bent. Van de stofjes en suikers die in andere chocolade zitten kun je wel last krijgen van huiduitslag. Verder zou pure chocolade goed zijn tegen insectenbeten en bronchitis.
. melk in (pure) chocolade kan de hierboven genoemde gezonde stoffen voor een deel afbreken? Let er dus op dat je geen pure chocolade kiest met (teveel) melk.
Chocolade is heerlijk, maar heeft wel een slechte reputatie als het gaat om puistjes. Veel mensen geven de zoete lekkernij de schuld als ze een pukkel hebben. Maar is dit eigenlijk wel terecht?
De wetenschap buigt zich al tientallen jaren over deze kwestie. Of chocolade ook echt de oorzaak is van een pukkel is daarom nog steeds niet helemaal duidelijk. Er zijn gelukkig wel genoeg onderzoeken gedaan die nuttige informatie hebben opgeleverd.
Iraanse voedingswetenschappers van de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Teheran verzamelden 1750 studies naar zuivelconsumptie en acneklachten in de wetenschappelijke databases van Pubmed/Medline, Scopus, Web of Science en Embase. Uiteindelijk voldeden veertien studies aan alle selectiecriteria. Uit de analyse van de onderzoeken kwam naar voren dat de consumptie van alle soorten melk gerelateerd kan worden aan acne. Daarbij lieten halfvolle, maar vooral magere melkproducten (zogeheten skimmed milk) een sterkere relatie zien met de ontwikkeling van puistjes.
Hoe kan het dat de magere melksoorten meer klachten geven in de huid? Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de concentratie melkeiwitten als het ware toeneemt wanneer melk van vetten wordt ontdaan.
Onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat melk met 80% caseïne en 20% wei-eiwit zorgt voor een stijging van respectievelijk 15% IGF-1 en 20 % insuline. Die effecten namen verder toe wanneer de hoeveelheid vet werd verminderd in de melk.
Een andere verklaring luidt dat volle melk meer oestrogeen bevat, en dat dit de vorming van puistjes onderdrukt. Halfvolle en magere melk daarentegen bevatten een hogere concentratie wei- eiwit dat juist stimulerend werkt bij acne.
In de analyse werd ook gekeken naar het mogelijke effect van de dosis zuivel op de ernst van klachten. Nemen klachten toe naarmate de consumptie toeneemt? En hoe dan?
Voor zuivel in het algemeen, volle melk en magere melk zorgde iedere extra portie voor een lineaire verhoging van het risico op acne met respectievelijk 83, 13 en 26 procent. Er werd geen lineaire dosis-responsrelatie gezien bij de consumptie van halfvolle melk en melkproducten in zijn algemeenheid.