Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes bij 5 Weken Zwangerschap - Oorzaken en Behandelingen

De Baby – Bij 5 weken zwanger

De ontwikkeling van de baby

Je bent 5 weken zwanger en het embryo is nu drie weken oud. Het vruchtje ziet er wat opgerekt uit: er is bepaald wat de bovenkant en onderkant en de rechter- en linkerkant van het embryo moeten gaan worden. Daarmee zijn dus ook de plaatsen voor de organen vastgelegd. Deze week groeit het embryo op sommige plaatsen harder dan op andere, daarom lijkt het alsof het opkrult. Het embryo lijkt een beetje op een kikkervisje

Op dit moment lijkt het embryo nog heel erg op embryo’s van andere diersoorten (het “oerdiertje”). Natuurlijk zullen de embryo’s zich anders gaan ontwikkelen, maar in dit stadium is het verschil tussen een menselijk embryo en dat van een konijn, een kat of een giraf in ieder geval nog niet erg duidelijk te zien.

Appelpitje – Hoe groot is je baby bij 5 weken zwanger?

Van één cel is je baby in vijf weken tijd gegroeid naar 125.000 cellen. Deze week is je baby ongeveer zo groot als het pitje van een appel (3 mm) en weegt hij 0,1 gram. De ontwikkeling van alle vitale onderdelen van je baby gaan hard door!

21 dagen – hartje begint te kloppen

Zo’n 21 dagen na de bevruchting begint het hartje al te kloppen! Een primitief, buisvormig hart met een primitieve bloedsomloop is ontstaan. Het hart begint 3 weken en 1 dag na de bevruchting te slaan in een regelmatig ritme.

De hersenen en de ruggengraat zijn flink gegroeid. De staart van het “oerbeestje” bevat beginselen van de toekomstige wervels. Over een tijdje zal deze staart wegtrekken. De eerste voorzichtige aanzet tot het maken van organen als longen, lever, gal en alvliesklier wordt gestart. De ontwikkeling van het ademhalings- en spijsverteringssysteem is ook begonnen.

26 dagen – Eerste basis voor armpjes

De neurale buis sluit zich, de ene kant op dag 24 de andere op dag 26 na de bevruchting. Er verschijnen kleine knopjes langs de toekomstige ruggengraat waar armpjes uit zullen gaan groeien. De hersenen worden opgesplitst in 3 delen: de voorhersenen, middenhersenen en achterhersenen.

Minder bekende zwangerschapskwaaltjes

  • 1. Puistjes
  • 2. Meer afscheiding
  • 3. Bloedneus
  • 4. Schimmelinfecties
  • 5. Rectaal bloedverlies
  • 6. Heftige dromen
  • 7. Ontstoken tandvlees
  • 8. Verstopte neus
  • 9. Oogproblemen
  • 10. Overmatige speekselvloed
  • 11. IJzersmaak
  • 12. Overmatige beharing

Door de veranderingen in je hormoonbalans, maakt je huid meer talg aan tijdens je zwangerschap. Hierdoor kunnen de poriën sneller verstopt raken. Als gevolg hiervan kan je puistjes krijgen.

Probeer de puistjes zo min mogelijk aan te raken. Maak je huid twee keer per dag schoon met zeepvrije reiniging op waterbasis. Kies daarnaast milde verzorgingsproducten. Gebruik je make-up? Ga dan voor een vetvrije variant.

Wist je dat niet iedereen last krijgt van puistjes? De extra talgproductie kan je huid ook juist laten glanzen. Dit is de bekende zwangerschapsgloed.

Huidproblemen tijdens de zwangerschap

In samenwerking met Thuisbezorgd.nl

Wat is zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne is het medische woord voor puisten die tijdens je zwangerschap ontstaan. De puistjes kunnen op je gezicht zitten, vooral rond je kaaklijn, kin, neus en in je hals. Ook kunnen ze op je borst, rug, billen of schouders zitten.

Puistjes kunnen door zwangerschapshormonen sneller ontstaan. Dit gebeurt vooral in het eerste trimester van je zwangerschap. Daarna is je lichaam beter aan de hormonen gewend. Toch kunnen puisten tijdens je zwangerschap ook later nog voorkomen.

In samenwerking met Koeka

Alles voor een fijn bad ritueel!

Na een drukke dag is er niks lekkerder voor je kleintje om de dag af te sluiten door middel van een lekker bad. Wel zo fijn om dan de juiste spullen in huis te hebben.

Handig – 5 weken zwanger

To do als je 5 weken zwanger bent

Waarschijnlijk weten nog weinig mensen in je omgeving dat je zwanger bent en ben je vooral samen met je partner aan het nadenken over alles wat op jullie afkomt. Handige zaken om deze week over na te denken zijn:

  • Wanneer en hoe gaan jullie mensen informeren over jullie zwangerschap? Op internet zijn genoeg ludieke manieren te vinden over de aankondiging van een zwangerschap.
  • Start met het maken van foto’s van je buik. Als je iedere week op dezelfde positie en liefst in dezelfde kleding een foto maakt, zorgt dit voor een prachtig overzicht van je zwangerschap.
  • Neem rust. In dit eerste trimester ben je vaak extra vermoeid en gieren de hormonen door je lijf. Ga niet meteen als een kip zonder kop van alles regelen maar pak juist de rust die je lichaam nodig heeft. Je hebt nog tijd genoeg!
5 weken zwanger – Hoe groot is de kans op een miskraam?

De kans op een miskraam is in de eerste weken het grootst. Als je onverwachts buikkrampen en bloedverlies hebt, is de kans 50% dat dit inderdaad een miskraam is. Wanneer jij een miskraam hebt gehad, zorg dan dat je mensen in je buurt hebt waarmee je hierover kan praten. Erover schrijven is ook een goede manier om een miskraam te verwerken.

Ja dat kan! Vanaf 5 weken is op een echo te zien dat je zwanger bent. Zit je in een fertiliteitstraject, dan is de kans groot dat je in het ziekenhuis zo’n vroege echo krijgt.

Vanaf 6 weken zwanger kun je een hartje zien kloppen op de echo. Vanaf 12 weken zwanger kun je met een doptone het hartje ook echt horen.

Gescheven door onze experts
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en medische deskundigen van het Alles Over Kinderen Team Previous Article

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!