Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Behandelingen voor Littekens van Puistjes op het Gezicht

Puistjes

Er zijn verschillende soorten puisten, elk met hun eigen oorzaak en daarmee eigen manier van behandeling. Vaak komen ze voor op het gezicht, maar je vindt puistjes ook terug op de borst, rug en billen. Achterhaal met wat voor puist jij te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen en eventuele schade aan de huid minimaliseert. Hieronder vind je alle soorten puisten op een rij.

Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte poriën die ervoor zorgen dat talg en dode huidcellen niet afgevoerd kunnen worden. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak en komt in aanraking met licht en zuurstof. Dit zorgt ervoor dat het topje van de verstopping zwart kleurt vandaar dat mee-eters ook wel blackheads worden genoemd.

Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.

Oorzaken van acne: puistjes & mee-eters

Er zijn uiteenlopende factoren die ten grondslag liggen aan het ontstaan van pukkels. De belangrijkste factoren die meespelen bij het ontstaan van acne, puistjes en mee-eters zijn als volgt:

1. Hormoonhuishouding als oorzaak van pukkels & mee-eters

Hormonen staan met stip op #1 als oorzaak van pukkels en mee-eters. Hormonen reguleren namelijk de talgproductie. Hormoonschommelingen brengen zodoende vaak pukkeltjes en mee-etertjes met zich mee. Het is niet voor niets dat puistjes vaak worden veroorzaakt door of samengaan met:

Helaas zijn hormonale veranderingen, hormoonschommelingen en pieken in de hormoonhuishouding niet of nauwelijks te voorkomen. Gezond en gevarieerd eten, veel bewegen en stress tot een minimum beperken, komt een gebalanceerde hormoonhuishouding ten goede en kan een hormonale disbalans helpen voorkomen.

2. Stress kan van invloed zijn op het ontstaan van pukkels

Door mentale en psychologische stress wordt meer van het stresshormoon cortisol geproduceerd. Hoe meer cortisol er binnen je lichaam in omloop is, des te meer talg er wordt geproduceerd door de talgkliertjes in je huid. Meer talg betekent meer mee-eters en puistjes en dus hevigere acne.

3. Cosmeticagebruik kan mee-eters + puistjes veroorzaken

Vette make-up werkt acne in de hand doordat vet en olie de poriën kunnen doen verstoppen. Daarnaast zijn natriumlaurylsulfaat, isopropylmyristaat, lanoline, laureth-4 en bepaalde (D&C) rode kleurstoffen zeer slecht voor de huid.

Ook kunnen de zuurgraad (pH-waarde) en het vetgehalte van de huid uit balans raken door make-up & cosmetica. Hierdoor zullen makkelijker ontstekingen, puistjes, acne en mee-eters ontstaan. Gebruik om puistjes te camoufleren bij voorkeur een zeer dun laagje foundation op waterbasis.

4. Verkeerde huidreiniging kan acne in de hand werken

Wanneer je je huid niet voldoende reinigt of op onjuiste wijze ontdoet van cosmetica, dan kunnen er restjes en vuil op de huid achterblijven. Deze restproducten kunnen in de poriën terechtkomen en samen met talg en huidschilfertjes bijdragen aan pukkels: puistjes en mee-eter.

Wat is belangrijk in je (huid)verzorgingsroutine om puistjes te voorkomen?

Hoe je jezelf verzorgt, heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes. Met een goede verzorging en hygiëne kan je het ontstaan van puistjes en mee-eters natuurlijk niet volledig tegengaan, maar wél voor een deel. Hoe doe je dat:

  • Als je gevoelig bent voor puistjes, zijn de juiste huidverzorgingsproducten om dat te beperken heel belangrijk. De producten moeten voldoende reinigen, maar mogen niet agressief zijn. Je huid droogt dan uit en gaat meer talg aanmaken met als gevolg meer puistjes.
  • Verschoon bij een vette huid je kussensloop extra vaak.
  • Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
  • Heb je een vervelende puist of vervelende puistjes, probeer er dan vanaf te blijven (behalve het aanbrengen van eventuele verzorging)
  • Zonlicht werkt goed tegen puistjes. Zorg dat je zo vaak mogelijk lekker wat zon pakt. Kies dan wel voor de zon buiten en niet voor de zonnebank. Van de zonnebank wordt steeds vaker aangetoond dat deze slecht is voor je huid.

Dan zijn er ook nog een paar dingen die je beter níet kan doen als je last hebt van puistjes. Welke zijn dat:

  • Het gebruik van vette huidproducten (producten die een erg dikke structuur hebben, of die vette olie bevatten).
  • Producten met parfum of alcohol denat. Deze irriteren vaak.
  • Het gebruik van tandpasta om een puistje uit te drogen: tandpasta is niet bedoeld voor je huid en kan juist extra irriteren.
  • Scrubben, omdat je hiermee de puistjes kan verergeren. Wél helpt scrubben om dode huidcellen te verwijderen, wat in principe goed is om puistjes te voorkomen. Optimaal is scrubben echter niet. Je kan de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant. Dit is veel effectiever en heeft nog andere voordelen. Verderop in de blog lichten we dat toe.
  • Het gebruik van een houtskoolmasker kan, maar gebruik niet zo’n variant met lijm erin. Het verwijderen van zo’n masker beschadigd je huid en kan de onzuivere huid verder irriteren.

Littekens verminderen

De eerste resultaten zijn met het behandelplan al vlot merkbaar, omdat de huidbarrière snel wordt verbeterd en na een aantal weken vaak weer in balans is. “Ook ga je steeds meer de effecten zien van de producten die dieper in de huid werken, zoals de retinol van ZO Skin Health. Deze heeft speciale aflevertechnieken die ervoor zorgen dat de retinol in de huid komt daar waar het nodig is", legt Mandy uit. “En als je de producten wat langer gebruikt, zie je echt meer effect op de lijntjes, rimpels en structuur van de huid. De littekens zullen naarmate je verder in het protocol bent ook wat verminderen. Maar voor littekens die wat dieper zitten, zul je pas resultaat zien na een aanvullende behandeling, waarbij op een dieper niveau in de huid wordt gewerkt.”

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!