Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Puistjes bij Kinderen - Oorzaken, Behandeling en Preventie

Acropustulose van de kinderleeftijd

Deze aandoening is veel zeldzamer dan de hierboven beschreven aandoeningen, maar gaat ook gepaard met kleine puistjes. Deze sterk jeukende puistjes ontstaan vooral aan de handen en voeten , zowel aan de handruggen en voetruggen als aan de handpalmen en voetzolen.

De aandoening ontstaat in de eerste paar maanden na de geboorte en is soms al bij de geboorte aanwezig.
Bijzonder is dat de puistjes (die één a twee weken blijven bestaan) vanzelf wegtrekken maar na enkele weken weer opnieuw verschijnen. Na verloop van tijd worden de aanvallen steeds minder heftig en dooft het probleem uiteindelijk vanzelf uit. Dit kan echter tot wel drie jaar duren.
De jeuk tijdens de aanvallen van acropustulose kan eventueel met corticosteroidzalf en antihistaminica worden bestreden.

Wat veroorzaakt jeugdpuistjes?

Tijdens de puberteit beginnen de hormonen in het lichaam van een puber zich flink te ontwikkelen. Zowel jongens als meisjes beginnen hun groei naar volwassenheid. Hormonen zorgen ervoor dat een jongen zich als man ontwikkelt (stem, spieren, lichaamsbouw etc.) en een meisje als vrouw (borsten, menstruatie etc.).

Het lichaam begint in de pubertijd de hormoon “androgeen” te produceren. Dit is een mannelijke hormoon zowel jongens als bij meisjes bezitten. Het zijn deze hormonen die de talgklieren op hol laten slaan en veel meer talg laten produceren dan normaal.

Talg beschermt je huid tegen uitdroging en zorgt er daarnaast voor dat je huid soepel blijft. Bij een overproductie van talg wordt je huid vetter en vatbaarder voor puistjes. De extra geproduceerde olie hoopt zich op samen met vuil (dode huidcellen) in de poriën, trekt bacteriën aan en begint te ontsteken. Dit vormt zich uiteindelijk tot een jeugdpuistje.

De jeugdpuistjes komen op een aantal plekken voor waaronder: het gezicht, rug (schouders), nek en borst.

Het is niet bewezen dat voeding zoals chocola en chips jeugdpuistjes veroorzaken. Jouw lichaam kan wel een allergische reactie vertonen na het eten van bepaald soort voedsel. Gezond leven en eten helpt daarentegen wel om puistjes te voorkomen. Ga dus liever voor een broodje gezond dan een patatje pinda!

Puistjes

Er zijn verschillende soorten puisten, elk met hun eigen oorzaak en daarmee eigen manier van behandeling. Vaak komen ze voor op het gezicht, maar je vindt puistjes ook terug op de borst, rug en billen. Achterhaal met wat voor puist jij te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen en eventuele schade aan de huid minimaliseert. Hieronder vind je alle soorten puisten op een rij.

Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte poriën die ervoor zorgen dat talg en dode huidcellen niet afgevoerd kunnen worden. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak en komt in aanraking met licht en zuurstof. Dit zorgt ervoor dat het topje van de verstopping zwart kleurt vandaar dat mee-eters ook wel blackheads worden genoemd.

Oorzaken

De exacte oorzaak van baby acne is niet bekend. Wel staat vast dat het niet aan de voeding ligt. Dus of je baby nou moedermelk of kunstvoeding krijgt, dit heeft geen effect op het ontstaan van puistjes. De oorzaak kan het gevolg zijn van hormonen van de moeder. Deze zijn al in het lichaam van je kindje aanwezig tijdens de zwangerschap. Via de navelstreng worden deze hormonen doorgegeven en ze blijven nog een aantal weken in het bloed aanwezig. Daarom verschijnt baby acne meestal zo snel na de geboorte. Deze hormonen zorgen voor een overmatige talgproductie wat vervolgens weer tot de pukkeltjes kan leiden.

Wanneer je het idee hebt dat er iets anders aan de hand is en de pukkeltjes er eerder uitzien als uitslag dan kan er sprake zijn van een andere huidaandoening. Denk hierbij aan krentenbaard, de zesde ziekte, berg of eczeem. De huisarts kan in deze gevallen uitsluitsel geven.

Zweetpuistjes (miliaria)

Zweetpuistjes komen bij pasgeborenen veel voor. Ze ontstaan bij verstopte zweetkanaaltjes in de huid: bij warmte kan het geproduceerde zweet niet weg en hoopt zich op. Dit opgehoopte zweet net onder de afsluiting hoog in de huid vormt dan een klein helder blaasje . Deze vorm van zweetpuistjes wordt miliaria cristallina genoemd.

Wanneer de afsluiting van het zweetkanaaltje iets dieper in de huid zit ontstaan er rode bultjes op de huid die soms flink kunnen jeuken. Deze vorm heet miliaria rubra en is ook wel bekend onder de Engelse naam ‘Prickly Heat’.
Vermijden van warme vochtige omstandigheden zorgt er voor dat de zweetpuistjes snel verdwijnen en niet meer terugkomen.

gerelateerde onderwerpen

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!