Blog

Alles wat je moet weten over Rode Hond en Huidziekten

Symptomen: De eerste tekenen van huidziekten bij honden

Afhankelijk van de onderliggende ziekte, vertonen honden verschillende klinische symptomen. Ook de duur van de symptomen varieert. Hoewel hormonale aandoeningen meestal leiden tot chronische (langdurige) symptomen, verloopt een bacteriële huidinfectie eerder acuut (plots).

De meest voorkomende symptomen van huidziekten bij honden zijn:

  • Haaruitval (alopecia) of dunner wordend haar
  • Huidontstekingen (dermatitis): de huid zwelt, wordt rood en warm. Wanneer er bacteriën in het spel zijn, wordt er vaak pus gevormd. Als de bacteriële ontsteking zich inkapselt, ontstaat een rond abces.
  • Vorming van ontstekingen die voortdurend terugkeren hot spots
  • Verdikking van de huid (keratose)
  • Krabben aan en knabbelen op huidplekken
  • Ontstaan van schilfers

Video: Wat is rodehond

Rodehond krijg je door het rubellavirus. Dit virus kan zich door de lucht verspreiden.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer mensen dichtbij elkaar staan en hard praten. Ook mensen die geen ziekteverschijnselen hebben kunnen het virus verspreiden.
Meestal word je niet erg ziek van rodehond en krijg je alleen een lichte koorts. Ongeveer de helft van de patienten krijgt rode huiduitslag - vaak achter de oren, in het gezicht en in de nek.

Rodehond is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het kan een miskraam. of ernstige afwijkingen bij de ongeboren baby veroorzaken.

Er zijn helaas geen medicijnen tegen rodehond. Wel is er een vaccin. Hierdoor komt rodehond nauwelijks meer voor in Nederland. Kinderen krijgen dit met 14 maanden en als ze 9 jaar zijn.
Meer weten? Ga naar rijksvaccinatieprogramma.nl

Zwangerschap

Gedurende het foetale leven kunnen verschillende organen (systemen) zijn aangedaan. Dit is afhankelijk van welke organen gedurende de infectie in een cruciale ontwikkelingsfase zaten.
Het infectierisico van de foetus is evenals het risico op congenitale afwijkingen afhankelijk van de duur van de zwangerschap (zie ook paragraaf 2.4). Bij een vroege infectie zijn meestal meerdere orgaansystemen aangedaan. Naarmate de infectie later in de zwangerschap optreedt, nemen over het algemeen de ernst en diversiteit van de orgaanbeschadigingen af.

De volgende afwijkingen worden beschreven:

De mortaliteit van kinderen met CRS hangt af van de specifieke afwijkingen en bedraagt gemiddeld zo’n 10% gedurende de neonatale periode, maar blijft ook gedurende de rest van het eerste levensjaar hoog.

Het ziektebeeld wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het betreft een RNA -virus dat het enige lid is van het genus Rubivirus dat gerekend wordt tot de familie van de Togaviridae. Het vrij variabele maar meestal bolvormige virus heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 60nm, met een kern van 30nm. De enveloppe bestaat uit lipoproteïnen, er bestaat voorzover bekend slechts één antigeen type. Met behulp van moleculaire technieken zijn verschillende stammen te onderscheiden, waaronder de vaccin- en wilde stammen.

Het virus infecteert in eerste instantie het epitheel van de bovenste luchtwegen. Na besmetting penetreert het virus de cellen van het respiratoire epitheel waarschijnlijk door middel van een receptor gebonden mechanisme om zich van daaruit verder te verspreiden naar de rest van de respiratoire tractus en de lokale lymfklieren. Hierdoor worden de respiratoire symptomen veroorzaakt (loopneus, hoest, conjunctivitis, etc.). Van daaruit ontstaat een viremie, die zich ook uitbreidt naar andere orgaansystemen. De huiduitslag is waarschijnlijk een gevolg van een reactie op immuuncomplexen en niet van directe celbeschadiging door het virus. Het virus infecteert naast een groot aantal organen ook de placenta en foetus.

Inhoudsopgave

De toestand van de huid bij een hond hangt af van een heleboel verschillende factoren. Zo kan het bijv. liggen aan de keuze van hondenvoer of de manier waarop je je hond houdt:

Waarom is het kiezen van goed voer belangrijk als het gaat om huidaandoeningen bij honden?

Essentiële aminozuren en essentiële vetzuren zoals linolzuur worden niet zonder reden als ‘essentieel’ beschouwd. Aangezien je hond deze niet zelf kan produceren, moet hij ze uit andere bronnen halen om zijn huid en andere organen van belangrijke voedingsstoffen te voorzien.

Als je je hond voert volgens de BARF-methode , moet je de behoefte aan voedingsstoffen van je hond individueel berekenen om symptomen van een tekort of een overdosering te voorkomen.

Als je hond al aan huidproblemen (soms met korsten) lijdt, kan een verandering van voer met speciale dieetvoer deel uitmaken van de therapie.

Opmerking: het kiezen van een geschikt dieetvoer kan de natuurlijke lichaamsfuncties van je hond ondersteunen. Houd er wel rekening mee dat dieetvoer ziektes niet kan genezen of voorkomen. Bespreek ook altijd met je dierenarts hoe de juiste voeding voor je hond eruit ziet. Je kunt speciaal dieetvoer vinden in de onlineshop van zooplus.

Welke invloed heeft de manier waarop een hond wordt gehouden?

Als je hond over het algemeen in een goede gezondheidstoestand verkeert, zal je dit ook merken aan zijn huid. Om het risico op huidziekten bij honden te verminderen, moet je naast een evenwichtige voeding ook letten op de soortspecifieke voeding van je hond.

Het houden van een hond op een zorgzame manier houdt bijv. ook in dat je een kam gebruikt om vuile klitten uit de vacht te halen na het wandelen met je hond. Als het vuil hardnekkig is, kun je ook speciale hondenshampoos gebruiken om het voorzichtig uit de vacht te verwijderen tijdens het wassen.

Voldoende beweging en een doeltreffende bescherming tegen parasieten zijn ook essentieel voor een gezonde hondenhuid. Bij je dierenarts kun je meer informatie krijgen over de verschillende producten tegen parasieten, zoals halsbanden, tabletten of spot-ons.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!