Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Zalf voor eczeem - Effectieve behandelingen en verzorgingstips

Er bestaan ook natuurlijke behandelingen!

Veel mensen willen niet de reguliere medicatie en behandeling volgen, omdat het in veel gevallen gebaseerd is op hormonen, en dan ook nog eens alleen de symptomen bestrijdt. Hieronder vind je 7 behandelingen/behandelmethoden die niet wetenschappelijk bewezen zijn, maar wel helpen, gezien alle gebruikerservaringen te vinden.

Kokosolie

Deze olie is inmiddels zo’n beetje de spreekwoordelijke Haarlemmerolie geworden. Een olie die toepasbaar is voor heel veel aandoeningen. Ook voor eczeem kan kokosolie een oplossing zijn, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kleine kinderen en zelfs baby’s. Het gebruik is erg eenvoudig:

De eczeem-plekken lekker inmasseren met pure kokosolie en je zult zien dat er binnen 24 uur een verbetering optreedt.

Maar hoe werkt kokosolie dan?

Het deel van de huid waar het eczeem zich bevindt, verliest heel veel vocht waardoor het uitdroogt. De kokosolie zorgt er voor dat de huid gehydrateerd blijft, waardoor de huid minder gaat trekken door de droogheid.

De stoffen in de kokosolie zorgen voor een beschermende laag op je huid. Hierdoor is de huid beter beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf die gemakkelijk in de huid kunnen trekken, en andersom zorgt dit laagje er voor dat je huid veel minder vocht verliest, waardoor de huid niet uitdroogt.

Kokosolie heeft de eigenschap om schimmels en bacteriën succesvol aan te vallen en te doden, waardoor huidirritaties en infecties hierdoor tot een minimum beperkt worden. Op je huid leven altijd bacteriën en schimmels, en bij een gezonde huid is dit ook helemaal geen probleem.

De eczeemhuid is extra gevoelig voor aanvallen van buitenaf. De kokosolie helpt om deze aanvallen af te slaan.

Aloë Vera

Aloë Vera is een veelbesproken natuurlijke remedie. Ook hier is de term ‘Haarlemmerolie’ van toepassing. Gebruikers zijn over het algemeen erg enthousiast, de wetenschap houdt zich afzijdig omdat het volgens hen niet ‘wetenschappelijk bewezen’ is. Dat zal wel, maar alle enthousiaste reacties van gebruikers is voor mij voldoende, zeker met een natuurlijk product als Aloë Vera.

Eczeemzalf met hormonen

In hormoonzalf tegen eczeem wordt vaak gebruik gemaakt van cortisol dat een synthetische vorm van steroïde is. Er zijn meerdere soorten eczeemzalf met hormonen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid cortisol die in de zalf zit.

De sterkte die je krijgt voorgeschreven hangt af van het soort eczeem dat je hebt. Je huisarts zal je hiervoor onderzoeken en de crème voorschrijven met een sterkte waarvan hij/zij denkt dat die bij je past.

Hormonen hebben invloed op de werking van je lichaam en dus ook de werking van de huid. Ondanks dat het goed werkt tegen eczeem heeft hormoonzalf wel een paar ernstige bijwerkingen, namelijk:

  • Een dunner wordende huid
  • Couperose
  • Striae
  • Huidverkleuring
  • Sneller/dikker groeiend haar

Eczeemzalven bij de drogist (Kruidvat, Etos e.d.)

Basiszalven kun je vaak zonder recept halen bij je apotheek. In sommige gevallen moeten ze wel door je arts worden voorgeschreven. Er zijn verschillende zalven die de huid goed hydrateren.

Volgens de consumentenbond zijn er een aantal zalven die zijn aan te raden tegen eczeem, namelijk:

  • Calmurid
  • Cremor cetomacrogol
  • Cremor lanette
  • Cremor vaseline cetomacrogolis
  • Cremor vaseline lanette
  • Koelzalf
  • Unguentum cetomacrogolis
  • Unguentum lanette
  • Unguentum urei
  • Vaseline
  • Vaseline/paraffinezalf

Om erachter te komen hoe de consumentenbond erop is gekomen waarom deze zalven aan te bevelen zijn heb ik het internet afgespeurd naar onderzoeken en ervaringen van mensen met eczeem die deze over de toonbank verkrijgbare crèmes gebruiken. De consumentenbond is over het algemeen wel een betrouwbare bron als het gaat om de kwaliteit van producten, dus ik vertrouw wel op deze lijst.

Op een aantal crèmes in deze lijst ga ik dieper in.

Calmurid

Calmurid is een middel dat de huid weker maakt en ervoor zorgt dat je huid vocht beter in zich opneemt. Vooral als je door eczeem een harde huid hebt gekregen wordt dit gebruikt. De werkzame stof in calmurid is ureum. Als je daarvoor allergisch bent kun je het niet gebruiken. Je kunt je huisarts vragen om dit te testen. Daarbij wordt ook afgeraden om deze crème op je gezicht en rondom de ogen te gebruiken.

Uit ervaringen die op het internet staan blijkt dat calmurid wisselend effect heeft. De een is er super tevreden mee, terwijl de ander het verschrikkelijk spul vindt. Dit hangt ook af van de plaats waarop je last hebt van eczeem. Als je bijvoorbeeld de crème op je handen moet gebruiken geven ervaringsdeskundigen aan dat deze crème te verkiezen is boven de vettige crèmes waardoor je niets meer kunt.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!