Talkpoeder als middel tegen puistjes - Feit of Fabel?
Hoe ontstaat voetschimmel?
Schimmels zijn overal. Ze zitten bij iedereen op het lichaam. Dit is meestal niet erg. Op uw huid zit een vetlaagje dat u beschermt en zorgt dat u geen klachten krijgt.
Soms werkt die bescherming minder goed. Bijvoorbeeld als het vetlaagje van uw huid eraf gaat. De schimmel komt dan uw huid binnen en kan daar groeien. U krijgt dan plekken tussen uw tenen of op uw voeten.
In deze situaties krijgt u sneller last van schimmels:
- als u vaak lang doucht of in bad gaat
- als u veel zeep en shampoo gebruikt
- als u een huidziekte heeft
- als u diabetes (suikerziekte) heeft
- als uw afweer minder is (door bijvoorbeeld chemokuren)
De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes. Als u deze schilfers op uw huid krijgt, kunt u voetschimmel krijgen.
Medicijnen bij voetschimmel
Meestal kunt u voetschimmel goed zelf behandelen. Zo gaat u ook tegen dat u de schimmel doorgeeft aan anderen.
Crème tegen schimmel
U kunt voetschimmel behandelen met een crème met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid , miconazol op de huid of clotrimazol op de huid . U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes. Ze werken even goed.
- Smeer terbinafine-crème 1 keer per dag, doe dit 1 tot 2 weken lang. Smeer niet langer dan 2 weken.
- Smeer andere crèmes 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
- Smeer de crème op de plekken en 2 centimeter rondom de plekken. De schimmel zit vaak ook al in de huid rond de plekken.
- Smeer dun, zodat de crème na het smeren niet meer te zien is. Een dikke laag kan de huid irriteren.
Miconazol kan de werking van sommige bloedverdunners veranderen. Gebruikt u bloedverdunners? Vraag uw huisarts of u dan crème met miconazol wel mag gebruiken.
Pillen tegen schimmel
Als u voetschimmel heeft aan de zijkant of onderkant van uw voet, zit de schimmel meestal diep in de huid. Dan werkt crème tegen schimmel vaak niet goed genoeg.
Uw huisarts kan u dan een recept geven. Meestal krijgt u dan terbinafine tabletten (pillen). U slikt elke dag 1 pil, doe dit 2 weken lang. Maak alle pillen op. Stop niet eerder, ook niet als uw klachten al weg zijn.
Pillen tegen schimmels zijn sterke medicijnen. Dit is belangrijk om te weten:
- U mag ze niet nemen als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Of als u borstvoeding geeft.
- De pillen kunnen het effect van andere medicijnen veranderen. Bijvoorbeeld van bloedverdunners en sommige medicijnen tegen depressie, hoog cholesterol of hartziektes.
Gebruikt u een van deze medicijnen, bespreek dit dan met uw huisarts. - U kunt last krijgen van misselijkheid, overgeven of diarree. Dit kunnen bijwerkingen van de pillen zijn. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen weg, dan bent u aan het medicijn gewend.
Als de klachten blijven, bespreek met uw huisarts of u moet stoppen met de pillen. - De pillen geven een kleine kans op problemen met uw lever, zoals geelzucht. Uw huid en oogwit worden dan geel. U kunt ook jeuk krijgen. Uw plas kan bruin worden (zoals thee). En uw poep kan lichtgrijs worden.
Bel dan uw huisarts. Meestal moet u dan stoppen met de pillen.
Warmte-uitslag behandelen
De lichtere vormen van warmtebultjes verdwijnen vanzelf weer. Hiervoor is geen behandeling nodig. Wel kan je tegen de jeuk verkoelende gels, lotions of talkpoeder gebruiken. Gebruik geen vette crèmes of zalven, die sluiten de huidporiën af. Dan kan het zweet nergens heen.
Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om de hinder van warmtebultjes te verzachten voor je kindje en ervoor te zorgen dat ze snel verdwijnen. Het belangrijkste is om mogelijke oorzaken weg te nemen en verkoeling te zoeken. Dit kan je op de volgende manieren doen:
- Luchtige kleding. Gebruik bij warm weer luchtige kleding en vermijd meerdere laagjes. Dan kan je kindje zijn warmte goed kwijt. Linnen of katoenen kleding is luchtdoorlatend en dus prettig.
- Een koele ruimte. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je baby zich bevindt koel is en goed geventileerd wordt. Zet zijn ledikant of kinderwagen ook niet te dicht bij een warmtebron of in de volle zon.
- Was zonder zeep. Je kindje kan het beste badderen zonder zeep, omdat zeepproducten de huid kunnen irriteren.
- Korte nagels. Knip of vijl de nageltjes van je kindje kort. Door te krabben kan de jeuk juist erger worden.
- Volg het hitteplan. Bekijk het hitteplan voor baby’s en houd je hieraan. Zo zorg je ervoor dat je kleine in hete zomers koel blijft, voldoende vocht binnenkrijgt en de zomer gezond doorkomt.
- Check de temperatuur van je kind. Houd in de gaten of je kindje het niet te warm krijgt. Door in zijn nek te voelen, krijg je een goede indruk van zijn lichaamstemperatuur. Voelt de huid warm en klam aan, dan heeft hij het te warm.