Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Ervaringen met atopisch eczeem - Verhalen en inzichten

Eelt en diepe kloven: behandeling

Diepe kloven

Wanneer er op de voeten een forse eeltlaag met diepe kloven is te zien kan er sprake zijn van tylotisch eczeem. Tylotisch eczeem wordt ook wel eczema hyperkeratoticum et rhagadiforme genoemd. Het is een zeer hardnekkige huidaandoening waar veel klachten bij kunnen ontstaan. De behandeling van de aangetaste huid is vaak erg moeilijk en kent een chronisch verloop. Wanneer de huid is aangetast heeft ongeveer 90% van alle gevallen na 10 jaar nog altijd een aangetaste huid. De behandeling van de huid gaat middel het gebruik van salicylzuurzalf. De zalf heeft een hoog gehalte aan dit speciaal zuur dat de huid week maakt. De zuur in de zalf zorgt ervoor dat de huid dunner wordt. Een alternatieve behandeling is een behandeling met vitamine A tabletten. Vitamine A remt de aanmaak van eelt. Wanneer de eeltplekken enorm veel pijn doen kan het volgende overwogen worden:

  • Behandeling met vitamine A tabletten
  • In de nacht de kloven/eeltplekken invetten met vaseline
  • De eelplekken invetten en inpakken met huishoudfolie
  • Gebruik van salicylzuurzalf (let op: niet aan te raden bij diabetici)

Eczeem

  • Alle behandelingen
  • Receptplichtige medicijnen
  • Niet receptplichtige medicijnen
  • Relevantie
  • Naam A-Z
  • Naam Z-A
  • Prijs laag-hoog
  • Prijs hoog-laag

Onderzoek en diagnose

Wat zijn mogelijke differentiële diagnoses voor seborroïsch eczeem?

Zelfzorg

Als je last hebt van seborroïsch eczeem, kun je zelf ook enkele maatregelen nemen om de symptomen te verlichten. Houd de aangetaste huid zo schoon mogelijk, vermijd irriterende zeep of scheerschuim en gebruik in plaats daarvan een hydraterende zeepvervanger. Probeer stress te vermijden, omdat vermoeidheid en stress de symptomen kunnen verergeren. Ook is het belangrijk om niet te veel aan de huid te krabben, omdat dit schade kan veroorzaken en (secundaire) infecties kan bevorderen.

Medische behandeling

Er is geen genezing voor seborroïsch eczeem, maar behandeling kan helpen om je symptomen onder controle te houden. Het is mogelijk dat je langdurige behandleing moet toepassen om de symptomen te beheersen. Het kan ook zijn dat je slechts af en toe een behandeling nodig hebt om opvlammingen de kop in te drukken. Houd er rekening mee dat je symptomen waarschijnlijk terugkomen wanneer je stopt met de behandeling.

Je huisarts of dermatoloog kan een behandeling voor seborroïsch eczeem voorschrijven. Maar vaak kun je de middelen zonder recept kopen bij een apotheek of supermarkt.

Seborroïsch eczeem op de hoofdhuid

Als je seborroïsch eczeem op de hoofdhuid hebt, zal je apotheker of huisarts waarschijnlijk aanbevelen dat je een van de volgende behandelingen probeert:

  • Geneeskrachtige anti-roos shampoos. Deze bevatten ingrediënten zoals ketoconazol, selenium, koolteer of zinkpyrithione. Je laat de shampoo 5 minuten inwerken voordat je deze uitspoelt.
  • Corticosteroïd (steroïd) gels of lotions. Deze worden aanbevolen in geval van ernstige ontsteking, jeuk en schilfering. Je moet ze alleen voor korte periodes gebruiken (maximaal vier weken), tenzij de huisarts anderszins adviseert. Dit komt doordat ze bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals het dunner worden van de huid.

Als de seborroïsch eczeem steeds terugkomt, kan de huisarts aanraden om een antischimmelschampoo eenmaal per week of eens in de twee weken te blijven gebruiken. Ketoconazol bijvoorbeeld doodt schimmels en gisten.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!