Blog

Verband tussen voeding en puistjes - Feiten en fabels ontrafeld

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes komen voor bij jongens en meisjes tijdens de periode rond hun pubertijd, wanneer hun lichaam onderhevig is aan diverse hormonale veranderingen. De puistjes kenmerken zich door een groot aantal witte en/of rode pukkels bij elkaar.

Jeugdpuisten (hetzelfde als acne) verschijnen in een periode wanneer het uiterlijk een belangrijke rol begint te krijgen voor pubers.

Tijdens de pubertijd beginnen de hormonen op te spelen en pubers voelen de drang om zichzelf te bewijzen.

Het leven van een puber wordt opeens druk, school, sporten, vrienden, relaties en feestjes. Tegelijkertijd zorgen jeugdpuistjes voor een extra dosis aan stress en onzekerheid.

Zonder een goede acne behandeling kan het lang duren voordat de jeugdpuisten genezen en geheel verdwijnen.

Jeugdpuistjes zijn te genezen, echter zijn discipline en vooral geduld wel een vereiste. Jonge mensen willen hedendaags snel resultaat. Het probleem is echter niet binnen een weekje op te lossen.

Zijn alle puistjes hetzelfde? En waar op je lichaam komen ze voor?

Niet alle puistjes zijn hetzelfde en worden op dezelfde manier veroorzaakt. In deze blog bespreken we de puistjes die het meest voorkomen en wat je daartegen kan doen.
In de eerste plaats maken we onderscheid tussen mee-eters en puistjes. Van deze twee ervaren veel mensen het meeste ongemak. Wat zijn het nu precies en waar op je lichaam komen ze voor?

Mee-eters

Een mee-eter is een verstopping van je poriën. Vaak zijn mee-eters het voorstadium van een puistje, maar als je ze op tijd ontdekt, kan je voorkomen dat ze daadwerkelijk in puistjes veranderen.
Mee-eters kunnen een zwart kopje of een witte kop hebben. Mee-eters met een zwarte kop worden ook wel ‘open mee-eters’ genoemd. Het zwarte kopje is zwart omdat de talg die de porie heeft verstopt, in aanraking is gekomen met zuurstof. Een mee-eter met een zwart kopje kan je vaak makkelijk bestrijden met een gezichtsmasker, salicylzuur of met een geschikte olie. Meestal gaan ze snel weg.
De mee-eters met een witte kop zijn lastiger te bestrijden. Vaak liggen ze wat dieper onder je huid. Daar vormen ze meestal het begin van een onderhuids puistje. Als je zo’n witte, onderhuidse mee-eter op tijd ontdekt, kan je er met bijvoorbeeld groene klei voor zorgen dat de bacteriën die een puistje maken van de mee-eter, op tijd verwijderd worden.

Mee-eters kunnen over je hele lichaam voorkomen, maar vaak hebben mensen ze in hun gezicht. Vooral het voorhoofd, de neus, de kin, het gebied tussen de wenkbrauwen en de kaaklijn zijn bij veel mensen gevoelig voor puistjes. Mee-eters kunnen ook voorkomen op de rest van je lichaam. Mensen die gevoelig zijn voor acne, hebben vaak makkelijk mee-eters op hun schouders en rug.

Puistjes

Bij een puistje is de porie verstopt (mee-eter), en is deze verstopping gaan ontsteken door bacteriën. Een puistje voelt geïrriteerder en pijnlijker aan dan een mee-eter en valt meestal meer op. Ze zijn roder en dikker dan mee-eters. Sommige puistjes voel je ook echt ‘zitten’.
Net als bij mee-eters, hebben de meeste mensen last van puistjes op hun gezicht, rug en schouders. Puistjes op de billen of bovenbenen komen ook regelmatig voor.

Wat is belangrijk in je (huid)verzorgingsroutine om puistjes te voorkomen?

Hoe je jezelf verzorgt, heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes. Met een goede verzorging en hygiëne kan je het ontstaan van puistjes en mee-eters natuurlijk niet volledig tegengaan, maar wél voor een deel. Hoe doe je dat:

  • Als je gevoelig bent voor puistjes, zijn de juiste huidverzorgingsproducten om dat te beperken heel belangrijk. De producten moeten voldoende reinigen, maar mogen niet agressief zijn. Je huid droogt dan uit en gaat meer talg aanmaken met als gevolg meer puistjes.
  • Verschoon bij een vette huid je kussensloop extra vaak.
  • Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
  • Heb je een vervelende puist of vervelende puistjes, probeer er dan vanaf te blijven (behalve het aanbrengen van eventuele verzorging)
  • Zonlicht werkt goed tegen puistjes. Zorg dat je zo vaak mogelijk lekker wat zon pakt. Kies dan wel voor de zon buiten en niet voor de zonnebank. Van de zonnebank wordt steeds vaker aangetoond dat deze slecht is voor je huid.

Dan zijn er ook nog een paar dingen die je beter níet kan doen als je last hebt van puistjes. Welke zijn dat:

  • Het gebruik van vette huidproducten (producten die een erg dikke structuur hebben, of die vette olie bevatten).
  • Producten met parfum of alcohol denat. Deze irriteren vaak.
  • Het gebruik van tandpasta om een puistje uit te drogen: tandpasta is niet bedoeld voor je huid en kan juist extra irriteren.
  • Scrubben, omdat je hiermee de puistjes kan verergeren. Wél helpt scrubben om dode huidcellen te verwijderen, wat in principe goed is om puistjes te voorkomen. Optimaal is scrubben echter niet. Je kan de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant. Dit is veel effectiever en heeft nog andere voordelen. Verderop in de blog lichten we dat toe.
  • Het gebruik van een houtskoolmasker kan, maar gebruik niet zo’n variant met lijm erin. Het verwijderen van zo’n masker beschadigd je huid en kan de onzuivere huid verder irriteren.

Ongezond voedselpatroon

Even heel kort nog een aantal redenen waardoor je acne krijgt om je geheugen op te frissen. Er bestaan twee bekende oorzakers:

  • Erfelijkheid: je ouders die vroeger last hadden van acne
  • Hormonen: puberteit, zwangerschap, menstruatie

Puisten ontstaan doordat je talgklieren ontsteken. Dit komt door een toename van talg, dode huidschilfers en bacteriën in de afvoerkanalen van je huid. Je krijgt hoofdzakelijk puistjes op plekken op je huid waar er veel talgklieren bij elkaar zitten, zoals je gezicht.

Uit huidig (commercieel…?) onderzoek blijkt dat een ongezond voedselpatroon niet direct invloed heeft op acne. Dermatologen en artsen houden zich vast aan het feit dat het eten van bepaalde voeding geen negatief effect heeft op je puisten.

Echter betwijfel ik dit, omdat allerlei voedsel en producten om ons heen met de jaren flink zijn veranderd. Zo zijn veel van onze groenten bespoten met pesticiden en zit er in vlees allerlei toegevoegde hormonen.

Ik kijk zelf altijd goed hoe mijn huid reageert na het eten van bepaalde soorten voedsel.

Mijn formule is doodgewoon:

Stop met het eten van patat, chocola, varkensvlees of pinda als je merkt dat je kort na het eten hiervan een uitbarsting van puisten en pukkels krijgt.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!