Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Verschil tussen Voetschimmel en Eczeem - Een Uitgebreide Uitleg

Eczeem op de voeten

De meest voorkomende soorten eczeem op de voeten zijn:

De oorzaken en symptomen van eczeem op de voeten verschillen per soort eczeem. Hieronder lees je meer over de verschillende vormen van voeteczeem.

Blaasjeseczeem (dyshidrotisch of acrovesiculeus eczeem) op de voeten

Blaasjeseczeem (ook wel dyshidrotisch of acrovesiculeus eczeem) is een vorm van eczeem die voornamelijk op de handen en voeten voorkomt. Zoals de naam aangeeft, is het meest opvallende kenmerk blaasjes. Blaasjeseczeem op de voeten komt vooral voor tussen de tenen en op de voetzolen. Het gaat dan ook vaak gepaard met erge jeuk tussen de tenen en onder de voeten.

  • rode plekken
  • zwellingen
  • blaasjes
  • schilfering

Constitutioneel (atopisch) eczeem op de voeten

Constitutioneel eczeem is een veelvoorkomende vorm van eczeem bij baby’s en volwassenen. Constitutioneel eczeem op de voeten komt echter vooral bij volwassen voor.

  • Constitutioneel eczeem bij volwassen kan voorkomen op de handen en voeten, maar ook in het gezicht, op het hoofd, op de ellebogen en knieën. Je herkent het aan jeuk, een droge huid, rode plekken en een verdikking van de huid.
  • Constitutioneel eczeem bij baby’s en kinderen komt doorgaans niet op de handen en voeten voor. Bij baby’s en kinderen komt deze vorm van eczeem vooral voor in het gezicht, op het hoofd en op de ellebogen en knieën.

Symptomen van constitutioneel eczeem op de voeten zijn:

  • roodheid en rode uitslag
  • erge jeuk
  • zwellingen en blaasjes met vocht (in sommige gevallen)
  • huidkloofjes (in sommige gevallen)
  • een droge huid
  • vochtige plekken op de huid
  • schilfers

Wat zijn de mogelijke complicaties van atopisch eczeem ?

Doordat de huidbarriére bij atopisch eczeem minder goed werkt en daardoor de huid vaak stuk is ontstaan er gemakkelijker infecties.

  • Bacteriële infecties. Er ontstaat een plotselinge verergering van het eczeem, met pusvorming en korstjes. De roodheid en zwelling kan daarbij toenemen. In sommige gevallen kan er zelfs een erysipelas ontstaan. Bij atopisch eczeem spelen de Stafylokokken bacteriën een belangrijke rol. Het blijkt dat in 90% van de gevallen deze bacterie uit de huid van atopische patiënten is te kweken. Lees meer : Stafylokokken infecties van de huid
  • Virus infecties. De meest beruchte is het “eczema herpeticum”. Dit betreft een infectie met het herpes simplex virus (HSV). Hierbij zien we snel uitbreidende heldere, later pussige blaasjes, die vaak in groepjes bij elkaar liggen, overgaand in korstjes en schaafwondjes. Bij een eerste infectie met HSV is er ook vaak koorts, algemeen onwelbevinden en gezwollen lymfeklieren.
  • Andere minder ernstige complicaties zijn: puistjes (folliculitis), schimmelinfecties, wratten en waterwratten (mollusca).

Oorzaak eczeem aan de voeten

Er zijn veel verschillende oorzaken die eczeem aan de voeten kunnen veroorzaken. Deze verschillende oorzaken zorgen er ook voor dat er verschillende vormen van eczeem aan de voeten kunnen ontstaan.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook reageren op het materiaal of elastiek in je sokken. Of het wasmiddel waarmee je jouw sokken gewassen hebt. Hetzelfde geldt voor je schoenen. Sommige mensen zijn namelijk gevoelig of zelfs allergisch voor leer, conserveringsmiddelen en lijmstoffen die in schoenen verwerkt zitten.

Verder geldt voor iedere vorm van eczeem aan de voeten dat hevige emoties ook vaak een rol spelen. Denk hierbij aan stress, vermoeidheid of verdriet. Deze emoties kunnen het eczeem verergeren, maar ook veroorzaken.

Daarnaast zijn natte (zweet)voeten ook een grote boosdoener bij voeteczeem. Dit zorgt er namelijk voor dat je huid weker wordt en sneller geïrriteerd raakt. Bovendien maakt het je voeten ook extra vatbaar voor vervelende infecties.


Voetschimmel medicijnen

Een schimmelinfectie aan de voet kan op twee manieren worden behandeld:

  • Uitwendig, met schimmelremmende of schimmeldodende crème, zalf, spray of lotion,
  • Inwendig, door middel van schimmeldodende medicatie die wordt ingenomen.

Voetschimmel lokaal behandelen

Meestal kun je een schimmelinfectie aan de voet uitwendig (lokaal) behandelen. Schimmeldodend of – remmende middelen (aff.) voor op de huid bevatten bijvoorbeeld miconazol, clotrimazol of terbinafine. Voordat je het medicijn aanbrengt, kun je het beste de loszittende velletjes tussen de tenen verwijderen. Spoel de huid met lauw water en dep de huid zorgvuldig droog. Breng daarna een dun laagje crème, zalf of lotion aan op de aangedane plekken plus een randje (ongeveer 2 centimeter) van de omliggende, gezonde huid. Blijf het antischimmelmiddel gebruiken tot en met een week nadat alle klachten zijn verdwenen. Op die manier worden ook alle achterblijvende schimmels uitgeroeid en voorkom je dat de infectie snel terugkeert.

Producten met miconazol en clotrimalzol moeten meestal tweemaal daags worden aangebracht. Je mag deze antischimmelmedicijnen ook gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Een behandeling met deze geneesmiddelen duurt gemiddeld twee tot zes weken.

Geneesmiddelen op basis van terbinafine, zoals Lamisil, hoef je meestal maar eenmaal per dag aan te brengen. Dit schimmeldodende medicijn mag maar een week gebruikt worden. De werkzame stof terbinafine wordt echter afgeraden aan zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!