Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Waterpokken en eczeem - Overeenkomsten, verschillen en effectieve behandelingen

Waardoor ontstaan waterpokken?

Besmetting met het virus is moeilijk te voorkomen, dit omdat de besmetting al in werking is getreden voordat de ziekteverschijnselen zich voordoen.

Zoals hierboven aangegeven komen waterpokken met name voor bij baby’s en kinderen tussen de 1 en 8 jaar. Maar in een enkel geval ontstaan waterpokken bij volwassenen, bijvoorbeeld als ze geen of te weinig immuniteit voor de ziekte hebben opgebouwd.

Waterpokken bij baby’s

Het ontstaan van waterpokken bij baby’s die al zijn geboren brengt geen risico’s met zich mee. Bij baby’s ontstaan waterpokken zelfs in lichtere vorm, ondanks het feit dat ze nog onvoldoende afweerstoffen hebben opgebouwd. Door de antistoffen die ze van de moeder hebben gekregen worden ze tot hun eerste levensjaar beschermd. Als baby’s nog niet in staat zijn om voldoende immuniteit tegen het virus op te bouwen, kunnen ze op latere leeftijd wel opnieuw waterpokken krijgen.

Het ontstaan van waterpokken vormt wel een risico voor de pasgeborene als de moeder de ziekte doormaakt in de dagen rond de geboorte. Het virus wordt dan via de placenta aan het ongeboren kind overgedragen. Na de geboorte kunnen de antistoffen die de moeder in een later stadium aanmaakt, de baby niet meer via de placenta bereiken wat een levensbedreigende complicatie op kan leveren. Het is belangrijk om dit in deze situaties zorgvuldig te volgen.

HeltiQ Verkoelende Gel kan gebruikt worden bij baby’s ouder dan zes maanden om de huid te verkoelen en verzachten.

Waterpokken bij volwassenen

In enkele gevallen kan het dus voorkomen dat de waterpokken zich pas op latere leeftijd voordoen. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat deze volwassenen de ziekte nog niet hebben gehad toen ze klein waren of dat ze de ziekte in milde vorm hebben gehad en hierdoor te weinig immuniteit hebben opgebouwd. Ook het niet juist functioneren van het afweersysteem kan een oorzaak zijn. Kans op infecties en ziekten zijn dan groter.

Kunnen baby’s waterpokken verspreiden?

Gelukkig gaat waterpokken vanzelf weer over. Onze Verkoelende Lotion bij waterpokken helpt de jeuk te verzachten en blaasjes sneller in te laten drogen. Je kunt ook mentholgel of menthol-talkpoeder bij oudere kindjes gebruiken, maar bij baby’s en kinderen onder de twee jaar wordt dit afgeraden. Om ontstekingen en littekens te voorkomen, kun je handschoentjes of krabwantjes gebruiken. Je baby wassen met lauw of koud water kan ook verlichting geven: warm water verergert de jeuk juist. Heeft je baby of kind plekjes in de mond of keel? Dan kan een waterijsje of koud drankje helpen.

Als je baby jonger is dan 3 maanden of wanneer plekjes of blaasjes gaan ontsteken, is het verstandig om even langs te huisarts te gaan. Ga ook zeker langs bij koorts, kortademigheid, sufheid, slecht drinken, veel braken of een grauwe huidskleur. Twijfel je? Ook dan kun je beter het zekere voor het onzeker nemen en langs de huisarts gaan.

Mag mijn kind met waterpokken naar het kinderdagverblijf?

Ja. Zo lang je kind zich goed voelt, mag zij/hij naar het kinderdagverblijf. Besmetting vindt plaats vanaf twee dagen voordat de blaasjes ontstaan en is moeilijk te voorkomen. Bovendien kun je waterpokken maar beter op kinderleeftijd hebben gehad. Waterpokken bij volwassenen komt namelijk ook voor, maar als kind heb je er veel minder last van. Heeft je kind waterpokken? Informeer dan wel de leiding, zodat zij ook andere ouders op de hoogte kunnen brengen.

Mag mijn kind met waterpokken naar het zwembad?

Het RIVM raadt het af om kinderen naar zwemles of het zwembad te sturen met waterpokken, tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk namelijk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.

Mijn baby/kind heeft waterpokken. Kan ik het overdragen? Hoe lang duurt waterpokken bij een baby/kind?

De tijd tussen de besmetting en de eerste klachten (de incubatietijd) is meestal 10 tot 21 dagen. Nadat de eerste klachten ontstaan, duurt het een paar dagen voordat de blaasjes zijn ingedroogd. Daarna worden het korstjes. Na ongeveer 10 dagen zijn waterpokken vaak verdwenen.

Hoe gaat het verder met waterwratjes?

Waterwratjes gaan altijd vanzelf weg. Een los waterwratje gaat meestal binnen 2 maanden over. Bij de meeste kinderen zijn de waterwratjes na ongeveer een 1 jaar weg. Soms pas na 2 jaar.

Na een paar maanden gaat een waterwratje vanzelf gelig vocht maken. Soms gebeurt dit na krabben of stoten. Daarna droogt het waterwratje op en komt er een korstje. Daarna verdwijnt het. In de huid eromheen kunnen nieuwe wratjes komen.

Als de wratjes gaan ontsteken, ziet de huid er rood en dik uit. Dit is niet erg. Het is vaak een teken dat de waterwratjes snel weggaan.

De meeste kinderen houden geen littekens over. Heel soms ontstaan er wel littekens door veel krabben of door een behandeling.
Op een getinte of donkere huid zijn littekens vaak beter te zien. Dat komt omdat het litteken lichter of donkerder gekleurd is dan de huid eromheen.

Als uw kind waterwratjes heeft gehad, krijgt uw kind ze niet nog een keer. Uw kind heeft er dan afweer tegen gemaakt.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!