Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Huiduitslag met rode kring - Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Pityriasis rosea

Dit is een huidafwijking die plotseling ontstaat, waarschijnlijk wordt ‘uitgelokt’ door een virus infectie, en binnen 2 maanden weer spontaan verdwijnt. Pityriasis rosea wordt meestal voorafgegaan door een lichte verkoudheid of hoofdpijn. Vervolgens ontstaat er een enkele centimeters grote, helderrode, aan de rand schilferende plek, meestal op de borst of rug. Dit wordt de ‘plaque-mère’ of ‘moederplek’ genoemd. In de dagen erna ontstaan vergelijkbare plekken over de rest van de romp, armen en benen. Het patroon van de iets ovale vlekken in de richting van de huidlijnen heeft op de rug vaak iets weg van de doorbuigende takken van een sparreboom. De plekken jeuken soms licht.

pityriasis rosea

Huiduitslag

Een huiduitslag is een term die gebruikt om een plotselinge afwijking van de huid aan te geven die gepaard gaat met roodheid, vlekken of bulten. Een huiduitslag kan met of zonder jeuk-of pijnklachten gepaard gaan. Een huiduitslag op zich is geen ziekte of diagnose maar een symptoom. Het is de taak van de dermatoloog om uit te zoeken welke mogelijk oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.

Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie. Een huiduitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn, branderigheid of soms met gevoelens van onwelbevinden, ziek –zijn en (hoge) koorts.

Behandeling

Erythema annulare centrifugum kan een aanwijzing zijn voor een andere ziekte (onderliggende ziekte). Als deze bekend is, richt de behandeling zich op de onderliggende ziekte. De huiduitslag verdwijnt namelijk vanzelf na behandeling van de oorzaak. Maar helaas wordt er vaak geen oorzaak gevonden.

Bij erythema annulare centrifugum ontstaat een ontsteking in de huid, in de vorm van een ringvormige rode huiduitslag. Deze ontstekingen kun je bij jeukklachten of roodheid onderdrukken door een ontstekingsremmende crème (corticosteroïde crème) op de plekken te smeren.

Bij uitgebreide huidafwijkingen met veel klachten kunnen ontstekingsremmende (corticosteroïde) tabletten worden voorgeschreven, zoals prednison.

Ook zonder behandeling trekken de plekken weer weg. Dit is gemiddeld na een klein jaar, maar de plekken kunnen ook na enkele dagen alweer wegtrekken of weken, maanden tot jaren blijven zitten. Daarin kun je veel of haast geen plekken hebben gehad en veel of weinig klachten. Dit kan bij erythema annulare centrifugum namelijk sterk wisselen.

Ontstaan

Waarom erythema annulare centrifugum precies ontstaat, is niet bekend. Het is mogelijk een allergische reactie van ons afweersysteem op stoffen die het lichaam niet als ‘lichaamseigen’ herkent.

Dit zijn vaak stoffen of organismes van buitenaf. Denk hierbij niet alleen aan bacteriën, virussen, parasieten of schimmels, maar ook aan geneesmiddelen als penicilline of ibuprofen. Als reactie op deze ‘indringer’ ontstaat een ontsteking in de huid, in de vorm van een ringvormige rode huiduitslag.

Erythema annulare centrifugum wordt soms ook gezien bij verschillende aandoeningen, zoals schildklierziekten, blindendarmontsteking, autoimmuunziekten als lupus erythematosus of reuma, (long)kanker, ziekte van Hodkin en leukemie (zeer zeldzaam!).

Meestal wordt er echter geen aanwijzing voor een andere ziekte gevonden.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een veel voorkomende vorm van eczeem die gepaard gaat met ernstige jeuk. Typische plekken zijn de nek, de knieholten en elleboogsplooien, maar de hele huid kan aangedaan zijn. Er is sprake van roodheid en schilfering. Klik hier voor de aparte folder over constitutioneel eczeem of een overzicht van de verschillende soorten eczeem.

Galbulten zijn heftig jeukende zwellingen van de huid die ontstaan omdat een bepaald soort cellen in de huid, de mestcellen, histamine loslaten in de huid. De histamine zorgt voor jeuk en de kenmerkende ‘galbulten’. De trigger voor deze cellen om histamine los te laten is heel verschillend. Het kan komen door kou, warmte of druk op de huid, geneesmiddelengebruik, infecties etc. Typisch voor galbulten is dat ze binnen 24 uur ontstaan en weer verdwijnen. Dit patroon kan zich weken, maanden en soms ook jaren handhaven. Meer over urticaria…

Muggenbeet voorkomen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat jij of je kind wordt geprikt. Dus wat te doen tegen muggen? Een goede eerste stap is slapen onder een klamboe. Ook zijn er anti-muggensprays met speciale kinderdoseringen van DEET te koop.

DEET is een middel dat muggen op afstand houdt. Deze werking is wetenschappelijk bewezen. Sommige anti-muggensprays bevatten een hoge concentratie van dertig procent DEET of meer. De werking is dan het beste.

Het advies is om deze hoge concentraties bij kinderen jonger dan twee jaar te mijden. Producten met lagere concentraties kan je veilig gebruiken, maar smeer het niet op de handen. De kans bestaat dan dat DEET in de mond of ogen komt. Komt de spray of lotion toch op de handen? Was die dan goed met zeep. En ben je zwanger ? Probeer DEET dan zo weinig mogelijk te gebruiken.

Er zijn ook andere manieren die kunnen helpen om een muggenbeet te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld de mug niet aan te vallen: zo kan deze zich bedreigd voelen en sneller gaan prikken. Daarnaast kan je kleding met lange mouwen of een lange broek dragen om je te beschermen tegen muggenbeten.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!