Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Minder Puistjes Door het Gebruik van de Pil - Hoe Werkt Het?

Wat doe je bij bijwerkingen van het progestageen hormoon?

Bij bijwerkingen van de pil die waarschijnlijk worden veroorzaakt door het progestageen, zijn er andere mogelijkheden:

- anticonceptiepil met een ander progestageen - anticonceptiepillen worden ingedeeld in verschillende generaties, afhankelijk van het soort progestageen. Van de pillen van de tweede generatie is aangetoond dat ze het kleinste risico op trombose geven. Deze pillen hebben daarom de voorkeur. Bij bijwerkingen die te maken kunnen hebben met het progestageen kan overstappen op een pil met een ander progestageen soms verbetering geven. Wees ervan bewust dat het (kleine) risico op trombose hierdoor mogelijk iets groter wordt.

- overstappen op een andere anticonceptiemethode - vooral in het geval van stemmingswisselingen kan het overstappen op een andere anticonceptiemethode de bijwerkingen verminderen. Hierbij wordt het progestageen geleidelijk afgegeven en zorgt dus voor minder variatie in de bloedwaarde. Voorbeelden van dergelijke methoden zijn de anticonceptiering, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraal.

- overstappen op een methode zonder progestageen - het progestageen is de essentiële werkzame stof in hormonale anticonceptie en zit er dus altijd in. Anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn het koperspiraaltje, condooms en sterilisatie.

Stoppen met de pil? 6 Aanwijzingen dat je beter kunt stoppen

Omdat je lichaam op deze (vervelende) manieren aangeeft dat in plaats van de pil een andere vorm van anticonceptie beter zou zijn.

De pil. Het is en blijft een veelbesproken onderwerp. Dan weer blijkt uit onderzoek dat (jonge) vrouwen die de pil slikken vaker depressief zijn, vervolgens wordt duidelijk dat de pil voor mannen nog héél ver weg is. Bummer.

Dus blijven wij 'm braaf slikken, die anticonceptiepil. Om onze menstruatie onder controle te houden en ongewenste zwangerschappen geen kans te geven. Toch zijn er genoeg aanwijzingen te bedenken die erop wijzen dat je beter kunt switchen van anticonceptiemiddel. Zeker als je de onderstaande tekenen en bijwerkingen van de pil herkent. Maak in dat geval een afspraak met de huisarts om alternatieven (en die zijn er veel!) te bespreken.

Tot slot

Als je er geen last van hebt, dan kun je acne, puistje en mee-eters het best met rust laten tot ze vanzelf genezen of openspringen. Wil je een puistje per se verwijderen, ontsmet dan een naaldje, prik heel voorzichtig in het witte kopje en laat de pus eruit lopen. Laat het wondje verder met rust, dan zal het vanzelf genezen. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan leiden tot hevige huidinfecties.

Er zijn allerlei gekke middeltjes waarvan wordt beweerd dat ze puistjes op wonderbaarlijke wijze kunnen doen verdwijnen. Enkele voorbeelden zijn slakkenslijm (allantoïne) zinkzalf, tandpasta, aardappelsap, yoghurt, bessenjam, maïzena en zelfs DDD zeep! Je moet ze echter niet op je huid smeren! Ze drogen de huid namelijk uit, maken deze extra vet, irriteren de reeds geïnfecteerde huid of verstoren de vochtbalans!

Puistjes verdwijnen sowieso binnen enkele dagen tot weken, dus smeer er nooit zomaar iets op. Wanneer je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan liever raad bij je huisarts. In dit artikel kun je terecht voor een 3-stappenplan om acne te behandelen…

Heb jij aanvullende tips tegen acne of heb je een vraag of opmerking over de behandeling van puistjes en mee-eters? Laat dan hieronder je reactie achter!

Gerelateerde artikelen

De Gevolgen van Emotionele verwaarlozing in de Kindertijd

Liefde op het Eerste Gezicht: 15x Tekenen

Wat iedereen moet weten over Letselschadeclaims

36 Reacties

Top artikel! Eindelijk eens iets to the point. Voor mensen met ernstige acne werken al die huis tuin en keukentips nu eenmaal niet. Ik gebruik zelf crème op basis van vitamine A zuur. Ben er super blij mee en heb zelfs gemerkt dat het mijn rimpels verminderd. Is echt een aanrader voor iedereen!

Ik ben 22 en heb nog net zo veel last van puistjes als in mijn pubertijd. Ik kan het niet laten om ze uit te drukken. Vooral de steenpuisten op mijn rug, want die zijn soms erg pijnlijk. Ik ben erfelijk belast, mijn vader had het vroeger heel erg en mijn broertje kan niet zonder antibiotica. Ik heb geen zin om aan de antibiotica te zitten. Mijn oma gaf me de tip om biergisttabletten te slikken. Ze had last van zwerende wonden en de tabletten hielpen erg goed. Ze schijnen wel erg vies te smaken. Binnenkort ga ik het proberen. Overigens drink ik al twee jaar veel water, maar dat helpt niet.

Zijn alle puistjes hetzelfde? En waar op je lichaam komen ze voor?

Niet alle puistjes zijn hetzelfde en worden op dezelfde manier veroorzaakt. In deze blog bespreken we de puistjes die het meest voorkomen en wat je daartegen kan doen.
In de eerste plaats maken we onderscheid tussen mee-eters en puistjes. Van deze twee ervaren veel mensen het meeste ongemak. Wat zijn het nu precies en waar op je lichaam komen ze voor?

Mee-eters

Een mee-eter is een verstopping van je poriën. Vaak zijn mee-eters het voorstadium van een puistje, maar als je ze op tijd ontdekt, kan je voorkomen dat ze daadwerkelijk in puistjes veranderen.
Mee-eters kunnen een zwart kopje of een witte kop hebben. Mee-eters met een zwarte kop worden ook wel ‘open mee-eters’ genoemd. Het zwarte kopje is zwart omdat de talg die de porie heeft verstopt, in aanraking is gekomen met zuurstof. Een mee-eter met een zwart kopje kan je vaak makkelijk bestrijden met een gezichtsmasker, salicylzuur of met een geschikte olie. Meestal gaan ze snel weg.
De mee-eters met een witte kop zijn lastiger te bestrijden. Vaak liggen ze wat dieper onder je huid. Daar vormen ze meestal het begin van een onderhuids puistje. Als je zo’n witte, onderhuidse mee-eter op tijd ontdekt, kan je er met bijvoorbeeld groene klei voor zorgen dat de bacteriën die een puistje maken van de mee-eter, op tijd verwijderd worden.

Mee-eters kunnen over je hele lichaam voorkomen, maar vaak hebben mensen ze in hun gezicht. Vooral het voorhoofd, de neus, de kin, het gebied tussen de wenkbrauwen en de kaaklijn zijn bij veel mensen gevoelig voor puistjes. Mee-eters kunnen ook voorkomen op de rest van je lichaam. Mensen die gevoelig zijn voor acne, hebben vaak makkelijk mee-eters op hun schouders en rug.

Puistjes

Bij een puistje is de porie verstopt (mee-eter), en is deze verstopping gaan ontsteken door bacteriën. Een puistje voelt geïrriteerder en pijnlijker aan dan een mee-eter en valt meestal meer op. Ze zijn roder en dikker dan mee-eters. Sommige puistjes voel je ook echt ‘zitten’.
Net als bij mee-eters, hebben de meeste mensen last van puistjes op hun gezicht, rug en schouders. Puistjes op de billen of bovenbenen komen ook regelmatig voor.

50 natuurlijke tips bij puistjes (wat te doen tegen acne)

Word je onzeker of zelfs moedeloos van puistjes? Heb je al wat dingen geprobeerd, maar zijn ze nog niet weg? Ik weet als geen ander hoe dat voelt… Jarenlang heb ik gestruggeld met acne en ben er zelfs voor naar de dokter geweest, maar het mocht niet baten. Ik ging daarom zelf op onderzoek en heb zo veel geleerd over onzuiverheden of huidklachten in het algemeen. Dieper duiken in de mogelijke oorzaak en een oplossing die daarbij past… In dit artikel lees je wat te doen tegen acne met 50 natuurlijke tips tegen puistjes die ik heb geprobeerd in de afgelopen jaren!

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!