Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Effectieve Behandelingen voor Contacteczeem

Wat kunt u zelf doen?

Bestrijdt droge huid

Belangrijk is te voorkomen dat de huid niet te veel uitdroogt omdat een droge huid gevoeliger is voor eczeem en bovendien jeukt. Gebruik bij het wassen niet te veel zeep en was niet met te warm water. Na het wassen is het verstandig de huid in te vetten met de ‘droge-huidzalf’. Deze werkwijze is altijd van belang, ook in perioden dat u geen eczeem heeft.

Vermijdt irriterende en afsluitende kleding

irriterende en ruwe textielsoorten zoals wol en ruwe katoen kunnen de jeuk bij eczeem verergeren. Niet-ventilerende kleding geeft een broeierig, en daarmee jeukversterkend, effect. Het dragen van ondertextiel en pyama’s van natuurzijde (b.v. Dermasilk) kan daarom klachtenverlichtend werken.

”Zonnen”

handige links

Patiëntenvereniging Constitutioneel Eczeem: VMCE

literatuur

Pols DHJ et al: Atopic children and use of prescribed medication: A comprehensive study in general practice. PLoS One. 2017, 12(8): e0182664

Wat is beborroïsch eczeem?

Het woord ‘seborroïsch’ verwijst naar de talgklieren, terwijl ‘derm’ simpelweg ‘huid’ betekent. Wanneer deze aandoening op de hoofdhuid van een tiener of volwassene voorkomt, wordt het vaak ‘roos’ genoemd (pityriasis capitis). Als het op de hoofdhuid van een baby voorkomt, staat het bekend als ‘berg’.

Seborroïsch eczeem kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen, met name op plaatsen waar de talgklieren actief zijn. Dit omvat de bovenrug en borst, het gezicht en voorhoofd, de plooien aan de basis van de neus, achter de oren, de navel, wenkbrauwen, onder de borsten en in de plooien of buigingen van de armen, benen en liezen.

Seborroïsch eczeem is een chronische aandoening. Dit betekent dat het kan verdwijnen met behandeling om later weer op te flakkeren.

Diagnose en verloop van eczeem

Atopisch eczeem is niet te genezen, maar door behandeling en het toepassen van bepaalde leefregels is het wel onder controle te houden. Eén van die leefregels is voorzichtig om te gaan met warmte. De zon is goed tegen eczeem, maar zweten niet. Op de plekken waar je veel zweet, zoals je oksels en huidplooien, kunnen nieuwe eczeemplekken ontstaan.

Een andere tip is om alle producten die synthetische stoffen (detergent) bevatten te vermijden, zoals badschuim, shampoo, poetsmiddelen en afwasmiddelen. Je kunt ze vervangen door minder irriterende producten, zoals badolie. En heb je gezwommen in chloorhoudend water? Spoel je dan goed af en smeer je in met een hydraterende crème. Er zijn meer tips om je eczeem onder controle te houden!

Bronnen
  • www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/eczeem
  • https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/eczeem
  • www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/atopisch-eczeem-bij-volwassenen
  • https://pigmentfonds.nl/pityriasis-alba/
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/PityriasisAlba.html
Wat zijn de klachten bij constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem komt in de Westerse maatschappij in toenemende mate voor. Vrouwen en mannen hebben een even groot risico om de ziekte te ontwikkelen. Ongeveer 70% van de patienten heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts. Zoals gezegd beginnen de klachten meestal op de vroege kinderleeftijd, maar de eerste verschijnselen kúnnen zelfs bij mensen van 70 jaar of ouder ontstaan.

* roodheid : de ontsteking zorgt voor een versterkte doorbloeding van de huid
* eczeem jeukt altijd. Door te krabben wordt jeuk tijdelijk verlicht, maar op termijn ontstaat een ‘jeuk-krab-jeuk’ cyclus: door het krabben ontstaat nieuwe jeuk, waardoor weer meer gekrabt wordt etc. etc.
* eczeem-huid is droog en schilferend
* lichenificatie : door krabben ontstaat na verloop van tijd een verdikking van de huid en vergroving van de huidstructuren, dit wordt lichenificatie genoemd.

infectie
bacteriën kunnen zich op eczeem-huid beter vestigen dan op gezonde huid. Ook in krabwondjes kunnen bacteriën zich uitbreiden. Er ontstaan dan rode, oppervlakkige wondjes (erosies) waar geel wondvocht uitkomt. Dit wondvocht droogt vaak in tot gele korstjes. Een bacteriele infectie van eczeem wordt impetigenisatie genoemd. Bij bacteriële infecties kunnen ook puistjes ontstaan.

blaren
tijdens een acute verergering van het eczeem kunnen blaasjes of zelfs blaren ontstaan, deze zijn met helder vocht gevuld.

pigmentverandering
door wrijven in de ogen kan na verloop van tijd een donkere verkleuring van de oogleden optreden. Wanneer eczeem tot rust komt kunnen plekken van de huid waar het eczeem gezeten heeft lichter gekleurd zijn dan de normale huid ( hypopigmentatie ). Bij mensen met een donker huidtype kan er ook juist sprake zijn van een donkere verkleuring van de huid ( hyperpigmentatie ). Deze kleurveranderingen verdwijnen meestal in de loop van de tijd.

Wat is eczeem?

Bij eczeem werkt de bovenste laag van je huid minder goed. De huid maakt minder hydraterende en vettige stoffen aan. En verlies daardoor snel vocht.
Door de uitdroging kan de huid zichzelf onvoldoende beschermen. Allergenen en irriterende stoffen komen gemakkelijk je huid binnen. Je huid kan gaan jeuken en ontstoken raken.

Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van eczeem symptomen. De belangrijkste is aanleg of erfelijkheid.

Bij eczeem is het afweersysteem van je huid overgevoelig. Je huid reageert op invloeden van binnenuit en buitenaf. Voorbeelden van factoren of omstandigheden die eczeem symptomen kunnen uitlokken of verergeren zijn:

  • Droge lucht
  • Synthetische stoffen die warme niet afvoeren
  • Irriterende kleding en kleding met naden
  • Zowel positieve als negatieve stress
  • Verminderde weerstand
  • Transpiratievocht
  • Irriterende stoffen (bijv. zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen, nikkel)

Door zulke invloeden kan je huid gaan ontsteken. Zo’n ontstekingsreactie noemen we ook wel een ‘opvlamming’. Of een ‘flare-up’.

Een opvlamming van eczeem wordt versneld door krabben of uitdroging.

Mensen met eczeem hebben van nature een kwetsbare huid. Hun huid is gevoeliger voor infecties.

Bij een eczeemhuid staan de huidschubben als het ware ‘open’. Hierdoor verdampt vocht (te) snel. Bacteriën komen de huid gemakkelijk binnen. De huid raakt geïnfecteerd.

Tijdens een opvlamming gaan de schubben gaan nog wijder openstaan. Waardoor nog meer vocht verdampt. En infecties blijven binnenkomen.

Vochtverlies tegengaan

Hoe droger de huid, des te sneller je ontstekingen krijgt. Daarom wil je dat het vochtverlies minder wordt.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!