Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Is huiduitslag besmettelijk? Ontdek hier de feiten en fabels

Huiduitslag

Wanneer iemand het heeft over huiduitslag wordt meestal een huidverandering bedoeld met rode vlekjes en bultjes over een groot huidgebied. Huiduitslag is geen medische term.

Met huid uitslag wordt meestal iets anders bedoeld dan met een huid ziekte .
Over het algemeen wordt met met huiduitslag een (uitgebreide) huidreactie bedoeld die wordt uitgelokt door iets búiten de huid zelf zoals een infectie met een virus of bacterie ergens anders in het lichaam of bijvoorbeeld een huidreactie op een geneesmiddel dat geslikt wordt.
Een huidziekte wordt beschouwd als een meer op zichzelf staand probleem waarvan de oorsprong ligt in de huid of in het immuunsysteem van de huid. Eczeem en psoriasis zijn hier voorbeelden van.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van huiduitslag.

Symptomen bij mensen

  • Op de huid (bijvoorbeeld de romp, billen, liezen. ) of op het hoofd ontstaan ronde, schilferende plekken ter grootte van ongeveer 1 cm. De ringen zijn scherp begrensd, met een regelmatige uitbreiding aan de randen. De rand is meestal een klein beetje verdikt. Bij mensen met een lichte huid zijn de plekken roze met een donkerrode ring aan de buitenkant. Bij mensen met een donkere huid zijn de plekken lichtbruin met een donkerbruine ring aan de buitenkant. De plekken worden langzaam groter tot twee centimeter doorsnede. In erge gevallen sluiten verschillende cirkels aaneen en ontstaat een grote oppervlakte met aangetaste huid.
  • Als de schimmel op het hoofd zit, breken de haren vlakbij de huid af. Daardoor ontstaan kale plekken. Zonder behandeling kunnen de plekken op het hoofd blijvend kaal worden.
  • Soms is er jeuk of een branderig gevoel, er kan ook een zwelling en afscheiding van vocht zijn op deze plekken.
  • Bij mensen met een verminderde afweer kan de schimmel dieper in de huid doordringen en daar een ernstige en pijnlijke huidontsteking geven.

Behandeling van schurft

Het is belangrijk om te weten of je wel degelijk schurft hebt. Zie je zelf geen typische schurftgangetjes, ga dan naar je huisarts, die met een microscoop zal kijken. Is de diagnose scabiës, houd dan rekening met de onderstaande punten:

  • Behandel schurft met Zalvor, een vloeibaar geneesmiddel dat op het lichaam wordt aangebracht. Zalvor is op voorschrift verkrijgbaar in de apotheek en moet twee keer worden aangebracht met een tussenpoos van een week.
  • Het is belangrijk dat alle mensen die samenwonen op hetzelfde moment behandeld worden om te voorkomen dat iemand die nog geen symptomen vertoont de infectie verder verspreidt.
  • Er kunnen ook geneesmiddelen op voorschrift nodig zijn, als je bijvoorbeeld schurftkorsten hebt of om de een of andere reden geen Tenutex kunt gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je je woning grondig schoonmaakt om het risico dat je opnieuw besmet raakt te verkleinen.

Huiduitslag bij corona / COVID-19

Sinds de uitbraak van het coronavirus in december 2019 in Wuhan, China, worden dermatologen geconfronteerd met huidafwijkingen die mogelijk in het kader van een coronavirus infectie kunnen passen. De naam die artsen aan een coronavirus infectie hebben gegeven is COVID-19.

De belangrijkste kenmerkende symptomen van COVID-19 zijn hoge koorts (boven 38.5 graden), droge hoest en toenemende benauwdheid. Maar wat als je daarbij huiduitslag ziet? Hoort deze bij de virusinfectie of staat het er helemaal los van?

Tot nu toe zijn de volgende soorten huidafwijkingen waargenomen die in verband worden gebracht met een coronavirus infectie:

1. Huiduitslag mogelijk gerelateerd aan een coronavirus infectie

De volgende huidafwijkingen, als ze samen met de klachten koorts, hoesten en benauwdheid voorkomen, kunnen een uiting zijn van een coronavirus infectie:

-Erythema exsudativum multiforme (afgekort EEM)

EEM begint vaak met een soort griepje met koorts. Daarna ontstaan er een of meerdere rode ronde plekken en verhevenheden die overgaan in typische ringvormige afwijkingen, die eruitzien als schietschijven. Deze worden ook wel “schietschijf laesies” of in het Engels “target-lesions” genoemd.

Bij urticariële vasculitis zien we paarsrode niet wegdrukbare vlakke plakkaten, waarbij er ook sprake is van een algehele malaise. Deze plakkaten zien we vooral aan de benen.

-Aspecifieke jeukende huiduitslag

Sommige patiënten ontwikkelen een meer aspecifieke huiduitslag zoals roodheid, rode bultjes, eczeemuitslag of gewoon jeuk met krabeffecten

2. Huiduitslag als gevolg van een geneesmiddelenreactie

Wat is huiduitslag?

Kort gezegd wordt met huiduitslag bedoeld dat er huidveranderingen optreden, vaak als reactie op een bepaalde trigger. Dit kan gaan om invloeden van buitenaf, zoals insectenbeten, zonlicht, irritatie, infectieziektes en zelfs het gebruik van boobtape is bij veel vrouwen een bekende uitlokker van huidtuitslag. Maar het kan ook gaan om interne factoren, als: emoties, hormonen en/of genetische aanleg.

Maar er zijn ook wat hardnekkigere vormen van huiduitslag die niet altijd vanzelf overgaan. Smeerbare medicatie kan dan uitkomst bieden. Toch heeft dit niet altijd mijn voorkeur. Veel geneesmiddelen gaan namelijk gepaard met vervelende bijwerkingen. Bovendien zou ik altijd eerst proberen om de uitslag met receptvrije producten 'weg te smeren'. Hierin help ik je graag!

In deze blog laat ik de verschillende oorzaken van huiduitslag zien en met de bijhorende symptomen. Door op een huiduitslag te klikken, kom je op een blog terecht waarin ik tips geef voor die specifieke klacht!


Wanneer moet je medische hulp inschakelen?

  • Je denkt dat je scabiës hebt, omdat je bijvoorbeeld schurftgangetjes op je huid ziet.
  • Je hebt ernstige jeuk.
  • Je hebt vier weken na de behandeling nog steeds jeuk of de jeuk is gestopt, maar komt terug.

Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.

Schreef de dokter medicatie voor? Dan vind je de voorschriften meteen terug in de app of op je elektronische identiteitskaart (eID).

    Wat is de oorzaak van schurft?

Schurft bij mensen wordt veroorzaakt door een mijt die 0,3 tot 0,4 millimeter groot is. Wie verder gezond is, kan tot tien schurftmijten in de huid hebben. Bij ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen dat er enkele honderden zijn. Scabiës bij bijvoorbeeld honden en katten kan zich niet voortplanten op de menselijke huid, maar wel jeukende beten veroorzaken.

De incubatietijd is de tijd tussen het moment dat je besmet raakt en het moment dat je symptomen krijgt. In de meeste gevallen is de incubatietijd bij schurft twee tot zes weken.

Doktr is geen spoeddienst

De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!