Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Marjolein huidverzorging in de spotlight - ontdek de nieuwste trends

Voeding heeft zoveel invloed

Een gezonde huid betekent dus meer dan alleen goed eten. Het feit is wel dat voeding aan de basis van dit alles staat. Een paar voorbeelden:

    1. Als je gezond eet krijgt je vanzelf een keer zin om meer te gaan bewegen. Zo loop je minder risico op het krijgen van een slappe huid en als je lekker naar buiten gaat krijg je er gelijk een portie daglicht en een gezond kleurtje bij.
    2. Als je je dagelijkse menu vult met veel groenten en gezonde vetten, krijg je vroeg of laat meer energie om aan mooie dromen te werken. Die levensenergie zie je terug in je huid én die fonkelende pretogen!
    3. Wie kiest voor puur en onbewerkt eten zal beter slapen en heeft hierdoor minder last van kringen onder de ogen.

    Onze huid is het grootste orgaan dat we bezitten en reflecteert onze gezondheid.

    Alcohol en een droge, gevoelige huid

    Alcohol en een droge en/of gevoelige huid gaan niet goed samen. Of nog erger, als je last hebt van bepaalde huidaandoeningen, denk aan eczeem, rosacea en psoriasis is het belangrijk om milde producten zonder irriterende toevoegingen te gebruiken. Zoals eerder vermeld drogen vooral ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol de huid uit. Deze alcoholvormen zijn agressief en kunnen de huidbarrière beschadigen. Dit geeft dat trekkerige, branderige gevoel. Wanneer je producten met deze alcoholen op lange termijn gebruikt, kun je een droge, geïrriteerde of jeukende huid krijgen.

    Heb jij een product mét een van deze alcoholsoorten dat erg goed bevalt? Waarschijnlijk zit er dan maar een heel klein beetje alcohol in, bijvoorbeeld als een van de laatste ingrediënten. Zeker als er genoeg ‘terugvettende’ ingrediënten in het product zitten, is er niets aan de hand.

    Gaat het over?

    Dirven-Meijer, P., & Groot, A. de. (2011). Leven met eczeem. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

    Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. (2019). Richtlijn Constitutioneel Eczeem. Geraadpleegd op 7 februari 2022, van https://nvdv.nl/professionals/richtlijnen-en-onderzoek/richtlijnen/richtlijn-constitutioneel-eczeem

    Simpson, E.L., Chalmers, J.R., Hanifin, J.M., Thomas, K.S., Cork, M.J., McLean, W.H.I., et al., (2014). Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 134(4), 818-823.

    9 tips van je dermatoloog bij acne

    Acne komt vooral voor tijdens de puberteit, maar helaas kun je er ook op oudere leeftijd last van hebben. 9 tips bij puistjes.

    9 redenen om Drs Leenarts-zonnebrand te gebruiken

    Er zijn zo veel zonnebrandproducten beschikbaar dat het maar lastig kiezen is. Mijn advies? Kies een zonnebrandcrème die je prettig vindt in gebruik, want alleen dan smeer je vaak genoeg. Ik geef 9 redenen om Drs Leenarts Suncare te gebruiken.

    Tien toppers om huidveroudering tegen te gaan

    Je weet nu dat antioxidanten en gezonde vetten belangrijk zijn voor een gezonde huid. In deze twee categorieën zitten een tiental toppers die specifiek goed werken tegen huidveroudering. Wil je weten welke dit zijn?

    1. Zuurkool

    Zoals je al eerder hebt kunnen lezen heeft de gezondheid van onze darmen invloed op de staat van onze huid. Iemand met gezonde darmen heeft vaak ook een gezonde huid en vice versa. Een stralende huid begint van binnenuit, in de darmen dus.

    Een gezonde groente om toe te voegen voor heel blije darmbacteriën – en dus darmen – is zuurkool. Zeker wanneer je ‘m zelf hebt gemaakt.

    2. Waterkers

    Waterkers is een vrij onbekende bladgroente en dat is jammer! Met flink wat voedingsstoffen en een mooie groene kleur misstaan de blaadjes niet in jouw lunchsalade. Vooral de vitamines A en C zijn aanwezig en zoals je nu weet rekenen we die onder de antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat deze de vrije radicalen in het lichaam sterk kunnen neutraliseren. (2)

    Wist je dat waterkers ook als antisepticum (ontsmetting) voor de huid werkzaam is en dat het de circulatie en afgifte van mineralen verhoogt?

    In dit artikel lees je meer over waterkers en vergelijkbare groenten.

    3. Rode bietjes

    Heb jij wel eens rauwe rode bieten geschild? Dan weet je hoe je handen er na afloop uitzien. Wassen, koken: overal zie je de rode kleurstof. Zoals je hebt kunnen lezen bezitten vooral felle groenten veel antioxidanten. Bietjes scoren dus torenhoog! Supergoed voor je huid dus.

    Daarnaast werken bietjes bloedzuiverend, wat vooral bij acne-achtige klachten goed kan helpen. Elke ochtend een glas (zelf geperst) bietensap is een weldaad voor de huid!

    4. Wilde bosbessen

    Ik bedoel niet de blauwe bessen die massaal in de supermarkt liggen, alhoewel deze ook best gezond zijn. Wilde bosbessen zijn kleiner en dieppaars van kleur: van binnen en van buiten. Naast vitamine A en C bevatten bosbessen anthocyanine: een krachtige antioxidant die met name kan beschermen tegen zonneschade en collageen-verlies. (3)

    Zin en onzin van skincare, deze dermatoloog legt het uit

    Dr. Anne Margreet van Drooge is dermatoloog bij Gelre Ziekenhuizen en deelt haar expertise.

    De eerste vuistregel van Van Drooge is een bekende. Hoe minder producten, hoe beter. Haar ideale basisroutine begint simpel: verwijder al je make-up. Als je hier weinig van draagt, is één simpele reiniger voldoende. Houd je wel van een flinke klodder foundation, haal er dan twee in huis: begin met een reiniger op oliebasis en reinig vervolgens nog eens met de mildere variant.

    Daarna maak je de huid schoon, het liefst enkel met water en zonder hard te boenen. Scrubben raadt Van Drooge af. “Dit haalt al snel de hoornlaag van je huid af, het laagje dat je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. Je zou eventueel wel eens een exfoliant kunnen gebruiken, die werken wat subtieler. Veel mensen vinden die producten prettig, omdat het je huid achterlaat met een rode gloed. Het voelt goed gereinigd, maar eigenlijk is je huid op zo’n moment geïrriteerd. Zeep zou ik ook vermijden, dat werkt vetoplossend. Dat is helemaal niet nodig, want daar krijg je een drogere huid van. Ook als je huid van zichzelf wat vettig is, je huidtype zegt niets over de conditie ervan.”

    Overdosering en bijwerkingen van marjoleinolie

    In fysiologische doseringen (tot 1 %) is marjolein non-toxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend. Echter, de monoterpenen in de olie kunnen oxideren waardoor het risico op huidirritatie wordt verhoogd.

    Inwendig gebruik tijdens de zwangerschap is af te raden vanwege de stimulerende werking op de baarmoeder. Niet gebruiken bij lage bloeddruk. Maximum dosering bij kleine kinderen is 0.5 % in een huidolie.

    Recente artikelen

    Categorieën

    • Huidverzorging
    • Keuken
    • Luchtzuivering
    • Nieuws
    • Recepten
    • Therapeutisch gebruik
    • Wetenschappelijk onderzoek

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!