Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Verband tussen Eczeem en Darmklachten - Ontdek de Samenhang en Oplossingen

Verband tussen huiduitslag (eczeem, acne) en darmgezondheid

Huiduitslag wordt vaak in verband gebracht met darmgezondheid vanwege de complexe interactie tussen de darmen en het immuunsysteem. Een gezonde darmflora speelt een cruciale rol bij het behoud van een sterk immuunsysteem en het reguleren van ontstekingen in het lichaam. Als er een disbalans in de darmflora optreedt, kan dit een overgevoelige immuunreactie veroorzaken, wat kan leiden tot ontstekingen in het lichaam.

Een slechte darmgezondheid of dysbiose (verstoorde darmflora) kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, ook wel bekend als “lekkende darm” (leaky gut). Hierdoor kunnen onverteerde voedseldeeltjes en gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen, wat een reactie van het immuunsysteem kan veroorzaken. Deze immuunreactie kan zich soms manifesteren als huidproblemen, waaronder huiduitslag, eczeem, acne, of andere huidontstekingen. Ook kunnen huidproblemen door andere factoren worden veroorzaakt, zoals allergieën, infecties, stress, hormonale veranderingen, en meer.

Wat kun je zelf doen bij het prikkelbare darm syndroom?

Deze dingen kun je zelf doen tegen klachten van het prikkelbare darm syndroom:

Eet gezond

Zorg dat je gezond en regelmatig eet. Eet voeding met veel vezels. Vooral groenten en fruit zijn belangrijk om je darm goed te laten werken. En voor goede poep en gezonde bacteriën in je darm.
Drink ook genoeg: 1,5 tot 2 liter per dag. Kies water of thee zonder suiker of zoetstof.

Merk je dat je elke keer klachten krijgt na 1 soort eten of drinken? Dan kun je proberen hoe het gaat als je dit een paar weken niet meer eet of drinkt.
Als je klachten krijgt van meerdere soorten eten, stop dan niet zomaar met al die dingen. Vraag advies van een diëtist. Want als je meerdere soorten eten niet meer eet, krijg je misschien te weinig voedingsstoffen binnen. Als je bijvoorbeeld minder vezels eet, kun je juist meer klachten krijgen.

Beweeg genoeg

Door elke dag te bewegen kunnen de klachten minder worden. Bewegen is gezond en helpt om fit te blijven.

Kijk hoeveel je per dag beweegt: thuis, op school of op je werk. Als je weinig beweegt, probeer dan meer te bewegen. Ga bijvoorbeeld elke dag een halfuur wandelen of fietsen. Kijk wat dat met je klachten doet. Stop niet gelijk als je buikpijn krijgt, maar probeer steeds toch iets langer door te gaan.

Probeer te blijven doen wat je normaal doet

Probeer overal aan mee te blijven doen, zoals werk, hobby's en feestjes. Dit zorgt vaak voor afleiding en ontspanning. Door ontspanning kunnen je klachten minder worden.

Soms is dat moeilijk. Als je niet zeker weet of er een wc in de buurt is, kan dat stress geven. Door stress kunnen je darmklachten juist erger worden.

Dit kan helpen als je ergens heen gaat:

  • Vraag van tevoren waar de wc's zijn.
    Dan weet je dat je daar zo nodig snel naartoe kunt.
  • Vraag vooraf wat voor eten er is. Misschien kan iemand eten regelen waar je geen klachten van krijgt. Of kun je zelf eten meenemen.
  • Spreek vooraf af dat je wat korter blijft.
    Zo kun je toch aan leuke en belangrijke dingen blijven meedoen.

Wat is een darmparasiet?

Een darmparasiet is een eencellig micro-organisme. Een organisme is een levend wezen of levend deeltje, met een eigen stofwisseling. Een parasiet wordt ook wel een amoebe genoemd, een eencellig diertje.

Een darmparasiet hecht zich aan het darmslijmvlies in het lichaam van de drager (de 'gastheer') en richt daar schade aan. De darmparasiet neemt voeding en bacteriën op uit je darm.

Afhankelijk van de soort kiest de parasiet de dikke of dunne darm uit als verblijfplaats.

Wist je dat.

. een darmparasiet buiten het lichaam maar één uur kan overleven?

Om langer te overleven kunnen parasieten zich inkapselen, ze worden dan cysten genoemd. Cysten zijn een soort holtes / blaasjes met een eigen schilletje waarin de parasieten overleven.

De cysten komen via de handen en de mond, de slokdarm en de maag in de darmen terecht, barsten daar open en de parasiet komt vrij.

Het woord parasiet komt van het woord para-sitos. Para betekent 'naast' en sitos betekent 'voeding'. Vrij vertaald betekent het dus zoiets als 'mee-eter'. En mee-eten dat doen de parasieten.

Een darmparasiet is wat anders dan een gist, zoals candida albicans, maar er zijn wel gelijkenissen. Parasieten worden gelinkt aan schimmelinfecties. Darmparasieten komen regelmatig tegelijkertijd voor met candidaschimmels (gisten).

Wist je dat.

. gemiddeld meer dan 30% van de wereldbevolking besmet met een parasiet? Dit gaat niet alleen over de bevolking van ontwikkelingslanden, ook in Nederland is een besmetting snel geschied.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!

Eczeem komt uit je darmen?

Een gezond spijsverteringssysteem, goed werkende darmen vormen een barrière om te voorkomen dat onverteerde voedsel-deeltjes en andere toxinen en afvalstoffen de bloedbaan bereiken via de darmwand. Als de darmwand beschadigd raakt passeren de ongewenste deeltjes de darmwand. Eenmaal in de bloedsomloop worden de “verkeerde” deeltje aangevallen door het immuunsysteem. Dit leidt tot een ontsteking die overal in het lichaam kan ontstaan, bijvoorbeeld ook op de huid.

Daarenboven, een van de belangrijke taken van de darmflora (bacteriën in de darmen) is het ondersteunen van het immuunsysteem. Als de verhouding vriendelijke en schadelijke bacteriën uit balans is dan kunnen de schadelijke bacteriën het immuunsysteem beïnvloeden. Dit kan vervolgens weer leiden tot ontstekingsreacties zoals eczeem. De balans tussen de verschillende soorten bacteriën in de darmen kunnen door de volgende factoren verstoord worden,

Wat is de oorzaak van prikkelbare darmsyndroom (PDS)?

Prikkelbare darmsyndroom (PDS): een verzamelnaam voor darmklachten waarvan de exacte oorzaak nog niet is gevonden, vaak gediagnosticeerd door de huisarts. Het is een complexe aandoening waarbij verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Mogelijke oorzaken zijn dysbiose (darmfloradisbalans), voedingsmiddelen die klachten kunnen verergeren, stress en emotionele factoren, abnormale darmbewegingen en gevoelige darmen die reageren op prikkels zoals voedsel, stress of bacteriën.

Voor effectieve hulp bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is het cruciaal om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Onze praktijk is gespecialiseerd in het identificeren van triggers zoals dysbiose, voeding, stress en darmbewegingen die bijdragen aan PDS.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!