Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!
Blog

Hoe Puistjes Onder de Oksel te Behandelen en Voorkomen

Puistjes onder de oksel

Nu we weten dat ontstekingen van haarzakjes en talgkliertjes vaak de boosdoeners zijn van de ontstane puistjes, kunnen we ook de onzuiverheden onder de oksel verklaren. Deze bevinden zich immers ook onder de oksel. Zowel het scheren en epileren als de oksel als de dagelijkse wrijving van het onderarm gebied, kunnen leiden tot ontstekingen en dus tot onzuiverheden.

Naast deze veelvoorkomende oorzaken van puistjes onder de oksel, kennen we ook nog een aantal andere oorzaken hiervan. Hieronder bespreken we er een paar:

2. Folliculitis

3. Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte die vaak de oksels en de liezen aantast, de gebieden waar zich veel haarzakjes bevinden met veel olie en zweetklieren in de buurt. De ziekte kenmerkt zich door terugkerende, pijnlijke, puistachtige bultjes onder de huid en verschijnt in de meeste gevallen na de puberteit. Hidradenitis suppurativa houdt vaak jaren aan en verergert in de loop der jaren. Ondanks dat de oorzaak meestal onbekend is en de ziekte ongeneeslijk is, is er wel verbetering mogelijk door bijvoorbeeld leefstijlveranderingen, antibiotica of chirurgie.

4. Schimmelinfectie

De oksels hebben een grotere kans om getroffen te worden door de zogenaamde ‘Candida’ gist. Deze schimmelinfectie aan de huid ontstaat namelijk op gebieden waar de huid vaak nat wordt, de warme vochtige gebieden. En naast het regelmatig wassen van de oksels, produceren de oksels uiteraard ook een bepaalde hoeveelheid zweet. De gist dringt onder het huidoppervlak door en veroorzaken een vervelende infectie met pus gevulde rode puisten tot gevolg. Ondanks dat de schimmelinfectie veel ongemak en schaamte kan geven, is deze goed te behandelen met voorgeschreven antischimmelmiddelen.

5. Ingegroeide haar

Naast het ontstoken haarzakje, kan ook een ingegroeide haar aan de basis liggen van onzuiverheden onder de oksels. De oksel bevatten namelijk dikkere haren, waardoor de kans op een ingegroeid haartje toeneemt. Een ingegroeide haar is een haartje dat uit het haarzakje is gegroeid en vervolgens door op te rollen of op te krullen terug in de huid probeert te groeien. Op de huid ontstaat hierdoor een zichtbaar puistje dat samengaat met jeuk, pijn, pus of een ontsteking.

Wat veroorzaakt onderhuidse puisten?

De oorzaak van onderhuidse puistjes is doorgaans net zoals bij alle andere puistjes: een verstopping in de uitvoer van de talgklieren met een ontsteking als gevolg.

De oorzaak van de verstopping komt door o.a. de onderstaande redenen:

  • Overproductie van de talgklieren
  • Afscheiding van dode huidcellen

Een onderhuidse puist is dus in feite een ontsteking in het haarzakje van de huid als gevolg van de ophoping van talg en dode huidcellen. De verstopping en ontsteking ontwikkelt zich tot een pijnlijk gezwel onder de huid.

De talgklieren kunnen een overvloed aan talg produceren. Soms (veel) meer dan de huid nodig heeft om soepel te blijven. Je kunt dit herkennen aan de vette of glimmende huid.

Het talg neemt tijdens het wegvloeien uit de poriën ook oude huidschilfers mee. De huid heeft echter moeite om het overschot aan talg uit de poriën te voeren wanneer je veel talg en oude huidschilfers hebt. Hierdoor ontstaat er een verstopping in de opening van de afvoerbuisjes.

Er zijn verschillende redenen waarom je talgklieren overproduceren. Ieder oorzaak dat leidt tot een overproductie van talg, verstopping in de poriën en ontsteking in de haarzakjes kan een onderhuidse puist veroorzaken.

Enkele van deze redenen:

Overige oorzaken van onderhuidse puisten:

  • Bepaalde medicatie
  • Excessief haaruitval
  • Overdadig alcohol en overmatig roken
  • Schimmelinfecties
  • Genetica (aanleg)
  • Wrijving/belasting door bijv. kleding (acne mechanica)
  • Vette cosmetica

Azijn en de huid

Er is geen twijfel over mogelijk dat er meerdere voordelen aan het gebruik van azijn zitten. Zo is het een effectief keukenhulpmiddel voor het ontkalken van huishoudelijke apparaten, zijn ramen en brillenglazen er goed mee schoon te maken, geeft het een frisse geur en is het een lekker ingrediënt voor sauzen, dressing en marinades.

Maar wat hebben deze voordelen te maken met het laten verdwijnen van jouw onzuiverheden? Wat zijn de voordelen van azijn op de huid?

1. Gaat huidveroudering tegen

Appelazijn bevat een aantal ingrediënten die huidveroudering zichtbaar verminderen, het zit boordevol antioxidanten en alpha hydroxy zuren. Antioxidanten zorgen vooral voor het verwijderen van schadelijke stoffen, waardoor de huidcellen in mindere mate beschadigd raken. Alpha hydroxy zuren hebben vooral een vernieuwende functie. De zuren weken de bovenste dode huidcellen los waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor een jonge en nieuwe huidlaag. Zeg maar hallo tegen jouw stralende en vernieuwde huid!

2. Vermindert acneklachten

Ja, het is echt waar. Appelazijn kan klachten als puistjes, pukkels en vlekjes zichtbaar verminderen. Dit heeft te maken met de ontstekingsremmende en antibacteriële werking van azijn. Door het smeren van appelazijn op de huid worden de huidporiën gereinigd en verkleind, wordt de pH-waarde van de huid in balans gebracht, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, de huid gehydrateerd en dode huidcellen en overtollig vuil verwijderd. De rode indringers worden hierdoor niet alleen minder zichtbaar, maar ook voorkomen. Breng dus gewoon wat appelazijn met water aan op die gedoemde puistjes!

3. Vermindert littekens

Acneklachten als puistjes, pukkels en mee-eters geven niet alleen op het moment zelf ongemak, maar kunnen je ook op de lange termijn achtervolgen. Onzuiverheden kunnen namelijk zichtbare littekens achterlaten. Gelukkig zijn er verschillende verzorgingsproducten die deze littekens kunnen vervagen, zo ook appelazijn. Breng een druppel appelazijn gemengd met water voor het slapengaan aan op het litteken en was het er de volgende ochtend weer af. De littekens zullen vervagen en je niet langer meer achtervolgen.

Hoe behandel je onderhuidse puisten?

Je kunt op twee manieren de puist tegengaan:

  • Zelf behandelen
  • Professioneel behandelen (via een specialist)

Een onderhuidse pukkel gaat lang niet altijd vanzelf weg. De puist zit namelijk zo vast onder de dikke huidlaag dat het geen enkele kant op kan.

Zonder goede behandeling kan de puist dus langdurig blijven zitten. In sommige gevallen kan de puist na genezing of verwijdering zelfs weer terugkomen.

De pukkel komt vaak pas tot uitbraak wanneer de verdikte huidlaag dermate verslapt is dat het de ontsteking niet meer kan tegenhouden. Hierdoor kan het maanden tot soms wel jaren duren voordat een onderhuidse ontsteking uit zichzelf geneest.

Zelf uitknijpen is niet wenselijk, omdat dit blijvende littekens veroorzaakt. Het is daarom raadzaam om het door een specialist (bijvoorbeeld een schoonheidsspecialist) weg te laten halen. Dit is veiliger en je minimaliseert de kans op wondjes of littekens.

Als je echter geen budget hebt voor een professionele behandeling, kun je bijvoorbeeld de simpele en voordelige huismiddeltjes die hieronder staan proberen.

Bij veel en ernstig ontstoken puisten kun je beter de huisarts raadplegen en vragen om een doorverwijzing naar de dermatoloog. Indien je zorgverzekering het toelaat kun je de behandeling zelfs (deels) vergoed krijgen.

Zelf behandelen

Hieronder staan enkele manieren en adviezen om onderhuidse puisten te behandelen:

1. Vermijd de drang om de puist uit te knijpen

Hoe verleidelijk het ook is, knijp een onderhuidse puist nooit zomaar uit. Dit geldt in het algemeen ook voor alle soorten puistjes.

Bij een onderhuidse pukkel is het aangeraden om dit advies met klem op te volgen. De pukkels bevinden zich namelijk niet op het huidoppervlak en zijn daarom moeilijker – en soms zelfs onmogelijk – om zelf uit te knijpen.

Voor 16:00 besteld: dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf € 75
Klantenservice met jaren ervaring
Gratis sample bij je bestelling!