Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Symptomen van eczeem zijn onder andere jeuk, rode uitslag en een droge schrale huid. Maar eczeem kan ook ‘nat’ zijn door de blaasjes die vocht afscheiden. Naast het verzorgen van de huid aan de buitenkant, kunt u de huid ook verzorgen van binnen uit.
Eczeem komt dikwijls vanuit een ontstekingsreactie. Hierbij kan extra inname van het juiste omega-6-vetzuur GLA de ontstekingsreactie remmen. De juiste vetzuren zoals visolie, linolzuur en GLA vormen een goede basis voor de aanmaak van de juiste prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige substanties die diverse processen in het lichaam reguleren, waaronder immuniteits- en ontstekingsprocessen. Ook bij eczeem en ontstekingsreacties van de slijmvliezen spelen prostaglandines een rol.
Borage-olie is rijk aan het biologisch actieve meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuur GLA. De synthese van GLA en andere waardevolle onverzadigde vetzuren wordt geblokkeerd door verzadigde, gehydrogeneerde vetten en transvetzuren. De omzetting van linolzuur in GLA wordt niet alleen geremd bij eczeem, maar ook bij virale infecties, alcoholgebruik, stress, straling, ouderdom, diabetes, premenstrueel syndroom, astma en multiple sclerose.
Omzettingsproblemen zijn er ook door tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine A, C, E, B2, B3, B5, B6, B12, biotine, magnesium, zink en zwavel. Onvoldoende inname of meer verbruik van deze nutriënten hebben een negatieve invloed op het metabolisme van omega-vetzuren, doordat ze dit proces remmen.
Deze tip kan ik niet zwaar genoeg benadrukken. Water reinigt je huid en is noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.
De onverzadigde vetzuren zijn erg belangrijk voor je lichaam. Verschillende lichaamsprocessen hebben de vetten nodig en helpen ook nog om hart- en vaatziekten op lange termijn te voorkomen.
Onderzoek heeft aangetoond dat olijfolie ongelooflijk goed is voor de huid zowel intern als extern.
Door voldoende van deze vetten binnen te krijgen aan de hand van olijfolie, noten (amandelen, walnoten etc.) en vette vis zoals zalm krijg je voldoende van de belangrijke vetten binnen. Indien je niet van vis houdt kun je supplementen overwegen.
Het is heel eenvoudig, en goedkoop, om je eigen havermout bad te bereiden. Strooi fijngemalen havermout langzaam in het bad terwijl het zich vult. Gebruik ongeveer 40-50 gram havermout voor een standaard bad. Het beste is om lauw water te gebruiken en ongeveer 15 minuten in bad blijven. Dep de huid voorzichtig droog na het bad en smeer jezelf dan direct in met een crème.
Wanneer havermout in water wordt verspreid, vormen kleine deeltjes havermout een beschermende barrire op de huid. Vooral de hoge concentratie van vetoplosbare koolhydraten uit havermout zijn hier verantwoordelijk voor.
Het is niet mijn favoriet, maar je kan ook je eigen reiniger maken met havermout. Dit komt doordat er van nature saponinen in havermout zit. Saponinen worden bijvoorbeeld ook vaak aan shampoos en wasmiddelen toegevoegd, omdat ze een rijke schuim creëren. Mix 1 eetlepel fijngemalen havermout met 2 eetlepels water en masseer hiermee je (natgemaakte) gezicht in. Spoel na een minuutje inmasseren af met water.
Mensen die last hebben van eczeem kennen vaak ook klachten zoals astma en hooikoorts. Een verstoorde spijsvertering, dalende weerstand (door spanningen, vermoeidheid of ziekte) of een (voedings)allergie kunnen eczeem verergeren.
Intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kunnen bij atopisch eczeem een belangrijke oorzaak zijn. Zuivel, soja, noten, pinda’s, eieren, tarwe en schelpdieren zijn veel voorkomende uitlokkers.
Producten uit de supermarkt, zelfs de producten met het logo ‘Ik kies bewust’ of andere ‘waardevolle voeding’, zitten vaak vol met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die eczeem kunnen verergeren. De kleurstof tartrazine (E102), de conserveermiddelen natriumbenzoaat (E211) en natriumdisulfiet (E223) en de smaakversterker natriumglutamaat (E621) kunnen de meest heftige reacties uitlokken.